(1344) Paštika z kuřecích jater

400 g očištěných kuřecích jater
kostka másla
1 malá cibule nebo 2 jarní cibulky
trochu rozmarýnu (nebo podle chuti)
1 malý panák slivovice nebo 2 lžíce bílého vína
2 lžíce smetany na vaření
sůl a čerstvě mletý pepř

Rozpustím 2 lžíce másla na pánvi a přihodím játra, když jsou téměř hotová, tak přihodím cibuli a míchám. Přihodím rozmarýn, sůl, pepř a čekám, až jsou játra i cibule měkké.
Poté vliju malý panák slivovice či bílé víno (jak říká Ano šéfe – suché, na vaření jedině suché) a nechám vyvařit. V závěru přiliju smetanu a stáhnu z plotny s tím, že už jen promíchám.
Horké rozmickuju a potom postupně za stálého mickování přidávám máslo. Vznikne tekutá hmota, kterou naliju do připravených nádobek, zaliju ghí a někdy přidám i čerstvou bylinku.

Nechám zatuhnout a podávám s čerstvým či opečeným chlebem a zavařenými brusinkami. Dovnitř lze přidat i sekané mandle, brusinky …. záleží na chuti, u nás chutná tato čistá.

Recept poslala Úsměvka: „Nejvíc práce dá očištění jater, ale potom už je to rychlovka. Když nepočítám čištění, tak příprava vč. zalití a strčení do lednice trvá max. 15 minut.“ 🙂

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

41 komentářů: (1344) Paštika z kuřecích jater

  1. Jana Macůrková napsal:

    Paštiky dělám v zimě, z kuřecích, krůtích, ale i králičích jatýrek. S mandlemi,ořechy, brusinkymi, žampiony ap…. v zimě na svačinku výborná věc a hlavně rychlá.

  2. Inka napsal:

    Nebyl by, prosím, recept na paštičku, ale zvěřinovou z masa??

  3. BOYE napsal:

    Aaaano! Takovouhle kuřítkovou my u nás můžem. Říkáme jí školní, protože je rychlá a dá se udělat kdykoli, když není co do svačiny. A ještě jsme jí trochu odkalorizovali: Dáváme málo másla a to zkapalnění provádíme za pomoci vývaru. Ten ale musí být z hodně želírovacích věcí. U nás vzniká tak, že koupim křídla a slepici (levnou, mraženou) a vařím v čisté, tedy nesolené a nekořeněné vodě. Oddělim vývar od tuku, odleju potřebné množství, které ochutím, povařím a použiju do paštiky. A to ostatní je základ pro kočičí žrádlo. 🙂 Jasan, podobná třaslavá hmota vzniká i při lidském vaření, ale když dáte šelmám jejich pochoutky, nevotravujou pak u tý paštiky.

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Také jsem ze zvěřiny dělala, jen je trošičku složitější na čas.
    Doporučuji povařit maso ve vodě či ve vodní lázni, lze i upéct v troubě, chce to jiné koření – jalovec, tymián a lepší alkahůl – např. portské. A tu bych ředila sádlem, kachním, zrovna tak sádlem zalévala. Ze zvěřiny chci zkusit rillettes, jen tam je potřeba tučné maso, takže od těch kostí to bude málo, asi nakombinovat s bůčkem by bylo dobré.
    Paštiku ze zvěřiny jsem viděla zabalenou do slaninky na plátky pokrájené (miska vyložená slaninkou, do toho paštika a zakryté opět slaninkou), a vypadalo to výborně.

  5. kvetula.v napsal:

    V dobách dávno minulých – na zvěřinu hojných- jsem v kuchařce recept na paštiku našla. Okamžitě jsem její výrobu zavrhla pro přílišnou pracnost.
    Tahle z kuřecích jatýrek ale vypadá prudce jedle a časově nenáročně, takže jen pominou vedra, aby se mi u plotny stát a míchat chtělo, zkusím. Skoro se mi to jeví, že už se ani ten jeden jediný druh paštiky kupovat nebude ? 😎

  6. Vera M. napsal:

    Ty děláš chutě, hned bych si dala, pastiky mám rada úplně všechny ( a nejvíce tu divnou buckovou z obchodu). Ale jatrova je mňam mňam a když si pod ni namazu na chleba ještě to máslo …. to je !!!

    • Usmev.na.moji.tvari napsal:

      Ono je tam toho másla víc než dost, ale ….. pokud máš potřebu ho natřít ještě pod paštiku, tak proč ne ??

      • kvetula.v napsal:

        Můj chlap si taky přeje pod paštiku (kupovanou) máslo. Já radši jen holej chleba.
        Počítám, že tuhle paštičku zkusím udělat po neděli . Mělo by se zase ochladit. Teď jsem musela zpracovat darované cukety, zdálo se že měknou. 😎

        • Usmev.na.moji.tvari napsal:

          Moje „dobře“ uskladněné cukety napochodovaly naproti ke dveřím po návratu. Pečovatelka si jich v kuchni nefšimla a byl to masakr.
          Asi byly holky nějaké kousnuté, či klepnuté, bo co ….. ale ještě dnes tady ten smrad cítím.

          • kvetula.v napsal:

            ? tak tomu říkám „milé domácí přivítání“ … No jsou vedra, můžeš vydatně větrat. Však ono to vyčichne. V zimě by to bylo horší ??
            Ale cuket je škoda. Já dnes dostala 2 hezké patizony a hokaido, tak vymýšlím co s nima.
            K tomu mám 4 kg zelených rajčátek. Zkusím, jestli zčervenají

          • lakysa22 napsal:

            Květuli, naše babička je balila po jednom do novin…. Jinak někdo nakládá i zelená rajčata (do směsi,)

  7. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak pořád lepší hnijící cuketa než paštika, to by bylo daleko horší přivítání …..?
    A větrat nemůžu, chodíme do kolbenky, tady je docela pravidelně vichr/průtrže/deště …. takže musíme zavírat.

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak jsem fpoho, že máme konečně ministra, že Alička hledá v prsence houby, vím, že ramínkové šaty nemám uklízet, ale stačí na ně hodit kockovanou košili, kterou nosil tatík do garáže ….. jen jsem měla trochu problém s názvem: „Smažené kukuřicové placičky“ – celou dobu jsem četla – Slavné kuřicové placičky – po vzoru Boyky snad ani nechtějte vědět, jak jsem to chápala. ?
    A jdu ftom vedru zkusit usnout v peří …. no, v peří ne, stačí prostěradlo na přikrytí, že? Dobrou ??

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..