kapustičky
1 kg brambor
2 vajíčka
300 g hrubé mouky
100 g dětské krupičky
Nejdřív samozřejmě proběhne předpříprava: den předem si uvařte brambory.
Kapustičky zbavte ošklivých krajních lístků, košťálek křížem nařízněte (aby se uvařil stejně rychle) a kapustičky uvařte téměř do měkka v osolené vodě.
Pak si vyrobte těsto jako na bramborové knedlíky (recept č. 495), každou kapustu obalte větší vrstvou, zakulaťte, uvařte (cca 15 minut) a servírujte s pečeným masem.
Recept na PŽ kdysi vložila vera.karlik : „Chce to hodně masového výpeku nebo prorostlejší maso. A pokud se chci blýsknout před hosty, naskládám knedlíky na mísu a dva-tři napůl rozkrojím. Je to efektní a málokdo to zná.“
(Pro Bramboračku zachránila Imelda, foto ilustrační)
když obalíte každou kapustičku před vložením do brtěsta v mletých škvarcích, promíchaných se sušeným česnekem, to je pak ještě o level vejš….
Už jsi mi zmiňovala česnek ke kapustičkám víckrát – já vím, 100 lidí, 100 chutí – ale mně k nim chuťově fakt nesedne.
A to mně jo. Dávám česnek i do dušené kapusty. Já si zase neumím představit kapustu bez česneku. Znáš to o té stovce…
Pozor – do KAPUSTY jo – do karbanátků třeba taky dávám. Ale ty mrňavý potvory chutnají malinko jinak. Ale jasně, píšu to – 100 lidí, 1000 chutí 🙂
je to s nimi dobrý, mě česnek neruší ani s růžičkovou kapustičkou ani s listovou….
Ó ólalá.Tak tomu řikám recept.Já určitě taky bez
česneku.A úplně je vidím s uzeným ocáskem.
Právě jsem začala slintat 🙂
Říkala jsem si, ze by to ještě něco malinko chtělo – a už to vím, to je to
Jeste mam v zaloze jednu upravu 🙂
Já jsem kapustičky zapékala po jedné do slaných muffinek. Ani nevím, zdy jsem to sem už dávala, nebo to mám někde zasyslené. Ale byly také dobré, lepší teplé, studené už tolik ne, ale daly se ohřát v mikrovlnce nbeo rozpéct.
Jeeee… kapustičky v župánku ? . A pak že se se zelenýma kuličkama nedá čarovat!
Tohle jsem na PŽ stopro nečetla. Díky za další tip na pochutnání 😎
Jen na okraj, brambory nemusí být studené, já dělám bramborové těsto jak ze studených, tak teplých. Uvařím, nechám trochu schladnout (nemám asbestové ruce na loupání), oloupu a hned strouhám a dělám těsto.
Asi záleží na tom, jak je kdo zvyklý. Máti měla na brambory lis – říkali jsme mu mačkač . Tam se lépe dělalo z vlažných brambor. Já strouhám a lépe mi to jde ze studených- teplé se mi matlají.
Na chalupe ho mam…lis. Doma zasadne ze studenych, z casovych duvodu. Brambory mam uvarene den predem.
Taky vařím den předem. Nemusím začít vařit oběd hned po snídani 😎
Já ho kdysi měla taky, ale teď jsem si zvykla brambory umlít na masovým strojku, jde to rychle (mám elektrický) a když dám nejjemnější síto (kolečko s dírkami), tak jsou krásně hladké.
Tak to už je přímo kaše, ne?
Na knedlíky akorát, a kdybych přimíchala teplý mléko, byla by to krásně hedvábná kaše.
No, jà dávám přednost mackaci. Mlít na strojku, to je fakt na kaši.
já to chápu, když mě zrovna bolí klouby, tak nemám sílu mačkátko umačkat – nebo umačkám a pak trpím o to víc.