400 g mletých vlašských ořechů
250 g másla
3 lžíce sušeného mléka
2 lžíce cukru moučka
Salko buď obyčejné nebo karamelové
prázdné oplatkové pláty
Máslo rozpustíme a postupně do něj přimícháme všechny ingredience až vznikne ořechová pasta. Natřeme na oplatku, překryjeme další a ještě jednou zopakujeme.
Přes noc zatížíme prkénkem a necháme v chladu.
Druhý den nakrájíme na čtverce, trojúhelníčky nebo obdélníky.
Sladkou dobrotu vyráběla z přebytku ořechů: Jana Macůrková
Moje teta šlehala máslo s cukrem…nerozpouštěla. a dobré to bylo taky! Salko nepřidávala, jen ty ořechy, někdy přikapala kávu, nebo poprášila kakaem (dovnitř).
Nemáme na Bramboračce něco podobného? Jednou jsem to zkoušela, ale asi jsem neměla dost ostrý nůž, neměla jsem to tak krásně rovně uřízlé. Ale dobré to bylo. Zatížení bylo, v chladnu taky. Drolilo se mi to, nůž jsem namáčela ve vodě. Ořechů mám od loňska, tak znova vyzkouším, ať se spotřebují. Letos to vypadá, že ořechů bude dost, alespoň tady. 🙂
Ano, Jiřinko, můj recept č. 959. ?