hrst lusků ačokči (cca 10 ks)
kousek šunky
půl malé cibule
1 -2 stroužky česneku
1 střední brambor
1 vejce
petrtelka
olej
sůl
Cibuli, šunku a česnek nadrobno pokrájejte, ačokču podélně přepulte, je-li třeba, vyškrábněte semeníky. Všechno spolu dejte na pánev s trochou rozehřátého oleje a zlehka osmahněte a poduste, dokud ačokča nezměkne. Mezitím nastrouhejte brambor na „okurkovém“ struhadle. Skoro hotovou zeleninu vyndejte z pánve a do zbylého oleje vložte strouhaný brambor. Nechte opékat, občas míchněte. Když je brambor propečený, voní a zlátne, rozprostřete jej po pánvi jako bramborák, zalijte dobře rozkvedlaným vejcem (lžíce vody není na škodu) a navrch hned dejte ačokčovou směs. Přiklopte, stáhněte plamen a nechte vejce zatuhnout. Solte a kořeňte podle chuti, sypte petrtelkou.
Recept poslala BOYE: „Já to nejraději jen takhle a pro parádu kousek chilli.
Pro ty z vás, kdo ačokču neznají jsem na talíř tři pohodila syrové. Abyste věděli, jak velké jsou lusky. I když to nejvíc připomíná papričky z kategorie podezřelých, rozhodně to nepálí. Nikdy. Chuťově je za syrova mezi okurkou a paprikou, pěkně křupe. Mladé se jí i se semeníky, ze starších je dloubu.“
Omlouvám se těm, jejichž recepty ještě čekají ve frontě – ale tahle potvora je teď veeelice aktuální 🙂
Neomlouvej se, já taky předřazuji aktuálnější recepty. Tohle určitě všechny kuchatky pochopí.
Ty blaaaaho, to je hezké a určitě i dobre s tím bramborem. Zkusím nejde sehnat acokcu ???
To ti držím palce – já to v životě ochutnala jednou, když kolegyně přinesla pytel do práce a prodávat jsem to snad neviděla nikdy. Dej vědět, jestli jsi uspěla.
Já nevěděla, do čeho se poustim, ale máme tu co 14 dnů farmarske trhy a každý týden i trhy od normálních babek a dedulu, tak se poptam.
na FB si vyptej od pěstitelů/zahrádkářů semínka, normálně se neprodává…a semínka v obchodě taky ne….
Ale jo, seminka se koupit daji.
Ale pokud ta rada byla pro mne, tak diky, ja to nechci. Nemela bych to kde pestovat a priznam, ze chut me sice neurazila, ale nenadchla.
Jedna kolegyně tady ji pěstovala, ale asi ji tyké nijak neoslnila, tak už ji nedává. Já tu nedávno psala, že jsem dostala semínka od Jirky (hrabeboto) – ačokča krásně vzešla, nasadila na květy a to bylo vše, krásně zašla aniž by mi dala jediný plod. Ale asi ji také už podruhé dávat nebudu.
Vidíš, u nás je nikdo nemá,ale sehnala jsme právě od záhrádkářů, co to pěstujou..mě to chutnalo ,naložený jako okurky….pěstovala je moje skorotchyně i nakládala, byly křupavé,maličké,okurkové a na řezu vypadaly hezky…
Vždyť je to dutý…
no dutý ano,ale ta kolečka vypadaj v salátech a v přílohách moc pěkně a dá se do toho nacpat paprička…nebo nějaká plnka
Tak to jo.
Ačokču jsem měla jednou, jedinou rostlinku a asi se jí u nás líbilo. Nebyli jsme schopni její produkci sníst, starší už nám příliš nechutnala. Taky jde zavařit jako okurky, ale každý rok bych ji nechtěla, možná příští rok přesvědčím Kačku
Já jí chtěla loni na jaře.Narazila jsem na nějakého hajzla na bazoši.Zaplatila jsem neposlal parchant nic.Šlo jen asi o 60kč ale na to nejspíš spoléhal,že to nechám plavat…?
Tak tohle musím vyzkoušet, vypadá to moc lákavě. Ačokču seji každý rok, nejen na jídlo, ale i jako ochranu před větrem, aby „nenastydly“ rostlinky na kompostu. Taky jí mají rády včelky, neb kvete až do mrazů. Zavařovala jsem jí jako okurky, to ale ohlas nebyl a plnila jsem jí mletým masem, to bylo sice dobré, ale hrozná piplačka. Takže zůstává jen u zobání.
