(1352) Krůta „dej tam co najdeš“

mrkev
řapíkatý celer
lahůdková cibulka
3 tenké plátky zázvoru
krůtí maso
tymián
smetana
dijonská hořčice
hladká mouka

Mrkev, řapíkatý celer a  lahůdkovou cibulku (měla velkou, tlustou nať, v salátu působila rušivě) – vše na kolečka  + 3 tenké plátky zázvoru  –  osolit a opepřit. Navrch přihodit na kostky nakrájenou krůtu – tu  osolit, lehce sýpnout drceným kmínem a přidat několik snítek tymiánu. Strčit do trouby nebo do remosky.

Recept vyvinula Květoslava a takto ho dotvořila: „Po půl hodce jsem zjistila, že to má dost šťávy, ale povrch masa začíná osychat, tak jsem promíchala a nechala tak. Další kontrola – maso skoro měkké, ale ta řídká šťáva?… Neplná lžíce hladké mouky rozkvedlaná v půl hrnku smetany se lžičkou dijonské hořčice to zalila. Za 20 min jsem vše promíchala a servírovala.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

19 komentářů: (1352) Krůta „dej tam co najdeš“

  1. kveta.batkova napsal:

    Pěkný, jednoduchý recept a v podstatě i dietní recept (smetanu bych dala ne moc tučnou). Jen já bych vynechala zázvor, ten opravdu nemusím a třeba bych místo něj dala bobkový list, ale to je věc chuti každé z nás.

  2. jarybarka napsal:

    „Dej tam co máš“mám nejraději a obzvlášť když je sezona zeleniny bylinek a hub.To se to pak improvizuje a vznikají neopakovatelné ňamky.?

  3. kveta.batkova napsal:

    U nás dnes a zítra bude k obědu také co dům dal – v podstatě takové srbské rizoto. Na olej cibuli, zelené papriky a rajčata na malé kostičky, trochu osmahnout, pak přisypat opranou rýži, osolit, opepřit, trošku kmínu, pro zvýraznění chuti lžíce lahůdkového droždí a nakonec nakrájené pečené kuře (zbyla půlka kuřete bez kůže) a zalít vývarem s vodou. No a už je to v peřinách a čeká na servis k obědu. Navrch ještě posypu strouhaným sýrem Grana Padano a přidám mističku sterilované řepy.

  4. Vera M. napsal:

    Mám šílený hlad, nad obrázkem slintam a ryzi jsem buhvijak dlouho neměla, takže i to rizoto je výborný nápad

  5. olinamusilova napsal:

    Tak to je recept přímo pro mně, i ta zeleninka se mi tam líbí a rýži miluji ?

  6. Jiřina napsal:

    Vypadá to moc pěkně a bude to určitě dobré. U nás asi také bez zázvoru, ale to nevadí. Rychlé, lehké a hodně zeleninky. 🙂

  7. kvetula.v napsal:

    Shodou okolností chystám na zítra něco podobného – Králíka na hořčici, co jsem si před dávnými časy z komentů uložila. Mám zase zdroj na pěkné ušáky, tak se pomalu prohrabuju recepísky, co jsem nad nimi dříve jen tiše slintala ? Už je hezky uložený v chládku. Moc nám chutná kombinace smetany a pikantní hořčice 😎

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Přiznám se bez mučení …. „Krůta dej tam co najdeš“
    A v recepísku jsem tu krůtu neviděla a neviděla (myslím v těch ingrediencích) ……
    Nakonec jsem zjistila, že jsem slepá jako patrona a to maso tam psané je. ?
    Vypadá to jedle, to musím napsat a ta krásně žlutá rýže, tak je nádherná. ?

    • kvetula.v napsal:

      Před dávnými časy jsem barvila dětem rýži . Začalo to žlutou (kari), pak červenou (řepa) a dětská provokace „zelenou ale neuděláš“ – jasně že jo (špenát) . Pak dcerka „ale modrou ne!“ a hned synek „hele radši ji neprovokuj, nebo ji udělá a my ji budeme muset jíst“ .. Přiznávám, že se mi ulevilo. Modrou barvu mám v oblibě, ale nevím, jak bych se poprala s modrou rýží na talíři ??
      Dneska jen bílá (ochucená hřebíčkem nebo čerstvým lístkem vavřínu) a nebo žlutá (se špetkou kurkumy- kari mi moc nejede) 😎

  9. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Kočky, omlouvám se, dnes byl hooooodně náročný den, zítra bude ještě náročnější ….. odcházím do peří.
    Budu normální asi tak ve čtvrtek … kecám, to budu mít tak čtyřku v žíle z radosti, že fšecko klaplo, takže fpátek.
    Dobrou ?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..