„Vypadá to jako ptáček, voní to jako ptáček a není to ptáček.“ – Tenhle citát z dětského pořadu je zcela přesný.
libové vepřové (ideální je karé)
libová slanina (pršut, šunka,…)
kyselá okurka
vejce uvařené natrvdo
cibule
kremžská hořčice
bobkový list
nové koření
pepř
sůl
šlehačka
hladná mouka
Vepřové karé si nakrájíme na motýlky (aby nám vzniknul silnější plátek, uprostřed prokrojený), opatrně naklepeme, abychom maso neprorazili. Maso rozevřeme jako motýlí křídla, zevnitř osolíme, opepříme, pomažeme hořčicí. Na jednu polovinu dáme plátek slaniny, kousek okurky, 1/4 natvrdo uvařeného vejce a měsíček cibule. Přiklopíme a uzavřeme párátky.
Na troše oleje opečeme maso z obou stran, vyndáme stranou a ve výpeku orestujeme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Vložíme zpět maso, přidáme dva bobkové listy, 5 kuliček nového koření, mírně podlijeme a dusíme doměkka. Podle potřeby podléváme.
Když je maso měkké, vyjmeme ho ze šťávy, tu přecedíme nebo jen vylovíme koření, vlijeme šlehačku, ve které jsme rozkvedlaly trochu hladké mouky, provaříme. Dochutíme trochou hořčice, solí, pepřem, vrátíme maso a ješte chvíli spolu necháme mírně vařit.
Podáváme nejlépe s rýží.
Haderach
Pseudoptáček pro ty, kdo neradi hovězí, což jsme my – krávu pouze jako stejk nebo guláš. Takže Babica jak vyšitej: Nemáš hovězí? Dej tam vepřový. 🙂 🙂 🙂 A ta smetanová omáčka proto, aby jí bylo hodně hodně hodně 🙂
Taky dělávám s vepřového masa. Už jsme to dlouho neměli, díky za připomenutí. A ta smetanová omáčka, mňam!
Tak hlavně – manžela rýže občas „dusí“ – takže hodně omáčky je nutnost 🙂
Přidávám se , taky z vepřového . U nás tomu říkají děti
“ náchodská omáčka “ , prosím to je podle našeho bydliště. Moje tchýňka to vařila a mne to naučila, je to už 50 let , ještě se neomrzela a vařím jí skoro vždy se “ parta “ sejde.
Tak, dělám z parsátkového – nějak jsme si na to zvykli..
Jojo, hódně očmàčky, ale s kendelíkem!!
Ano tyto neptáčky jsem dělala bez té šlehačky.Synové díky stravování ve školce nejedli maso.Pouze kuřecí prsa a rybu.Později libové vepřové ale nesmělo být v omáčce a v trojobalu.
Jo, tak toto můžu, dojde na to. Na zítřek už mám ale nachystané maso na segedín. Zbylo ještě trochu loňského zelí a v úterý jsme šlapali nové, tak ať nejsou zbytky.
Já teda přiznávám, nesnáším teplou okurku v mase a omáčce. Vůbec nějak nevyhledávám plněné maso, jediná výjimka je plněný kuřízek. Ale omáčka je univerzální, takže se dá použít kdykoli.?
Krásně nazdobený talíř, Hadérko.?
A Reni, nebýt ležící a nebýt to k Tobě tak daleko, tak vyrazím na ten segedín, s knedlíkem …. hmmmmm ???
Já mám ty „vnitřnosti“ze španělských ptáčků strašně ráda.Včetně teplých okurek a toho všeho tam.A nikdy jsem nedávala šlehnu tak je načase zkusit.Vypadá to moc pěkně a mám zrovna hlad a slintám tu ad tím Hadérky obrázkem?
Hihi 🙂
Holky, musím napsat, že mi to připomíná barvičkou svíčkovou, už na ní mám chuť asi 14 dní, ale opět doma nemám knedl a ten se mi fáááákt dělat nechce.
Foto má krásné, hezky nazdobené ?
