libový bůček nebo prorostlá krkovice
cibule
česnek
sůl
pepř (dle chuti též kmín)
ledový salát
řecký jogurt Zorba
Maso nakrájíme na kostky, cibuli nahrubo, česnek na plátečky. Vložíme do pekáče, osolíme, opepříme, vše spolu promícháme. Pečeme v troubě, vyhřáté na 180°, v zakrytém pekáči asi hodinu. Podle potřeby můžeme podlít malým množstvím vody, ale většinou to není nutné. Ke konci pečení zvyšíme teplotu na 200° a za občasného míchání pečeme ještě tak dlouho, až se přebytečná tekutina vypaří a maso zezlátne ze všech stran.
1/2 ledového salátu nakrájime na kostičky, osolíme a opepříme. Přidáme 2 vrchovaté lříce jogurtu a pořádně promícháme. Dáme vychladit a podáváme s teplými výpečky.
Recept poslala Jarybarka
Tohle papam často, ten ledový salát se Zorbou ?. A do vypecku přidávám trosku kminu a manžel úplně ke konci dával malinko gril kořeni ( od V, co vaří za vás – říkal pro barvicku a ta chuť tam nebyla opravdu poznat a nic nezkazilo)
Taky dávám kmín, drcenej 🙂 A musím říct, že já mám kombinaci teplý maso – studenej salát moc ráda.
Ledový salát mi právě roste na několika záhonech, tak si ho užívám. Ale já jen s octovou zálivkou, čerstvej je neskutečně křupavý. Jogurt dávám do okurkovýho, s trochou majolky.
Mimochodem těch salátů je tam asi 50 a odřezky dostávají dlouhý uši na přilepšenou.
Ohó! Tak k tomu mám jedinou připomínku, a to tutéž, co Haderka a Věra: Trochu kmínu. Jinak je to přesně ten druh jídla, který můžeme na tuny. A je to jedno z mála, které jí i Dorostenka en bloc. A to je co říct, protože v každé kombinaci vždycky najde něco, co odporuje její právě zvolené dietě (a to nepočítám tu jedinou nutnou bezpšenicovou).
Holkykluci, buďte tady hodný! Dneska budu k ruce Benjamíně a jejím spoluslavitelkám (někdo musí popíjet s těma doprovodnýma dospělcemi) a v noci odjíždím na výlet a pět dní si budu dělat, co chci. Mobil mám tak starej, že nejenže nemá internet, ale místo klávesnice má vytáčecí kolečko a že by se mi chtělo v cizí domácnosti v cizí zemi hledat počítač… Hezky vařte, v úterý si to zkontroluju. Pápá.
Užij si to a nezlom si játra. Papapapapapa
Užij si zasloužený odpočinek a ne abys tam někde nechala svůj humor :-). Budeme se těšit na hlášení a přesný popis Tvého výletu :-).
Lucko, měj se dobře a krásně si to užij, zasloužíš si to.
Tak to bude pohodička, pořádně nasávej (myslím tím ofšem atmosféru, zážitky…) a domů se vrať odpočinutá a s veselou myslí.
Hlavně tam moc nemluv, němčouři moc nerozumí legráckám …… užij si to a vrať se „jediná“ ?
I jen ať mluví… Věřím, že naše Boyka ukecá i „naše sousedy“
Hlavně že zrelaxuje a zbyde jí trochu humoru i pro nás ??
Máte všechny pravdu s tím kmínem.Já ho dávám všude tak nevím proč jsem ho tu nenapsala.Myslím,že v pekáči příromen byl.
Já ti povím proč – nenapsala jsem ho tam já, vypadnu mi – už je doplněný. Ty jsi mi napsala jen „výpečky připravím obvyklým způsobem“ 🙂 🙂 🙂
Tak jsme se přesvědčily, ze HLINÍK ( kmín , české to oblíbené, leč v Německu z nej sílí – neumím psát sch, beee) byl přítomen ?. ( Je to tak, ze Filipovsky zkoumá v Mareckovi, zda je ve zkumavce přítomen hliník? ?)
Oblíbené kořeni, píšu bláboly
Mas v tom bordel. Hlinik se odstehoval do Humpolce, v tom pokusu slo o draslik.
Chemie je fuj 🙂
Helenko, povinně kouknout na „Marečka“ .. Pokusů bylo na několik prvků a na větu „Nyní se přesvědčíme, je li přítomen hliník“ Vystartoval od křížovky Srstka (?) s hláškou „Hliník se odstěhoval do Humpolce“ ??
Aha…ja mam zafixovanou tu scenu s Holym, to byl draslik. Tak pardoooon, Verko 🙂
Mno, ono Ti vypadlo i písmenko „L“?
„vypadnu mi – už je doplněný. “ …. tady to je ?
A mužskej už se mi tu kroutí … Prej že k výpečkům knedlík (i brknedlík nebo ňok) a zelíčko… Má smůlu bude jíst zdravě a basta! ?
Mne by tahle kombinace nenapadla, ale v letních dnech je to trefa do černého! 😎
Až to zkusí, uzná, ze je to taky ok. Dobrota je dobrota
Houby hladovej, hladovka ani nepomohla …… rozežranej je a vymýšlí si ??
