Základ je úplně stejný, jako na každý jiný guláš. Jen je potřeba prošpikovat maso slaninou (pokud je to zvěřina, pokud je to hovězí kližka, tak není potřeba)
cibule, pepř, sůl, máslo a olej, KL cukru
hroznové víno (půl červené a půl bílé)
kompotované mandarinky + trochu šťávy z nich
koření na guláš, které běžně používáte
deci kvalitního bílého vína (na zvěřinu, na hovězí není třeba)
Maso potřít hořčicí, obalit v koření, na trošce oleje pořádně osmahnout cibuli a potom přihodit maso, po chvíli podlít bílým vínem (u hovězího vývarem či vodou), nechat provařit a vypnout a nechat vystydnout a uležet do druhého dne.
Maso vyndat, osušit, znova opéct na oleji, podlít trochou vína s kořením (to co zbylo z naložení) a dusit. Během dušení podlévat či promíchávat. Potom vyjmout maso na talíř, štávu nechat vydusit, přidat máslo, víno hroznové rozkrojené na poloviny, mandarinky z kompotu, podlít trochou šťávy z kompotu a zbylým vínem s kořením, můžete i dolít vývarem či vodou. Dochutit.
Vrátit maso a nechat prohřát. Zahustit nejlépe strouhaným perníkem, ale počítejte s tím, že je potřeba opět dokořenit.
Podávat s karlovarským knedlíkem, špekovým knedlíkem, chlebem …. každému, co hrdlo ráčí.
Guláš vyrábí Úsměvčina drahá druhá polovička: „Opravdu je výborný, ten můj ho bere nahusto a to ovoce k masu moc nemusí. Jen je opravdu potřeba vyladit chuť koření a sladkého ovoce. Pokud se to podaří, tak gulášek je hodně žravý i bez přílohy.“
Tak, dámy – TOHLE je výzva. 🙂
To je nářez! Četla jsem to dvakrát, než se mi zase nabral kyslík do plic. Ale celkem (když člověka přejde prvotní šok) to dává smysl a se zvěřinou to zní i logicky. Já taky ovoce s masem nevyhledávám (pozůstatek pekelného každohospsdského stejku s broskví), ale jsou čestné výjimky. Třeba kaňour se šípkovou nebo brusinky ke kdečemu…
Abych se vrátila k recepisovi: Zkusit se to musí, ale mám strach o tu zvěřinu. Vidim to tak, že ukořenim krávu jakože na divoko, přidám lžičku strouhanýho paroží a vysvětlim jí, že je jelen (kdo by z toho jelen nebyl, že jo). A pak budu postupovat od vína až k mandarinkám a zase zpět.
Dneska ani zítra to nebude. Dneska salát a topinky s něčím, zítra brambůrky, křupky, kofola a buřty (Benjamína slaví narozeniny a tyhle zásoby má nakoupený pro svou dvoudenní gárdenpartyzánskou činnost). Já zvládnu přežít o chlebu a rajčatech a vařit mě, v provozu deseti jedenáctiletých princezen, slečen a fááákt hustejch jůtjůberek, nikdo nedonutí.
Kuriózní na tom je, že napříč celým eternetem jsem nic podobnýho nenašla – snad nám Úsměvka objasní, kdo to vyvinul (záměrně jsem to zařadila mezi „experimenty“, protože to je nářez jak Brno). Až bude jednou ukuchtěno, vyměním foto za skutečný. A propos – neslíbilas jí na gardenparty ty plněný bulky?
Slíbila. Ovšem všechno je jinak. Příští tejden se bude slavit s babičky a dědečkami a tak. Tož pečení se přesouvá. A i kdyby ne, tak jsem právě zjistila, že v pátek strašně ráno odjíždim do Berlína a pět dní budu pařit a odpočívat. Žádný děti, žádná domácnost… A po desítkách let nastane poprvé situace, kdy v první školní den nebudu v žádný škole… Ani rodič, ani úča, ani žačka…
žjuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
? tak to máš krásné vyhlídky a zaslouženě ? Hezky si to užij!
Doufám, že máš pro ty své poklady vhodný dozor, abys po pěti dnech chaloupku našla ?
Obávám se, že chaloupku ano, ale děvenky ne…
Hmmmm…. tak to by bylo zlé… Kdo by nám obohacoval receptář a komenty zábavnými příhodami? ?
přesně tak, Hawai pizza se šunkou a ananasem a kuřecí steak s broskví a přejde mne i hlad…
ale holky, až budete někdy dělat houskový knedle, zkuste udělat ty Pardubický – místo housek, do nich nakrájejte na kostičky-tvrdý perník na strouhání…zvláště ke zvěřině a k rajdě je to super….
