(1440) Jablečné mističky s brusinkami

jablka
sušené brusinky
citronová šťáva
máslo
cukr

Jablka rozkrojíme podélně na poloviny, odstraníme „bubáky“, stopky, vykrojíme jaderníky a řeznou plochu zakápneme citrónovou šťávou. V kastrůlku  rozehřejeme
máslo, jablíčka do něj vložíme slupkami nahoru a prosypeme je trochou sušených brusinek a lžičkou cukru. Pod pokličkou zvolna dusíme, až jablka změknou, ale nerozpadají se. Při úpravě na talíř je obrátíme, důlek po jádřinci naplníme brusinkami a polejeme lžičkou másla z dušení.

Recept prozradila Fialka: „Je to výborná příloha k minutkovému masu, ale
i k bažantu, zvěřině, bylinkovému kuřeti – jak je ctěná libost.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

15 komentářů: (1440) Jablečné mističky s brusinkami

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    A já jen doufám, že jsem nepopletla autora – pokud ano, hlaste se.

  2. jarybarka napsal:

    Hustýýý!By řekl můj 2.5 letý vnouček.A já bych řekla ólalá.Sice zvěřinové maso u nás moc ne e ale minutkové úpravy vepřového a kuřecího s divokým kořením dost často.Díky Fialko líbí se mi.

  3. BOYE napsal:

    To je tak olalá, až to srdce svírá. Jak píše Rybářka výše: Moc divičuny se u nás nenachází… Ale já zase experimentuju se srdci po indiánsku a k tomu taky určitě patří jablka.
    A k té DIVIČUNĚ: Ne, nezrodila se nová ťukálistka. Je to překlep, ale jednak se mi líbí a druhak tak trochu vyjadřuje, že jsem ve stádiu, kdy bych mohla snadno předkládat pečínku z dívenek, zvláště té, která za cenu barev trikolóry byla ochotná odcházet do školy jako čuně.

  4. lakysa22 napsal:

    Jablka do kacny, k vepřovému, to jo! Jen ty brusilinky mě nenapadly – Fialko:???

  5. Jiřina napsal:

    Boženko, tak to je dobrota. Divočinu zrovna moc nemusím, ale kuřátko a tato úžasná jablíčka – dala bych si hned. 🙂

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Šiš, to musím vyzkoušet, už jen ta chuť másla, cukru, jablek a brusinek ….. normálně tady slintám jak bernardýn.
    A myslím si, že to dám i bez masa. Fšecko tady na to mám, tož jdu na to.

  7. kvetula.v napsal:

    Sice chlapa na upečené jablko, jakož i jiné měkké ovoce neukecám, ale tohoto se nechá udělat libovolné množství, takže klidně můžu vyzkoušet jen pro sebe. Ať už jen jako dezert – jak píše Úsměvka- nebo k vhodné úpravě masa. Krom zmrzliny je doma vše 😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..