(1363) Lečo s hořčicí

1 kg cibule, 1 kg paprik, 1 kg rajčat
sůl, pepř
trochu libečku
sádlo
hořčice plnotučná
———-
párek/klobása
vejce

Veškerou zeleninu nakrájíme na proužky/osminky/kostičky/kolečka/osmihrany/hvězdičky ….. každý jak má rád. (U nás jede „přiznaná“ zelenina, tj. musí být vidět, že tam je. Rajčata lze oloupat, ale u nás to neletí. Lze oškrábat i papriky.)

Rozpustíme sádlo a přihodíme cibuli, necháme jí pořádně změknout a trochu osolíme. Přihodíme papriky a opět necháme změknout a osolíme. Na závěr přihodíme rajčata a osolíme. Když je veškerá zelenina měkká (trvá to cca 0,5 hodiny, někdy i víc), tak přidáme na toto množství malý kelímek hořčice, přidáme libeček a pepř a necháme provařit.

Recept poslala Úsměvka: „Nemusíte se bát, ta hořčice tam není cítit, jen zvýrazní chuť zeleniny.
Pokud to máme takto hotové, tak můžeme nacpat horké do sklenic, zavíčkovat a otočit dnem vzhůru. Zavářet se nemusí, páč hořčice zajistí, že se lečo nekazí. Mám vyzkoušené, že ještě v lednu tomu nic není.
Pokud nezajišťujeme pochutiny na zimu, tak opečeme parase, do leča přihodíme vajca a necháme ho srazit. Naskládáme na talíř, přidáme chléb a popřejeme Dobrou chuť!“

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

25 komentářů: (1363) Lečo s hořčicí

  1. sharka.68 napsal:

    taky do leča neloupu rajčata, ale sem tam, do něčeho ano a vyndavám i semínka a střed, pouštej hodně šťávy…ty středy si posolím, popepřím a sním, solo:-D

    PS: někdy, když je toho hodně, peču to v troubě..nemusí se pak u toho stát a míchat 😉

  2. IvaC napsal:

    No,že jste to nenapsaly dříve.Ale já si vzpomněla,že to tu už někdo kdysi psal,že neloupe,ale nadrobno krájí,stejně se ta rajčata rozvaří,a tím nemusí loupat.Včera jsem dělala a zavařovala otočením horkého a ta hořčice tam chybí.No nešť,ještě asi jednou či dvakrát budu dělat lečo,tak to zkusím,díky.

  3. jarybarka napsal:

    Hořčici do leča neznám ale zkusím.Rajčata neloupu do ničeho.Docela mě baví ty srolované šlupky (chtěla jsem to napsat zdrobnělinou ale chytrý mobil to slovo rozdělil a to by asi nikdo v jídle nechtěl…)

  4. blahovka.h napsal:

    Vida, zase něco nového, mám lečo naplánované na příští týden, tak vyzkouším.
    Když zavařuji zeleninové lečo, dávám do něj hořčičné semínko. Líbí se mi jak hezky křupe a chuť taky dodá.

  5. Devětapadesátka napsal:

    Když už jsem tady… O hořčici do leča jsem nikdy neslyšela, ale proč ne. Zkusím to, člověk se má pořád co učit. Nakonec, Vladimír Iljič to říkal už tenkrát, no ne? ?

  6. Devětapadesátka napsal:

    Jo, a rajčata u nás loupaná, vařená tak, aby se nerozpadla – tedy v leču.

  7. lakysa22 napsal:

    Kilo toho, kilo tamtoho, kolik je „malý kelímek,“ té plnočučné??

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Lakys, tady u nás prodávají tři velikosti – 1) velikost jako jogurt, 2) jako větší velikost jogurtu – tj. pro 2 – 3 lidi, 3) kyblík hořčice.
    Do tohoto použiješ velikost č. 1), tj. jako normální jogurt. ?
    (pokud teda nekupuješ ty velké džogurty)

  9. kvetula.v napsal:

    Tak tentokrát jsem „dobře“ četla já…. Jelikož nemám žádný levný přísun potřebných ingrediencí a tudíž potřebu zakonzervování, řekla jsem si, že bych tedy udělala tu variantu posledních dvou vět. A hned jsem se zasekla … opečeme PRASE…. Dumám, proč hned celé prase, když toho leča ze 3 kil pro celou ves nebude… zvětšuju obrázek, prohlížím .. až pak mi docvakne, že je to nějakej buřtík a Úsměvka používá termín ..PARASE ??
    Ale ta chuť hořčice v leču mne zajímá, tak v menším měřítku určitě k obědu udělám 😎

    • Usmev.na.moji.tvari napsal:

      Ty bláho, teď jsi mne dostala ??? Vůbec netuším, kam bych s tím PRASETEM musela …. vlastně vím, tam, kde jste byli ubytovaní před tím, než jste byli u nás.
      Ty dávky vezmi odhadem, já to také moc neřeším, prostě jak to vyjde, tak to vyjde. Ta hořčice opravdu odvede svojí práci na 100%, ale výsledně jí tam necítíš.

      • kvetula.v napsal:

        Bude to s pikantní klobásou (dneska jsem koupila čerstvý náš oblíbený čabajkový točený) . Jet kvůli talíři leča opékat prase tak daleko? – to zas až takoví cvoci nejsme ???

        • Usmev.na.moji.tvari napsal:

          Peťa by měl radost, ne? ???? A jak kvůli talíři leča, bys ho tady zrovna zavařila a mezi tím by mi ten Tvůj mohl umýt okna, ne? ? (dělám si legrandu, šak víš)

          • kvetula.v napsal:

            To leda že bych obrala Tvé kolbenkové dodavatele a nadělala zásoby na celou zimu. Jinak nevím, co bych tam zavařovala… Ale máš pravdu, Peťa by si s tím mým určo rád pokecal. Při posledním pobytu se kluci nějak skamarádili – by mi ho tam i zaměstnal ? . Jinak okna žádnej problém – minulý týden mi tu zvládl celý byt než jsem oběd uvařila ??. Tedy u vás by takovej blesk nebyl, máš jich víc a větší ?.. no ale Ty víš jak ho motivovat ???

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Ale to bych ho motivovala, to mi věř …. se mi do nich nechce a nechce, hlavně na ně nemám náladu. Asi je nechám špinavé a bude klíííííííd.
            SimTě, Ti pár těch kolbenkových dodavatelů přenechám, i houby ….. až pojedu na výlet, tak něco po cestě vyhodím, nebůj. ?

  10. Jiřina napsal:

    Lečo dělám vždy s hořčicí, zdá se mi chutnější. Ale nevím jestli to tady už někdo dřív nepsal, protože jsem ho s hořčicí nedělávala. Opravdu tam hořčice není cítit, jen ta chuť je lepší. Nic neodvažuju, papriky, cibuli ani rajčata/neloupu je, nevadí nám slupka/. Hořčici dávám podle chuti. Ochutnám a případně i trošku osladím. Pak zavařím. Mám vyzkoušeno, že se nic nekazí. 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..