(1432) Donuty s jablky aneb jablka v župánku

2 lžíce povoleného másla
1 vejce – žloutek a bílek zvlášť
1 PL třtinového cukru
1 PL kypřícího prášku
175 ml mléka
70 g hladké mouky
špetka soli
špetka skořice
jablka

Nejdříve si vymažeme formu na donuty (já použila zapékací mističky) máslem a strčíme do lednice.
Utřeme máslo s cukrem a žloutkem. Potom přilijeme za stálého míchání mléko a postupně přidáváme ostatní sypké ingredience. Nakonec ušleháme sníh z bílku a pomalu vmícháme do těsta. Těsto necháme chvíli odpočinout.
Jablka vyjadřincujeme a nakrájíme na 1 cm silná kolečka.
Formu vyndáme z lednice a vložíme na dno jablíčko, které zalijeme těstem.
Dáme do vyhřáté trouby na 200° a pečeme cca 20 minut, ale záleží na troubě.
Po upečení necháme vychladnout, jemně vyndáme a na talířku pocukrujeme moučkovým cukrem.
Z této dávky bylo 10 malých donut.

Recept poslala Úsměvka s poznámkou: „A protože jsem kjáwa nebeská, tak jsem zazdila prdopeč a tím jsou takové neforemné. Ale k jídlu jsou.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

20 komentářů: (1432) Donuty s jablky aneb jablka v župánku

  1. Ivana P. napsal:

    Teda na první pohled to vypadá jak mušle Sv. Jakuba

  2. jarybarka napsal:

    Je tam sníh tak ten prdopeč asi nebude taková tragedie.Pro mě lepší bez prášku než tam mít ten divný ocásek.Jablíčka v župánku já ráda.

  3. BOYE napsal:

    Jablka oblečená v čemkoli (vyjma dederonové košile) taky můžu. A před chvilkou jsem šla dělat oběd a při té příležitosti si dala jedno „v županu“: Vylovila jsem z pekáče to upečené v kachně 🙂 . Oni mi totiž zakazují ho rozšlehat do výpeku, tak ho vždycky nechám vcelku vystydnout a druhý den ho blaženě požírám, když se nikdo nekouká.

  4. kvetula.v napsal:

    Mužskej nemá rád měkké ovoce (vyzrálé hrušky, jablíčka) a v tepelné úpravě jablka pouze ve štrůdlu a pod – musí být víc těsta. Pro sebe si jablíčka „oblíkat“ nebudu.
    Dokud byly děti doma, pekávala se i „nahatá“ – obalená v cukru se skořicí – na pekáčku v troubě. To bylo vůůně… Pro sebe už jsem si nikdy nedělala.. K tomuto by mi i chyběly vhodné formičky.

    Zvažuju zakoupení silikonové formy na 40 ks ořechů . Nemá s tím některá z vás zkušenosti? Nerada bych vyhodila 149,- Kč do popelnice ?

  5. BOYE napsal:

    Když už tady načínáte formičky: Kamarádka měla recept na pracny. Bylo v něm koření, trošička kakaa a ořechy. Ale podstatný je, že se těsto cpalo do nevymazaných forem a děsně snadno se vyklepávalo, přitom nebylo mastné. A to byly formy ze čtyřicátých let – tedy pěkně starý, drsný plech. Mno, pak se kamarádka stěhovala, kuchařka s recepisem zmizela a s ní i pracny. Už jsem od té doby zkusila asi patnáct jiných, ale žádný mi tak nechutnaly ani nešly vyklápět. Nemáte někdo nějaký takový, který odpovídá popisu? Jakékoli informace přijme nejbližší služebna, nebo volejte linku 158…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..