(1360) Kuliváry

1 l mléka
cca 1 kg polohrubé mouky
2 vejce
lžička soli
3 lžičky cukru

švestky v množství více než malém….

Dáme svařit mléko se solí a cukrem. Až vře, odstavíme z ohně a vsypeme za důkladného míchání mouku, aby vzniklo řídké těstíčko. Přidáme vajíčka, mícháme a přisypáváme mouku. Jak těsto houstne, robot nebo vařecha už nestačí, překlopíme na vál a mouku zapracováváme na vále. Těsto musí být pružné, nelepí na ruce, ale dobře se spojuje. (Tentokrát mi spolklo skoro o 200 g mouky víc.) Z hotového těsta odkrajujeme kousky zhruba velikosti švestky, švestku zabalíme do opravdu tenké slupky těsta a knedlíky vaříme v osolené vodě cca 5 minut. Vybíráme do mísy a pokapeme máslem, aby neokoraly. Sypeme strouhaným mírně osoleným tvarohem, cukrem, poléváme rozpuštěným máslem.

Rodinný krajový recept poslala A.rena Z uvedeného množství je 80 – 100 kulivárů, podle velikosti švestek. A věřte, že 10 kousků na talíři není žádná míra.

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

48 komentářů: (1360) Kuliváry

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Dala bych si okamžitě – ale to chce naše klasické malé české švestky – na chalupě to po deštích všechno popraskalo a opadalo, nemám 🙁 🙁 🙁

  2. Inka napsal:

    No tak tohle mne opravdu láká, budu muset někde znárodnit švestky a hurá do knedlí

  3. jarybarka napsal:

    Kuliváry je krásný a výstižný název.Ta dávka je přimo obrovská.Já mám sladké jidlo nejraději po obědě jako dezert.Stačí mi třeba pořádně hustá gulášovka nebo bramboračka a pak 3 kuličky švestkováků.?

  4. blahovka.h napsal:

    Já bych si je dala, ale jak se loni lámaly stromy pod tíhou plodů, tak letos ani švestička :-(. V krámu mají buď klasické, napůl zelené a nebo ty obrovské a to by byl knedl na celý talíř. Letos byly knedlíky z jahod, borůvek a jednou z raných švestek, ale to nebylo ono. Klasika je klasika.

    • a.rena napsal:

      U nás je letos švestek taky málo, pálenice bědují.

      • BOYE napsal:

        Pálenice snad do příštího roku vydrží, ale co dělný lid? Je dost zásob? Aby nám Moravu neskolila chřipková epidémije, když je málo léku…
        Což mi připomnělo jeden starý: V rámci boje proti alkoholismu vláda rozhodla, že v republice zůstanou jen tři hospody: Jedna v Plzni, jedna v Praze a Morava se celá zastřeší.

        • a.rena napsal:

          Protože my jsme lid dělný a shonný (od slova shánět = hromadit), zásoby léčiva jsou velmi dobré z předchozích let a tudíž jakákoliv epidémija se mám vyhne obloukem. A flašky s echinaceou naloženou ve slivovici budou pomáhat taky. Tak jakýpak alkoholismus!?

          • BOYE napsal:

            Takže zastřešením Moravy vznikne největší lékárna světa. Asi přestanu s tím rybím tukem, aby si mě našla nějaká malá chřipečka a tudíž důvod vyrazit do „lékárny“ 🙂

          • a.rena napsal:

            Budu o tebe pečovat ze všech sil a co bude sklep stačit.?

          • Haderach Kwisatz napsal:

            No … a ja budu muset trpet, pac slivku proste nemuzu 🙁

          • kvetula.v napsal:

            Šiš Reni… poznáme pak naši Bojínku při velikosti vašeho sklepu?

          • BOYE napsal:

            Jen aby se mi nezlomily játra. Máte tam u vás i ostrpestřec?

          • kvetula.v napsal:

            Hadérko, jak tak koukám na Tvou ikonku, budeš něco mezi netopýrem a upírem, tak si dáš ten hádankový, krvavý lekvár ??
            (hložinky pilně protřepávám ?)

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Reni, stačil mi vinný sklípek, natož vypálený sklípek …… s Tebou se vážně rovnat nechci ?‍♀️?‍♀️?‍♀️

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Hlozinky tez trepu … a klid, whisky taky leci.

