(1308) Lilek podle BOYE VZK 615

Lilek většinou nakrájim na cca centimetrová kolečka (ne tenčí), nahážu do mísy, posolim a nechám trochu vypotit. Vykapanou vodu vyliju, zakápnu olejem, přidám utřený česnek, trošku hladké mouky, pořádně rukama promíchám, aby se všechno obalilo a griluju (nejčastěji na pánvi, jako 59).
Druhá oblíbená verze: Lilek podélně rozpůlím, vydlabu semeník. Vydlabané „lodě“ i hmotu posolim, nechám vypotit. Drť vyždímám, loďky vytřu ubrouskem. Na zpěněné cibuli podusím drť, nadrobno nakrájenou papriku a rajčata (stačí chvilička). Osolim, okořenim – záleží na momentální chuti, rozhodně česnek to snese vždycky. Může to zůstat tak, nebo doplnit o vajíčko, nebo slaninu, klobásu, zbytek masa, sýr (nejlépe bílý slaný, nebo modrý). Loďky směsí naplním a naskládám do pekáčku s kapkou oleje. Peču, dokud lilek nezměkne a nezačne vonět. Samozřejmě lze povrch pokrýt plátky slaniny, posypat sýrem, nebo udělat bylinkovo strouhankovou krustu. Prostě milion variací… Podávám s brambory, brkaší, ale i s rýží, případně čočkou.
Třetí, poměrně častou úpravou, je základ omáček na těstoviny. Protože se jedná o botanického bratrance paprik i rajčat, velmi si s nimi rozumí i v hrnci a je-li třeba nakrmit regiment je to báječná levná vycpávka pro pravé (i levé) italské a řecké recepty.

Hned tři varianty úpravy lilku připsala do komentářů BOYE.
Foto: Jana Macůrková – keře lilků na zahradě.

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

9 komentářů: (1308) Lilek podle BOYE VZK 615

  1. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Boyko, díky moc, zrovna dnes jsem 3 lilky obdržela, tož využití je třeba. Jen ten plněný dělat nebudu, páč to u nás nejede, ale grilovanýho vyzkouším.
    Máš dvě velká významná PLUS ?

  2. kvetula.v napsal:

    Z komentářů jsem si lilky uložila. Prozatím je vyzkoušená varianta 2 . Postupně přijdou na řadu i další . Grilovaný byl zatím jen s kořením, bez mouky (na grilu to nestihl, dokončila pánev ) i tak byl ňamozní ?

  3. jarybarka napsal:

    Já se přiznám že lilky míjím bez povšimnutí.Né že bych je neochutnala ale nějak mě nezaujaly.

  4. Imelda napsal:

    Lilky krájím na kolečka, posolím, nechám vypotit, utřu ubrouskem a naskládám na plech s peč. papírem. Na každé kolečko dám plátek rajčete a posypu strouhaným sýrem, nebo dám kousek slaniny. Totéž dělám (mimo jiné) i s cuketou. Ten první způsob od Boye se mi líbí, vyzkouším.

  5. BOYE napsal:

    Kolečkování je bezva. Někdy se splašíme a všechno, co je kolečkovité naskládáme na plechy a pak, jak píšeš, navrch sýry, slaniny, kořání… Většinou k tomu kopec bramborové kaše a každý si dává kolečka podle momentální chuti. Kamarádka mě naučila jídelní hru: Všechna ta sobě podobná kolečka – včetně salámových – pečlivě obalit v těstíčku či trojobalu, osmažit a naskládat na hromadu. A kdo si co vezme, musí sníst! Jejich děti se takhle naučily jíst právě lilek, protože se zásadně „prohledávaly“ k tomu salámu…

  6. kvetula.v napsal:

    Ještě pro pořádek – tenhle recept je ukryt v komentářích pod č. 615 ?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..