Uvař, vyfoť a pošli….někdy mám pocit, že nás pouze namlsáš a nepošleš a nepošleš…
já si je pro sebe nedělám, to bych musela vařit pro někoho,tak vydrž..budou k martinské huse… i když nevim, co na tom budu popisovat,když u klasickejch nahradíš jen ty housky/rohliky…
Já teda rohlíkové knedle moc nedělám – jsem líná, raději koupím, mají u nás moc dobré – ale ten nápad místo rohlíku dát tvrdý perník a k rajské, to se mi moc líbí. Nenapadlo by mě to, ale určitě vyzkouším. Díky. 🙂
Poslóchej, přihlásíme Tě na MS v potápění bez přístrojů, ne? Já jen že vydržíš tak dlouho bez dechu ?
A zvěřinu nám také poslední dobou nikdo nechce dávat, takže z hovězího.
Dej vědět, jak dopadlo přesvědčování krávy na jelena??? …. to mne fáááákt zajímá. Jen to nepiš moc veřejně, páč neziskovky se chytnou kde čeho.
No výzva to je veliká. Mužskej prohlásil, že by se na to nechal pozvat (pokud by měl garantováno, že neskončí v Brodě?).
Jelikož mám v mrazáku ještě kousek kance – spodní část kýty na gulášek vhodný- tak docela vážně uvažuju, že tento experiment vyzkouším . Jen budu potřebovat doladit poměr surovin (maso x ovoce) 😎
Poměry nejsou, ale něco málo jsem napsala někde dole ?
Hele, to mi jako ten Tvůj poklad nevěří? ? A v Brodě skončil po svém jídle ?
??Máš štěstí, žes nenapsala po mém…
Tobě věří, ale svému žaludku nějak věřit přestává ?
?? Njn, musí se hlídat, nedá se nic dělat ….. točená zmrzka už pro něj nebude nejlepší
Jeeeezkovy zraky ?, ale vzhledem k tomu, ze takhle neexperimentuju, poradím se před víkendovou návštěvou a když mi to odsouhlasi, jdu do toho. Já jsem s masem s ovocem v pohodě. Recept se mi fakt líbí moc
Kočky, asi takto …. tento gulášek nám kdysi předložili na jedném rautíku v jednom nejmenovaném, ale renomovaném a vyhlášeném hotelu.?
Bylo tam napsáno: „Zvěřinový guláš“, já to nezkoumala a nandala jsem si, ale když jsem zjistila, že kromě do zvěřiny koušu i do hrozna a mandošek, tak jsem byla hodně překvapená. Ten můj nechápal a šel si po rybce, stejku, sladkém a tak, nandat také. Moc nám to zachutnalo, ale protože jsme nikde recept nenašli a hotel nám ho dát nechtěl, tak ten můj začal stylem „pokus – omyl“.
Vychytal to tak, že je fááááákt výborný. A to já to maso se sladkým ovocem vůbec nemusím (jako takto, sním to, ale ……). Gulášek musí být ostřejší a hutný (proto zahuštění), aby to nepřebíjela chuť sladkého ovoce. Dokonce zkoušel nechat hrozno a mandarinky zkaramelizovat (proto je tam ten cukr), potom teprve dát do guláše a to bylo vůbec nejlepší.
Jednou ho zkoušel z vepřového, ale to nebylo dobré, takže nedoporučuji. ?
A poměr – tak na půl kila masa bych dala 15 – 20 kuliček hrozna a malinkou plechovku mandošek (klidně i jen pár kousků pokrájet), pokud čerstvé, tak opravdu zkaramelizovat, je to lepší a chuti gulášku to jen přidá.
Ostatní podle vlastní chuti. Jen musím napsat, že ho dělá tak 1x za rok, ono se to tak často nedá. Dokonce to dopracoval tak daleko, že ho dělá při nějakých oslavách, naservíruje do malých mističek a podává k tomu rautové vidličky ….. ho stejně jednou zahluším, páč 1x za rok, ale výbava na to stála hoooooodně.
To zní fakt skvostně..
A kdyže bude ten rautík? Že by jsme se nechali napsat do pořadníku…??
No dobře… doplňuju si poměr ingrediencí a udělám si sama ?
Tak záleží, kdy zase dorazíte, to by se dalo domluvit ?
Letos už nee. To by jsme Ti mohli zevšednět . A znáš to doporučení – Dobrého pomálu… ?
Tak to abychom vyrazili my k vám …. i s gulášem ?? Noooo, vlastně tím směrem jedu za měsíc
Budete vždycky vítáni – i bez guláše. Ale kdybys cestou za vzděláním přibalila i gulášovýho kuchaře, postaráme se Ti tu o něj ??
Jasně, při zpáteční cestě bych ho nepoznala, jak by byl vykrmený ??