(1433) Lojové koule a nejen koule…

2 kg hovězího loje
slunečnice loupaná i neloupaná
proso
mák
ořechy drcené
pohanka loupaná
strouhanka

Hovězí lůj (jeho nákup bývá asi největším problémem celého receptu) nakrájíme na kousky jako při škvaření sádla, podlijeme asi ½ dl vody a necháme vyškvařit. Trvá to podstatně kratší dobu než u sádla, takže je nutné hodně hlídat. Necháme vychladnout asi na 40 st. A vmícháme směs všech semínek, ořechů a strouhanky. (Strouhanku dáváme z nesoleného a nesladkého pečiva, nejlepší je z toustového chleba a dáváme jí málo.)
Na tác si připravíme malé skleničky, nebo ještě lépe kávové hrnečky. Hustou kaši naneseme na mikroténový sáček, okraje zvedneme a obsah vytvarujeme do tvaru
jakési koule. Vložíme do hrnečku, aby hmota držela kulovitý tvar. Když nás přestane bavit tvoření koulí, zbytek hmoty přendáme do kelímků od 400 g jogurtů. Necháme někde v chladu ztuhnout.
Z kelímků hmotu vyklepneme tak, že kelímek na chviličku ponoříme do teplé vody a klepneme na dno. Tuto „Babylonskou věž“ postavíme přímo do krmítka. Pokud chceme koule pověsit, tak si připravíme jakousi chobotničku z provázku. Koule zbavíme mikrotenového obalu, položíme doprostřed a opatrně provázky zavážeme kolem dokola. Jednotlivé koule i nekoule uchováváme v chladu, i když z krmítka mizí závratnou rychlostí.

Ptáčky přikrmovala: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: (1433) Lojové koule a nejen koule…

  1. sharka.68 napsal:

    hovězí lůj prodává běžně Globus,alespoň u nás..u řezníka si ho lze objednat….

  2. sharka.68 napsal:

    já to nanesu na strečku- potr.folii, udělám knedlík-šišku a jeden konec povolím, do středu protáhnu kulatou tyčku ,co je jinak oporou kytkám (samože čistou) následně podvazuju a vytvářím takové „koule“ , po ztuhnutí tyčku zavěsím jako bidýlko do stínu nějakého keře a je vystaráno…za tři dny věším další….milujou černou slunečnici,lískáče a buráky (nesolené a nepražené)….

  3. BOYE napsal:

    Strouhanku ne a z tousťáku už vůbec. Ta mi přijde vražedná pro každého živočicha. Jediné, kdy přichází na milost jsou vánoční kapří řízky, nicméně ptákům bude škodit daleko víc, než kterákoli jiná. Já dávám otruby, nebo vločky. Lůj postupně střádám v mrazáku, když mám na hovězím víc, než se mi líbí, taky sbírám tuhý ze studeného vývaru. Přes rok ho spotřebuju malinko – jen když mám záchvat anglického vaření – tudíž pro vtactvo na zimu se stihne nasyslit. Koule moc neděláme, cpeme to do kokosových skořápek. Ono vlastně na ptáky se u nás hledí jako na členy domácnosti a to znamená: Najdi si sám! Věšíme různé pugéty se semínky, slunečnice… Když postavíme krmítko (podle lovnosti koček), sypeme rovnou do něj, ale nejčastěji prostě vezmu hrst žrádla a rozhodím po terase. Mají tak všichni dost místa, nestrkají se… A ještě navíc: Krmím jen za holomrazů a hlubokých sněhů – prostě tehdy, když ti opeřenci nemají jinou možnost se nažrat. Je to smutný pohled na hejna tlustejch ptáků zjara. A vycvičení jsou dobře. Když začínají hladovět, na drzovku se sejdou na terase, tvářej se jako parta údržbářů a začnou klovat do omítky… Tak jim hodíme hrst a bavíme se pozorováním.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..