To se nadela parady s plastovym kelimkem, co? 😉
?? Já si kvůli tomu koupila nerezové kolečko = vykrájovátko, ale velké. Tak tady už taky parádím
Párkrát jsem byli v jedné čínské restauraci, kde se chlapovi líbilo jak servírují rýži – naplnil trychtýř, vyklopil- každý kopeček měl malý čudlík , jako prso… Při poslední návštěvě padl výběr na něco „s prsem“ . Donesli rýži, ale jen kopečky. Pán co zrovna nandaval každý ten ťuplík nahoře zamáčkl. A já měla co dělat , abych se tam nerozchechtala, když jsem viděla pohled toho mýho na kopeček rejže ??
Ha, Kvetule, to chlapum priste udelam, diiiik. Bude prlegrace.
Já nandávám rýži naběračkou na zmrzlinu.
Já poslední dobou dělám hrnkové knedle, na kynuté není čas: 1 hrnek hrubá mouka, 1 hrnek mléko, 1 vejce, 1 prdopeč (já jen půlku), 3 rohlíky, necelá ČL sůl. Smíchat mouku s mlékem, prdopečem, solí a žloutkem. Z bílku sníh, zlehka vmíchat, nakonec taky zlehka přimíchat nakrájené rohlíky. Plnit do hrnků vymazaných sádlem, vařit 20 – 25 min. pod pokličkou. Voda v hrnci by neměla sahat výš jak do půlky hrnků. Toť vsjo.
Jo, ty jsou super!
No jasně ??ty jsem zazdila. Díky ?
Ty dělám taky a vylepšila(?) jsem to tak, že vymažu silikonovou formu na chlebíček, vrch přikryju kouskem folie (aby při vaření neokoral) a šoupnu do hrnce na pařák na knedlíky, vody do půl formy. Vaří se teda dýl, cca 40 – 45 minut. Ta podložka pod formu proto, že se knedlík líp provaří. A do formy se mi vejde jedna a půl dávky surovin. Popis vypadá složitě, ale tak zlé to není. Mně se nechtělo vymazávat hrnky, tak proto experiment.
Premýšlela jsem nad tím, ale tak velký hrnec nemám ?
Používám oválný pekáč s poklicí.
Já je dělám taky, jen bez prčodeče..recept kdysi od kolegyně a fan!
Ty jsou super,taky dělám…..
Jednou jsem takhle stála nad kotletkou a dumala, co s ní, a pak mě napadlo nakrájet motýlky a udělat ptáčky. Jenže nejsem tak nápaditá jako Helena a udělala je klasicky.
Nápad se smetanovou hořčicovou omajdou je bezva, zvláště k té kotletě, která je nevýrazná. Přijede dcérenka z FM a rýži už jsme dlouho neměli, uvařím jim to :-)))
Prosím pěkně, jak se z motýlků dělá ptáček? ?
Ftip Věruško ?
Jsem si o to řekla ?
Helenko, Ty seš poklad :-). Já si od včera lámu hlavu, co budu vařit. Nějakým pohnutí mysli jsem včera, když jsem se dozvěděla, že přijede dcera se skorozetěm (ač neměli), koupila krásný špalík kotlet bez kosti. Tuhle omajdu jsem dělávala a nějak se na ní zapomnělo. Kremžská hořčice nebo celozrnná jí dá super chuť a smetana krásně zjemní. Super nápad :-).
No vidiš 🙂 Já zas asi podle Rendy udělám segedín 🙂
Když jsem kdysi posílala recept na roštěnky, tak se hodně lidiček divilo, že mažu maso hořčicí ….. je vidět, že nejsem sama a to mám radost ?
Hořčici na maso používám běžně. Hlavně na králíka.
Já ho mažu plnotučnou, ale kolegyňka ho pomatlá celozrnnou, jakou Ty?
Obyčejnou.
