(1419) Vepřové závitky se smetanovou omáčkou

„Vypadá to jako ptáček, voní to jako ptáček a není to ptáček.“ – Tenhle citát z dětského pořadu je zcela přesný.

libové vepřové (ideální je karé)
libová slanina (pršut, šunka,…)
kyselá okurka
vejce uvařené natrvdo
cibule
kremžská hořčice
bobkový list
nové koření
pepř
sůl
šlehačka
hladná mouka

Vepřové karé si nakrájíme na motýlky (aby nám vzniknul silnější plátek, uprostřed prokrojený), opatrně naklepeme, abychom maso neprorazili.  Maso rozevřeme jako motýlí křídla, zevnitř osolíme, opepříme, pomažeme hořčicí.  Na jednu polovinu dáme plátek slaniny, kousek okurky, 1/4 natvrdo uvařeného vejce a měsíček cibule.  Přiklopíme a uzavřeme párátky.
Na troše oleje opečeme maso z obou stran, vyndáme stranou a ve výpeku orestujeme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli.  Vložíme zpět maso, přidáme dva bobkové listy, 5 kuliček nového koření, mírně podlijeme a dusíme doměkka. Podle potřeby podléváme.
Když je maso měkké, vyjmeme ho ze šťávy, tu přecedíme nebo jen vylovíme koření,  vlijeme šlehačku, ve které jsme rozkvedlaly trochu hladké mouky, provaříme. Dochutíme trochou hořčice, solí, pepřem, vrátíme maso a ješte chvíli spolu necháme mírně vařit.
Podáváme nejlépe  s rýží.

Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

54 komentářů: (1419) Vepřové závitky se smetanovou omáčkou

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Pseudoptáček pro ty, kdo neradi hovězí, což jsme my – krávu pouze jako stejk nebo guláš. Takže Babica jak vyšitej: Nemáš hovězí? Dej tam vepřový. 🙂 🙂 🙂 A ta smetanová omáčka proto, aby jí bylo hodně hodně hodně 🙂

  2. jarybarka napsal:

    Ano tyto neptáčky jsem dělala bez té šlehačky.Synové díky stravování ve školce nejedli maso.Pouze kuřecí prsa a rybu.Později libové vepřové ale nesmělo být v omáčce a v trojobalu.

  3. a.rena napsal:

    Jo, tak toto můžu, dojde na to. Na zítřek už mám ale nachystané maso na segedín. Zbylo ještě trochu loňského zelí a v úterý jsme šlapali nové, tak ať nejsou zbytky.

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Já teda přiznávám, nesnáším teplou okurku v mase a omáčce. Vůbec nějak nevyhledávám plněné maso, jediná výjimka je plněný kuřízek. Ale omáčka je univerzální, takže se dá použít kdykoli.?
    Krásně nazdobený talíř, Hadérko.?
    A Reni, nebýt ležící a nebýt to k Tobě tak daleko, tak vyrazím na ten segedín, s knedlíkem …. hmmmmm ???

    • jarybarka napsal:

      Já mám ty „vnitřnosti“ze španělských ptáčků strašně ráda.Včetně teplých okurek a toho všeho tam.A nikdy jsem nedávala šlehnu tak je načase zkusit.Vypadá to moc pěkně a mám zrovna hlad a slintám tu ad tím Hadérky obrázkem?

      • Usmev.na.moji.tvari napsal:

        Holky, musím napsat, že mi to připomíná barvičkou svíčkovou, už na ní mám chuť asi 14 dní, ale opět doma nemám knedl a ten se mi fáááákt dělat nechce.
        Foto má krásné, hezky nazdobené ?

        • Haderach Kwisatz napsal:

          To se nadela parady s plastovym kelimkem, co? 😉

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            ?? Já si kvůli tomu koupila nerezové kolečko = vykrájovátko, ale velké. Tak tady už taky parádím

          • kvetula.v napsal:

            Párkrát jsem byli v jedné čínské restauraci, kde se chlapovi líbilo jak servírují rýži – naplnil trychtýř, vyklopil- každý kopeček měl malý čudlík , jako prso… Při poslední návštěvě padl výběr na něco „s prsem“ . Donesli rýži, ale jen kopečky. Pán co zrovna nandaval každý ten ťuplík nahoře zamáčkl. A já měla co dělat , abych se tam nerozchechtala, když jsem viděla pohled toho mýho na kopeček rejže ??

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Ha, Kvetule, to chlapum priste udelam, diiiik. Bude prlegrace.

          • Jana Macůrková napsal:

            Já nandávám rýži naběračkou na zmrzlinu.

