(1417) Müssli pamlsky (nejen) pro hlodavce

ovesné vločky
drcené ořechy
loupaná i neloupaná slunečnice
sezamové semínko
sušené ovoce (třeba nadrobno nakrájené křížaly)
rozinky
med
loupaná pohanka

Část ovesných vloček nadrtíme najemno, aby tyčinky držely pohromadě.
Smícháme všechny ingredience, přibližně 1 díl od každého a postupně vmícháváme trochu medu. Jde to blbě, ale kaše musí být opravdu hodně tuhá.

Tvarujeme koule nebo na pečícím papíru rozložíme směs v souvislé vrstvě asi 1 cm silné.

Sušíme na kamnech nebo v troubě za teploty cca 40 – 60°, nebo na sluníčku (třeba za oknem), dokud nejsou tyčinky a koule tvrdé. (Koule ne, placaté útvary lze sušit i v sušičce na pečícím papíru.)

Plát rozlámeme na menší kousky a potom už jenom posloucháme chroustání našich zubatých miláčků.

Recept, foto i text Jana Macůrková


Já jen dodám, že:
1. hlodavcům to chutná (potkan je Met, křeček Karel), chroustají FAKT hlasitě.
2. se stejným úspěchem lze müsli naservírovat ptáčkům –  a to od chůviček po papouchy, ba dokonce i sýkorkám (proto ty koule 🙂 )
Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

30 komentářů: (1417) Müssli pamlsky (nejen) pro hlodavce

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Dostalo se na psy, kočky, hlodavce a teoreticky i ptactvo. Tím z mé strany „zvířátkový seriál“ končí 🙂

  2. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Nejsem ani potkan a ani křeček, tak nemůžu sloužit.
    Ale, takový plech má moje mamina na oschnutí jiřin, když je vytáhne ze země a než je dá do sklepa.

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    Zítra recept o chlup později 🙂

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tady to dneska žije, to teda musím napsat.
    Kuchatky, co z blum? Tmavých? Čatní, buchtu, knedlíky, …. co dál?

  5. kvetula.v napsal:

    Povidla si myslím, že by byla skvělá. Zamyslela jsem se nad křížalama – že to jsem v životě neslyšela. Pak mi došlo, že se sušej švestky, meruňky, tak proč ne blumy? Pokud je dobré vovoce, musí to být dobrý i usušený. Já když kdysivá měla nadbytek zelených slív, odpeckovávala jsem a půlky dávala natěsno do sklenice. Bez jakýchkoliv přísad zavařovala- jen co trochu šťávy samy pustily. Pak okapané na koláče pod drobenku byly moc dobré. 😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..