Já obyčejnou, a dávám trochu nastrouhaného křenu..pak nedávám šlehačku,
Na mě se taky culí v ledničce krásný kus kotlety a teď nevím, jak s ní naložit. Měla jsem v plánu je udělat jen tak na přírodno, do šťávy přidat houby a uvařit k tomu brambory. A teď tohle! Sice jsme měli španěláky z hovězího minulý týden, ale ten Helčin recept mě mooooc láká a bylo by to stejně něco úplně jiného. Takže asi rozhodnuto a s houbami bude upečená hovězí kližka. Howgh! :-))
Já vím, že mi tady napíšete, že jsem barbar, ale já bych kotletku nakrojila na plátky, ale nedokrojila, do každého řezu bych dala anglickou a cibuli, samo, že sůl a kmín, koření, bylinky, svázala a dala pomalounku péct na sádle, potom podlít vodou a nechat udělat pořádnou šťavku, k tomu brkaši …… šiš, to by byla mňamka. Teda takto, pokud je s kostí.
Tu bez kosti bych potřela olejem nebo sádlem a obalila ve vrstvě bylinek, soli a koření a dala péct ….. zakážu si sem vstup ?♀️
Nedráždi!?
?
Proc barbar? Variace, kombinace…
Mno, většinou se takto dělá krkna, každý řekne, že je kotlety škoda. Ale u nás takto letí
No vidíš a já takhle ještě nedělala ani jedno – zůstalo mi to utajeno?
Ale neříkej to doma, ju? ?♀️???
Se bojíš, že napráším další Tvou dobrůtku a bude se Tě snažit přesvědčit, že mu bude na přespávání stačit kobereček v předsíni, jen když bude smět ochutnávat? ???
To ani ne, ale abys nemusela zase něco vymýšlet ….. šetřím Tebe ?
S takovouto omáčkou (ale bez koření, takže to bude jiné chutě) jsem se doma naučila ptáčky z hovězího. Místo šlehačky se dávalo kondenzované mléko Tatra neslazená. Teprve před pár lety jsem se seznámila s ptáčky bez omáčky, jen se šťávou. Přiznávám, že jsem byla nejdřív vykulená, ale chutnalo. Jelikož moje děti , včetně otce o hovězí moc nestáli a díky chlívku byl vždy dostatek vepřového, začala jsem s vepřovým. Málokdy byl plátek dostatečně velký na zabalení, tak z toho bylo „vepřové po španělsku“ – pak jsem slýchala další názvy.
Přiznávám, že do dnešního dne mne nenapadlo ten plátek přeložit a spíchnout, ani když mi chlap nenápadně nadhazoval, že ty balený ptáčky by……
Takže Hadérko díky za nápaditost? Příště už „zabalím“ ?
Má to nohy jako kočka, ale není to kočka,
mňouká to jako kočka, ale není to kočka,
chytá to myši jako kočka, ale není to kočka, co to je?
Kocour!!
Když hádanky, tak hádanky …..
Máš celkem dvacet-jedna ryb.
Přidáš k nim jedna-dvacet ryb.
Kolik ryb budeš mít nakonec?
Ano, když hádanky, tak hádanky! :-))
Letělo hejno divokých husí. Pasačka na ně volá: „Kolik vás je?“ A nejstarší husa odpovídá: „Kdyby nás bylo ještě jednou tolik a půlkrát tolik a čtvrtkrát tolik a ty, bylo by nás sto.“ Tak kolikpak těch husí bylo?
Boženko, přiznávám, logické úlohy mám ráda, ale dnes jsem se ztratila
Jestli dobře počítám, tak jich letělo 36. ( A + A + A/2 + A/4 + 1 = 100), a asi tolik jsme jich viděli letět v sobotu nad Kamennou Lhotou. Krásně v klínu a s pořádným kraválem.
To je 99?Nebo se mi to zdá….
To nebylo myšleno jako hádanka, ale jako přirovnání ptáčků z hovězího k ptáčkům z vepřového….
Plný rybník….
Máš celkem dvacet-jedna ryb.
Přidáš k nim jedna-dvacet ryb.
21 – jed na dvacet = 1 ryba
Je to chyták ?