          • a.rena napsal:

            BOYE, ostropestřec – JASNĚ! Sv..ě pichlavá…
            Jinak – jeden sklep (v baráku) plný slivovice, druhý v mezi plný vína. I Haderach by si přišla na své. A holky jsou zodpovědné, nemám o ně strach. Vědí, že alkahůl podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství. ??

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Juchuuuuu 🙂
            A vino taky muzu … jen ty tekuty svestky mi nejdou 🙁

          • a.rena napsal:

            No dyť sem to tak s tým vínem myslela! A aj pivo možeš? Hospodu máme hned vedle chalupy a Jarošovský šohaj to jistí.

          • Haderach Kwisatz napsal:

            No jestli 🙂

            Bíla pěna, láhev orosená
            chmelový nektar já znám
            jen jsem to zkusil a jednou se napil
            od těch dob žízeň mám.
            Jarošovský pivovar.

          • a.rena napsal:

            A pomalu jde k zemi. Před měsícem shodili komín, na kterém vždycky odpočívali čápi, teď zbourali střechu sladovny. Ale tu opravují. Prý z toho všeho bude obytno-průmyslový areál. Jarošovské pivo se teď sice vaří v Jarošově, ale v bývalém TON-u. Sodoma-Gomora!

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Achjo 🙁

  5. BOYE napsal:

    Taak, jestli u plotu ještě něco zbylo, dáme si s Benjamínou. Je to letos s těma švestkama trochu problém. Ty, co bývají začátkem září, spadly v půlce srpna a ty druhé sice padají, ale nedozrálé. Tak uvidíme. Letos zatím nejlepší švestky, které jsem měla, byly z Norska. A žádný jižní cípek. Z Bergenu, ze zahrádky. No, hned se majitelé začali jmenovat Hujersson. Já netušila, že by švestky mohly tak severně přežít, natož plodit a zrát! Byl to trochu jiný druh, než naše klasická modrá, ale byly to švestky. Ne špendlíky, ne nějaké pablumy. Tak čekám, kdy ze zahrádky přivezou ananasy…

  6. lakysa22 napsal:

    Babička je taky tak dělala – já letos koupila švestky z Turecka – hódně veliké, vevnitř zelené, kyselé…tak jsem je nechala v sáčku a denně jsem jim vyhrožovala. Asi zabralo, po týdnu vevnitř žluté, sladké…ani na knedlíky nedošlo…

  7. BOYE napsal:

    Ctěné soukuchatí! Před časem jsem tady apelovala na ty, kdo žijí v krajích, kde se ještě drží původní recepty, ať hodí něco do placu. A jednoznačně a.rena vede. Její recepty jsou prosté, selské, krajové. Pro mě nádhera a obohacení, které od Bramborajdy čekám. A jak zjišťuju, nejen já. Rendo, díky! 🙂

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    No potěš koště, jsem si myslela, jaký jsem blázen, když dělám 60 jahodových a tady takové nadělení. Je to něco na způsob odpalovaného těsta, jen u nás se nedává cukr.
    Určo vyzkouším, jen nemaje švestky, pouze ty veliké, tak to asi naplním něčím jiným, možná pokrájenými hruškami, ale tam si nejsem jistá, zda se těsto nebude trhat, co myslíš Reni??
    A zaujal mne, ale opravdu hodně zaujal, ten mírně posolený tvaroh. To jsem nikdy nezkoušela, přiznávám.

  9. kvetula.v napsal:

    Jak tak koukám , tak to se ten můj i švestkových knedlíků – kulivárů -dočká.
    Švestky v bramborovém těstě (dělávala máti) nám ani jednomu nejedou a do kynutého se moc pouštět nechci kvůlivá zažívacím problémům. Tohle ale vypadá velmi slibně.? (Ale nebudu je dělat z celého kila- to by pro dva bylo fakt mooooc).
    Je vidět, že Jižní Morava má spoustu dobrých receptů , takže i já se připojuji k děkovatelkám – jen díky Renatce před námi nezůstala spousta dobrot nadosmrti utajená. ??

  10. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    A kočky, mršky jsem nalákala do lahve s pivem, tam jim to chutnalo. (ty tipky vovocné).
    Zrovna dodělávám další várku kepuču a lečo, jen ruce mám samý puchýř, ale to bude tím, že jsem hooooodně nešiškovná.?
    Do Texasu fááááákt nepoletím a už vůbec tam nechci žít, navíc s recepískem, který mi nepatří. Ale kdyby Bláhovka chtěla, tak jí to tam domluvím. ?
    A pro ostatní, houby začínají růst ?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..