patizon a mrkev (v poměru 2/3 patizonu, 1/3 mrkve)
cibule
sůl
pepř
zázvor (možno vynechat, nebo nahradit chilli)
olej nebo máslo
vývar nebo voda + bujon
smetana
Na tuku zpěníme cibuli do sklovita, přidáme na kostky pokrájený očištěný patizon a mrkev, společně trochu orestujeme, přidáme sůl, pepř, nastrouhaný malý kousek zázvoru , případně další bylinky dle chuti. Zalijeme vývarem a vaříme do měkka. Rozmixujeme , dochutíme, zjemníme smetanou.
Recept poslala Květoslava
Barvu to má krásnou. To je fakt – jen z jednoho dílu mrkve – poměrově? Vypadá jak dýňová. Dala bych si.
Opravdu to ten jeden díl mrkve tak obarvil Hani.
Dostala jsem ze zahrádkářských přebytků několik patizonů a docela dost mrkve, tak jsem se nechala inspirovat Dýňovou polévkou z Vysočiny (dala ji sem Úsměvka). Vzhledově byla patizonová dýňové podobná, chuťově trošku jiná, ale taky nám chutnala. 😎
Wow, tu si uvarim hned v neděli po dojezdu domu. Je výborná!! Já sama jsem ji pravé ještě nevarila ( ale v plánu byla), jen jsem ji ochutnala na Tanečnici na Radhosti a úplně mě okouzlila. Takže díky za připomenutí a recept ?
A mrkef to obarví, osladí, uvařím pro sebe! Možná i malej by si dal, má rád „červený jídlo“.
Škoda, že nemám patizon. Máslových, hokkaido a cuket nepřeberně. Na rok budou i patizony a polévka uložená v receptech.
Myslim, ze misto patizonu muzes dat tu maslovou, to bude taky dobre…..
Taky si myslím, že by to šlo, ale já páč nemám patizon bych dala asi cuketu. Mám zato, že chuť dá především polévce použité koření.
Spíš bych dala u máslovou dýni. Je jemná, určitě se bude dobře mixovat, má málo semen a hodně „masíčka“. Dneska jsem byla u kamarádky v Rynolticích a tak jsem si dojela na nákup do Bogatyny a tam měli máslovky obřích rozměrů.
Tak jasně – z máslovky je to klasika, tady šlo o pokus 🙂
Každá ta dýně (včetně patizonu) má trošku jinou chuť, ale nechají se různě kombinovat. Já chvíli tvořila jen z toho, co jsem dostala – byla změna jídelníčku. Ještě mám několik hokaidíček a chci zkusit lupínky – na slano i na sladko. Jinak velký úspěch měl pepřák z cukety.
Já se přiznám,že jsem patizon ještě ani neochutnala.Předevčírem jsem se u nich zasekla na trhu a váhala jestli jo a nakonec jsem ho nevzala.Teď lituju.No hekni uň.?
Já dnes škvařím sádlo a k obědu mám čerstvou vinnou klobásu z masny a brkaši s kysaným zelím.Doufám,že bude dobrá.
Dnes taky vinná…
tu dělám svoji, recept máme ještě po předkovi…nějak mi ty kupovaný nejedou…
a recept by nebyl?
Byl, pod číslem 1030.
Já nevinná. Moravská domácí… A rohlík. Dostala jsem ji místo cigaret, když teď abstinuju. 🙂 Ale na vinnou, nebo alespoň obviněnou, už mám chuť zatra dlouho. Jen nevim, kde sehnat dobrou.
My jsme vyzkoušeli dost výrobců, ale nejvíc nám chutná z Rabbitu. (To nevím, jestli máte někde poblíž prodejnu?) Jen nám známá prodavačka poradila, že ji máme kupovat v rozmezí listopad- únor. To prý je nejlepší- že neví proč, ale je to tak. Takže se těšíme na listopad a začnou provinilé orgie?
??? Krásné pojednání
Zkus Maso Třebovle, dělají ji fakt dobrou a i jejich ochucená sekaná je dobrá.
dík, opsano
Tu bych si taky dala. U nás ji jím jenom já, tak mám málokdy. Nejvíc mi chutná na smetaně podle receptu některé z vás (Heleny?) Dnes máme vnuky doma, páč jsou trochu nachlazení, tak ať nepadnou na hody. Takže dělám dušené vepřové plátky v kapustě.
Pošli Haderach recept, dušená kapusta s masem tu ještě něbyla.
včera jsem začala škvařit a dneska dotahuju – kančí sádlo a škvarky…
No přiznám se , že kance jsem ještě nikdy neškvařila, není to cejtit? Přísun masa mám, syn se myslivcem už narodil, jeho nikdá nic jinýho od malinka nelákalo, jen les a zvířata. U nás to neviděl, ale nějakej prapředek to v krvi taky měl.
Manžel dělá rodokmen a u mě se dostal až někam do 16.století a jeden z mých prapraprapředků byl lovčím na Karlštejnským panství. Ale já jsem spíš sběrač než lovec.
A myslíš Karlštejn nebo Karlštejn na Svratce?
Pro Úsměvku – Karlštejn na Berounce.
Málokdo to ví, ale existuje i lovecký zámeček Karlštejn na Svratce, nejen ten u Práglu.
To jste tu vznešená společnost… děd pocházel z rodu loupeživého rytíře…
Pro Lakysu22 – tak to se k sobě hodíme….lovčí a pytlák….
Dobře Ty ?, nikdy by mne to nenapadlo. Patizon miluju smažený jako řízečky ……. se musím nad sebou zamyslet.
Toto musím vyzkoušet. Dělávám polévku mrkvovou se zázvorem a zvlášť dýňovou. Tak to zkusím dohromady, může to být moc dobré.
Klidně to vyzkoušej, patizon je chuťově nevýrazný, ostatně jako téměř všechny tykve, jak stále říkám, hlavně záleží na koření, kterým se polévka dochutí.