        • henriet13 napsal:

          Já poslední dobou dělám hrnkové knedle, na kynuté není čas: 1 hrnek hrubá mouka, 1 hrnek mléko, 1 vejce, 1 prdopeč (já jen půlku), 3 rohlíky, necelá ČL sůl. Smíchat mouku s mlékem, prdopečem, solí a žloutkem. Z bílku sníh, zlehka vmíchat, nakonec taky zlehka přimíchat nakrájené rohlíky. Plnit do hrnků vymazaných sádlem, vařit 20 – 25 min. pod pokličkou. Voda v hrnci by neměla sahat výš jak do půlky hrnků. Toť vsjo.

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Jo, ty jsou super!

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            No jasně ?‍?ty jsem zazdila. Díky ?

          • a.rena napsal:

            Ty dělám taky a vylepšila(?) jsem to tak, že vymažu silikonovou formu na chlebíček, vrch přikryju kouskem folie (aby při vaření neokoral) a šoupnu do hrnce na pařák na knedlíky, vody do půl formy. Vaří se teda dýl, cca 40 – 45 minut. Ta podložka pod formu proto, že se knedlík líp provaří. A do formy se mi vejde jedna a půl dávky surovin. Popis vypadá složitě, ale tak zlé to není. Mně se nechtělo vymazávat hrnky, tak proto experiment.

          • henriet13 napsal:

            Premýšlela jsem nad tím, ale tak velký hrnec nemám ?

          • a.rena napsal:

            Používám oválný pekáč s poklicí.

          • lakysa22 napsal:

            Já je dělám taky, jen bez prčodeče..recept kdysi od kolegyně a fan!

          • IvaC napsal:

            Ty jsou super,taky dělám…..

  5. Vera M. napsal:

    Jednou jsem takhle stála nad kotletkou a dumala, co s ní, a pak mě napadlo nakrájet motýlky a udělat ptáčky. Jenže nejsem tak nápaditá jako Helena a udělala je klasicky.
    Nápad se smetanovou hořčicovou omajdou je bezva, zvláště k té kotletě, která je nevýrazná. Přijede dcérenka z FM a rýži už jsme dlouho neměli, uvařím jim to :-)))

  6. blahovka.h napsal:

    Helenko, Ty seš poklad :-). Já si od včera lámu hlavu, co budu vařit. Nějakým pohnutí mysli jsem včera, když jsem se dozvěděla, že přijede dcera se skorozetěm (ač neměli), koupila krásný špalík kotlet bez kosti. Tuhle omajdu jsem dělávala a nějak se na ní zapomnělo. Kremžská hořčice nebo celozrnná jí dá super chuť a smetana krásně zjemní. Super nápad :-).

  7. bozena.fialova napsal:

    Na mě se taky culí v ledničce krásný kus kotlety a teď nevím, jak s ní naložit. Měla jsem v plánu je udělat jen tak na přírodno, do šťávy přidat houby a uvařit k tomu brambory. A teď tohle! Sice jsme měli španěláky z hovězího minulý týden, ale ten Helčin recept mě mooooc láká a bylo by to stejně něco úplně jiného. Takže asi rozhodnuto a s houbami bude upečená hovězí kližka. Howgh! :-))

  8. Haderach Kwisatz napsal:

    Proc barbar? Variace, kombinace…

  9. kvetula.v napsal:

    S takovouto omáčkou (ale bez koření, takže to bude jiné chutě) jsem se doma naučila ptáčky z hovězího. Místo šlehačky se dávalo kondenzované mléko Tatra neslazená. Teprve před pár lety jsem se seznámila s ptáčky bez omáčky, jen se šťávou. Přiznávám, že jsem byla nejdřív vykulená, ale chutnalo. Jelikož moje děti , včetně otce o hovězí moc nestáli a díky chlívku byl vždy dostatek vepřového, začala jsem s vepřovým. Málokdy byl plátek dostatečně velký na zabalení, tak z toho bylo „vepřové po španělsku“ – pak jsem slýchala další názvy.
    Přiznávám, že do dnešního dne mne nenapadlo ten plátek přeložit a spíchnout, ani když mi chlap nenápadně nadhazoval, že ty balený ptáčky by……
    Takže Hadérko díky za nápaditost? Příště už „zabalím“ ?

  10. Jana Macůrková napsal:

    Má to nohy jako kočka, ale není to kočka,
    mňouká to jako kočka, ale není to kočka,
    chytá to myši jako kočka, ale není to kočka, co to je?
    Kocour!!

  11. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Když hádanky, tak hádanky …..

    Máš celkem dvacet-jedna ryb.
    Přidáš k nim jedna-dvacet ryb.
    Kolik ryb budeš mít nakonec?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..