(1362) Jednoporcovka z ačokči

hrst lusků ačokči (cca 10 ks)
kousek šunky
půl malé cibule
1 -2 stroužky česneku
1 střední brambor
1 vejce
petrtelka
olej
sůl
Cibuli, šunku a česnek nadrobno pokrájejte, ačokču podélně přepulte, je-li třeba, vyškrábněte semeníky. Všechno spolu dejte na pánev s trochou rozehřátého oleje a zlehka osmahněte a poduste, dokud ačokča nezměkne. Mezitím nastrouhejte brambor na „okurkovém“ struhadle. Skoro hotovou zeleninu vyndejte z pánve a do zbylého oleje vložte strouhaný brambor. Nechte opékat, občas míchněte. Když je brambor propečený, voní a zlátne, rozprostřete jej po pánvi jako bramborák, zalijte dobře rozkvedlaným vejcem (lžíce vody není na škodu) a navrch hned dejte ačokčovou směs. Přiklopte, stáhněte plamen a nechte vejce zatuhnout. Solte a kořeňte podle chuti, sypte petrtelkou.

Recept poslala BOYE: „Já to nejraději jen takhle a pro parádu kousek chilli.
Pro ty z vás, kdo ačokču neznají jsem na talíř tři pohodila syrové. Abyste věděli, jak velké jsou lusky. I když to nejvíc připomíná papričky z kategorie podezřelých, rozhodně to nepálí. Nikdy. Chuťově je za syrova mezi okurkou a paprikou, pěkně křupe. Mladé se jí i se semeníky, ze starších je dloubu.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

38 komentářů: (1362) Jednoporcovka z ačokči

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Omlouvám se těm, jejichž recepty ještě čekají ve frontě – ale tahle potvora je teď veeelice aktuální 🙂

  2. Vera M. napsal:

    Ty blaaaaho, to je hezké a určitě i dobre s tím bramborem. Zkusím nejde sehnat acokcu ???

  3. Inka napsal:

    Ačokču jsem měla jednou, jedinou rostlinku a asi se jí u nás líbilo. Nebyli jsme schopni její produkci sníst, starší už nám příliš nechutnala. Taky jde zavařit jako okurky, ale každý rok bych ji nechtěla, možná příští rok přesvědčím Kačku

  4. jarybarka napsal:

    Já jí chtěla loni na jaře.Narazila jsem na nějakého hajzla na bazoši.Zaplatila jsem neposlal parchant nic.Šlo jen asi o 60kč ale na to nejspíš spoléhal,že to nechám plavat…?

  5. blahovka.h napsal:

    Tak tohle musím vyzkoušet, vypadá to moc lákavě. Ačokču seji každý rok, nejen na jídlo, ale i jako ochranu před větrem, aby „nenastydly“ rostlinky na kompostu. Taky jí mají rády včelky, neb kvete až do mrazů. Zavařovala jsem jí jako okurky, to ale ohlas nebyl a plnila jsem jí mletým masem, to bylo sice dobré, ale hrozná piplačka. Takže zůstává jen u zobání.
    Pokud by měl někdo zájem, tak mi napište do mailu a semínek vám pošlu kolik chcete.

  6. bozena.fialova napsal:

    Děvčata, úplně mimo mísu, ale musím se svěřit. Zítra žením syna, tak si na mě vzpomeňte….

  7. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Hmmmmm, tak ty 3 zelené potfory jsem nedávno dostala někde v restaurantu na talíř, byly nakyselo. A docela mi to chutnalo.
    Jinak jsem netušila, že nějaké čakčokči vůbec existuje a pravda, netušila jsem, že to na tom talíři bylo čikočkoči …. ale dobrý, hlavně když to nemňouká. ???

  8. bozena.fialova napsal:

    Milá děvčata a Jiříku, díky všem za krásná přání, budu je poctivě reprodukovat.
    Mějte se moc a moc hezky, až bude po všem, písnu nějaké zhodnocení a případné
    úsměvné postřehy.

  9. Jiřina napsal:

    Boženko, ať se zítřejší den vydaří. Buď v klidu, všechno bude dobré a mladým přeji hodně štěstí v novém životě. 🙂

  10. kvetula.v napsal:

    Sice nevím, kde bych někoho o ačokču obrala (k truhlíkovému pěstění se nehodí) , ale recept je to velmi inspirativní a dovedu si ho představit trochu poupravený – např s kapií… ? Rozhodně vyzkouším 😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..