Že mu posílám ? na čelíčko
No náhodou před chvílí obětavě spolknul ke karbanátku cuketové pyré. Z oranžové cukety – dostali jsme .. Ta má mrcha tvrdou slupku, že byla neloupatelná. Tak jsem jí rozpůlila, upekla, vnitřek vydlabala a ochutila. Neteř prohlásila, že už tahle semínka kupovat nebude – byla to novinka a je z ní rozčarovaná.
Já mám ráda žluté, ty jsou krásně křehké, i když jsou zralé. Ale tyhle oranžové bych ráda vyzkoušela. Pošleš pár semínek?
Nemám semínka – dostala jsem jeden kousek a protože nemám ani zahrádku, tak všecko vydlabané bylo vyhozené. Stejně ještě nebyla pořádně vyzrálá, tak by z toho nic nebylo.
To vypadá tak nezdravě, až je mi jasné, že to bude naprosto dokonale chutné.???
A jasně, na pečmaso zásadně kmín, já dávám drcený, páč mne nebaví štourat ze zubů ten celý
Mno, na závěr musím napsat, že tady sice:
„Prší krásně,
nebe změnilo se v konev plnou vláhy,
všechny trable vedra pozbývají váhy,
každá kapka je jak jedno slůvko básně …..“
…. ale porád je prádelna, že by jeden pad. Je tu černo jak o půlnoci, napršelo mi do ložnice, nejde proud, ale jinak pohoda. Ten „ledový“ salát (kdyby byl opravdu ledový) by bodnul. ?
Teď psali, že Vysočinu a severní Čechy postihly bouřky a vydatné. U nás sice hřmí už hodinu, ale ani kapka. Jesti nezaprší, tak bude po houbách a to nechci, ne a ne a ne….
Sice podle mapy by jsme měli v Severních Čechách žíti, ale mraky asi na mapu nekoukají – pršelo cca 15 min. ? Takže houby ne a ne a nebudou ! Ale aspoň se travička trošku zelená 😎
V Mostě prý napršelo 10 mm, což je příjemné. Volal kolega, ale zeptám se raději ještě Pavlínky, jak to bylo.
Jezismarjaaa…a co s tim budes delat? 😉
Mno, vytřela jsem to, zavřela okno a pohoda …. co jiného??
Ja myslela Janu..s metrakem hub 😉
Kde by je vzala? Je to fšecko červivé …..
Byli jsme dneska se sestřenicí a jejím mužem, a výsledk je, že: Hřibové smrkoví jsou hodně červavía není jich zase tak moc. Je hodně hnědých (panských, suchohřibů, borováků, jak jim kde říkají) a ty jsou v pohodě, ale je potřeba aby už zapršelo, jinak opravdu bude po houbách. Občas nějaký kozák, vzácně křemenáč, jinak klouzci, kováři, málo lišek.
Tady u nás jsou sice houby, ale fšecky červivé či shnilé …. tím mne to ani tak netrápí
Nemáš místo v mrazáku? ?
Už jsme měli uklizenou stříkací termosku co v ní ve vedrech vodu s ledem na běžné pití míváme – zase jsme ji vytáhli… Ale asi by jsme měli trochu horka napytlovat. Po neděli budeme vzpomínat…
Sorry, ale s nadsenim si v pondeli oblecu svetr….jen kdyz tohle peklo uz skonci
Naprostý souhlas, jen ten svetr obléknu až koncem září
Tak to podepíšu.Svetr a tepláky.Ale ono to zase nebude tak hrozné
Tak i já radši nějakou vrstvu navíc, než pařák, ale chlap by nejradši běhal bos a polonahý (i když pak vrčí, že se potí). V teple vidím pouze finanční výhodu – ušetřím za topení. Ale mám ráda ve všem míru Werichovskou – přiměřeně, přiměřeně….
Kočky, tady chlejstá od 17 hodin a stále je vedro ……..
Jen to koleno z první světové hlásí, že bude změna …. tož se těším, že konečně nebudu splavená jak náplavka, že nebudu mít návaly jak mladice a že se nebudu potit jak při dnešních 35 st.
Se mi potí i brejle, vážně …… ale prší krásně, to mi věřte
Jarní Bárko, páč nemaje rozmrazené maso, tak jsem zakoupila šunku (kvalitní a opravdu masovou), uvařila vajcata, pokrájela salátek, uklohňala zálivku, postrouhala sýr v akci …. prostě jsem to předložila k véče a naprostá spokojenost ?
Ono to vedro večerním salátkům přeje. Ale dnešní menu je pro mne taky letním jídlem. Výpečky se v remosce skvěle vypečou a remoska mi kuchyňku nevyhřeje , k tomu vychlazený salátek …. co si přát víc? 😎
A já jsem si uklohnila spenaaatek, ten byl dooobryyy – a cely jsem ho snedla, noco
????
Toto je učiněná dobrota alespoň pro mne. Dělám výpečky z krkovice, ale bůček taky není k zahození a taky přidávám grilovací koření. Zdá se mi masíčko ještě lepší.
Jinak tady v Brně ani kapka deště a vedro celý týden, vlhkost v bytě 65% jako ve skleníku. Nemůžu se dočkat až bude zima – léto nesnáším ! ! !
Jiřinko, jak jááááá Ti rozumím, léto mám sice ráda, ale nemám ráda ta vedra. A to jsem si zamlada libovala při teplotách nad 30 ….. já byla bláhová, vážně. ???