Pokud by měl někdo zájem, tak mi napište do mailu a semínek vám pošlu kolik chcete.
holky, kdo byste chtěly zkusit divokej špenát, řekněte si..rozešlu po usušení semínka…vyroste to jako trifid, stačí jen průběžně otrhávat listy a zpracovávat, chuťově super…pak se to vysemení samo, když to necháte…
Jestli myslíš ten novozélandský (čtyřboč či jak), tak ten nás neoslovil vůbec, nakonec se měly dobře slepice. Několik let jsme se ho zbavovali z pole.
Já si jeden rok dala tzv. Jahodový špenát. A taky jsem se ho asi 5 let zbavovala. Od té doby nechci tyhle trifidy ani vidět. Stačí, že se mi každý rok objeví na zahradě nový, do té doby neznámý druh plevele, kterého se také téměř nejde zbavit.
Děvčata, úplně mimo mísu, ale musím se svěřit. Zítra žením syna, tak si na mě vzpomeňte….
Juuuuu. Užij si to a přejem mladým hodně štěstí!
tak hlavně ať se ožení..kdyby chtěl říct ne, musíš bejt rychlejší 😀
Taky přeju hodně štěstí do společného žití.
Klídek Boženko, žení se on, ne ty. Tak si to užívej a nech mladé, ať si dělají co chtějí.
Hlavně jestli jsi mu tu nevěstu dobře vybrala!!
A mladým hodně štěstí a lásky!???
Tak přeju pevný krok až ho povedeš k oltáři a mladým krásný společný život :-).
Boženko, pevné nervy, věřím, že je již fšecko zařízené, zajištěné, navařené, napečené, objednané ….. tak teď jen – žádné karamboly, žádné překážky, zakaž únos nevěsty, užij si to a potom si vezmi dní dovolenou a jeď někam do lázní relaxovat a odpočívat. ?
Mladým hodně štěstí. ???
Pevné nervy a mladým hodně štěstí a lásky.
A buď krásná maminka ženicha a dobre se bav a synovi ať to vyjde :-)))
Boženko, držíme palečky , ať se svatba vydaří. Určitě jsi napekla spoustu dobrůtek, tak ať všem chutná, máte všichni pohodový den a mladí pak život jako na obláčku ☀?
Hmmmmm, tak ty 3 zelené potfory jsem nedávno dostala někde v restaurantu na talíř, byly nakyselo. A docela mi to chutnalo.
Jinak jsem netušila, že nějaké čakčokči vůbec existuje a pravda, netušila jsem, že to na tom talíři bylo čikočkoči …. ale dobrý, hlavně když to nemňouká. ???
No, co když to nebyla ačokča, ačok čičí…. mňau….
Jejich restorán to nebyl, takže věřím, že nebyla. ?
V Mostě se jedné čínské restauraci otevřeně říká MICIBAR. No, myslím, že kuře ještě poznám i na talíři a co bylo v tom mletém, raději vědět nechci. Ale je fakt, že co je v těch jejich rýžových závitkách možná opravdu i mňoukalo….
Víš dobře, že jsem hodně mlsná, jejich restoránty nenavštěvuji, páč mi tam nechutná, je to moc ostré. Ale neodsuzuji ty, kteří tam chodí. Každému chutná něco jiného.
Já nechodím ani do mecdonaldů, káefcéček, kebabů, gyrosů, burgrkingů, buritosů, donutsů atd. (či jak se to fšecko jmenuje)
Nechutná mi to, raději si koupím 1 banán a zaženu ten největší hlad.
Milá děvčata a Jiříku, díky všem za krásná přání, budu je poctivě reprodukovat.
Mějte se moc a moc hezky, až bude po všem, písnu nějaké zhodnocení a případné
úsměvné postřehy.
Jak písnu? ?
To je potřeba písat pravidelně, páč něco zazdíš, popřípadku si piš poznámky, abys něco nezazdila.
Držím palečky, a jak psala Věruška, buď krásná maminka ?
Boženko, ať se zítřejší den vydaří. Buď v klidu, všechno bude dobré a mladým přeji hodně štěstí v novém životě. 🙂
Sice nevím, kde bych někoho o ačokču obrala (k truhlíkovému pěstění se nehodí) , ale recept je to velmi inspirativní a dovedu si ho představit trochu poupravený – např s kapií… ? Rozhodně vyzkouším 😎