(1315) Bramborové rösti

brambory podle počtu strávníků – počítejte zhruba jednu středně velkou bramboru na jednu placičku
Solamyl
sůl
pepř
olej

Brambory oloupáme a nastrouháme na hrubém struhadle. Osolíme, opepříme  a necháme pár minut vykapat v cedníku nebo  rovnou vymačkáme – důležité je dostat z nich co nejvíc vody. Vrátíme  do misky, přisypeme škrob (cca 1 PL na 4 brambory) a promícháme. Na  pánvi  s nepřilnavým dnem rozpálíme trochu oleje a  tvoříme malé placičky, které z obou stran opečeme dozlatova.

Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

22 komentářů: (1315) Bramborové rösti

  1. Ivana P. napsal:

    Vypadá to skvěle. Šlo by to i z něčeho jiného? Dýně, cuketa, mrkev, atd? Máte s tím někdo zkušenosti?

    • Haderach Kwisatz napsal:

      Slo. Dulezity je vodu pryc a pridat solamyl. Do cukety bych mozna nesla, moc mokra. Z mrkve uz jsem ochutnala a dobry…bylo v tom ale nejake koreni.

      • BOYE napsal:

        V dobách, kdy jsem vařívala na vodě a dostatečně mě uplatili, tak i na různé placky došlo (podle úspěšnosti polních a zahradních pychů). Taky z cukety. No, a co se na vodě v loďáku najde, ale škrob to nejni? Nooo? Správně: Sušená bramborová kaše! Vysaje přebytečnou vodu a slepí základ. I přes to, že jsem to tenkrát kořenila česnekem, velká část krmenců to pojídala s marmeládou…
        Jinak ro(nemám umlauf)sti můžu v množství větším, než malém. A někdy dělám fakt pidirosťátka a dávám do salátů – aby se nikdo nemusel zdržovat přikusováním chleba. Jen je třeba dát je až jako poslední, jinak se rozmáčí a pak se z nich stanou obyč mastný erteple, který vypadají už použitě…

  2. jarybarka napsal:

    Já dělám rösti pouze z brambor zatim jsem z jiného nezkoušela.A z mrkve může být zatímavé.
    Na to mé bramborové dávám tak dvě strouhnutí muškátového oříšku.

  3. bozena.fialova napsal:

    Vřelé díky! Jak jsem stará ,tak jsem … (inu, však vy víte!). Pokoušela jsem se o ně několikrát, do těsta jsem ale akorát vrátila škrob, který se usadil z vymačkané vody a ony se mi rozpadaly. A přidat solamyl mě nenapadlo. Spáchám je při nejbližší příležitosti. :-))

  4. Jana Macůrková napsal:

    U nás se tomu říká roští a já to odpoledne zkusím z patizonu, teď jsem ho krájela na smažení a připdá mi podstatně sušší než cuketa. Alespoň ten můj „žárovkovej“.

  5. Jiřina napsal:

    Já bych tam zkusila trochu povařený květák, nebo kapustu.

  6. kvetula.v napsal:

    K syrovým bramborám přidávám rozmarýn, k mrkvi tymián. Už loni mužskej prohlásil, že by se mohly zkusit placičky z patizonu, ale tenkrát jsme měli jen 2. Letos tu „lítající talíře“ poletují (a prý ještě dost budou), tak zkusím. Jen si musím vyzkoušet, čím přikořenit 😎

  7. lakysa22 napsal:

    Ani jsem nevěděla, že to, co dělám je rösti, ať se to jmenuje jak chce, je to dobrýýý, nechtělo se mi strouhat na malých slzičkách, tak jsem to zkusila na velkých a aby mi to drželo pohromadě, tak zbyteček sušené bramborové na knedlíky..?

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak u nás povečeřeno …. byly výborné. Dělávala jsem, jen jsem nikdy nedávala Solamyl, ale kaši jako Boy …. dnes poprvé se Solamylem. Díky?

  9. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Babiččiny zápisky IV (dnes trochu na zamyšlenou)
    „Babičko, vysvětli mi, proč koníci nejedí řízky jako já.“
    „Protože jedí mrkev a slámu, mají to tak dané.“
    „Se ptám, proč nejedi řízky!“
    „No protože maso nejedí, co ti na to mám říct?“
    ….. Ovšem, potom mi došlo, že to je zapeklitá situace, páč to dítě by mohlo také přestat jíst maso. Tak jsem vysvětlovala a vysvětlovala a snáááááád, to klaplo, k véči měla párky v rohlajzu.

  10. lakysa22 napsal:

    Ta mrkev mi připomněla Úsměvčiny bramplacky s mrkví…já to zapomněla okořenit, ve finále jsem to navíc pocukrovala a pak jsem se o ně porvala se psem.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..