jablka
sušené brusinky
citronová šťáva
máslo
cukr
Jablka rozkrojíme podélně na poloviny, odstraníme „bubáky“, stopky, vykrojíme jaderníky a řeznou plochu zakápneme citrónovou šťávou. V kastrůlku rozehřejeme
máslo, jablíčka do něj vložíme slupkami nahoru a prosypeme je trochou sušených brusinek a lžičkou cukru. Pod pokličkou zvolna dusíme, až jablka změknou, ale nerozpadají se. Při úpravě na talíř je obrátíme, důlek po jádřinci naplníme brusinkami a polejeme lžičkou másla z dušení.
Recept prozradila Fialka: „Je to výborná příloha k minutkovému masu, ale
i k bažantu, zvěřině, bylinkovému kuřeti – jak je ctěná libost.“
A já jen doufám, že jsem nepopletla autora – pokud ano, hlaste se.
Kajícně se k autorství přiznávám. :-))
To jsem ráda, že jsem to nezmotala 🙂
Hustýýý!By řekl můj 2.5 letý vnouček.A já bych řekla ólalá.Sice zvěřinové maso u nás moc ne e ale minutkové úpravy vepřového a kuřecího s divokým kořením dost často.Díky Fialko líbí se mi.
To je tak olalá, až to srdce svírá. Jak píše Rybářka výše: Moc divičuny se u nás nenachází… Ale já zase experimentuju se srdci po indiánsku a k tomu taky určitě patří jablka.
A k té DIVIČUNĚ: Ne, nezrodila se nová ťukálistka. Je to překlep, ale jednak se mi líbí a druhak tak trochu vyjadřuje, že jsem ve stádiu, kdy bych mohla snadno předkládat pečínku z dívenek, zvláště té, která za cenu barev trikolóry byla ochotná odcházet do školy jako čuně.
Buď ráda, že se snaží. Čuně sem, čuně tam 🙂
srdce po indiánsku? No,asi máš jinej recept, indoši srdce jedli ještě teplý a syrový….věřili,že do nich přejde síla skoleného zvířete …. 😉
Však jo nepíše o tepelné upravě ale o experimentováni!Jablka na másle s brusinkama jen podtrhnou tu chuť syrového srdce.?
No, já si dost dobře nedovedu představit, jak Indián uloví srnu a rychle se jí drápe do hrudníčku, by vyrval ještě tepající srdce v pevné víře, že po jeho pozření bude mít sílu jako srnka…
Jablka do kacny, k vepřovému, to jo! Jen ty brusilinky mě nenapadly – Fialko:???
Boženko, tak to je dobrota. Divočinu zrovna moc nemusím, ale kuřátko a tato úžasná jablíčka – dala bych si hned. 🙂
Šiš, to musím vyzkoušet, už jen ta chuť másla, cukru, jablek a brusinek ….. normálně tady slintám jak bernardýn.
A myslím si, že to dám i bez masa. Fšecko tady na to mám, tož jdu na to.
Jasně, že to je jedlé i samotné. Jako teplý dezert, vedle kopeček šlehačky – kurňa, zítra musím koupit jablka a teď si dát jednu přes tu mlsnou papulu. :-))
A zmrzlinu ???
Sice chlapa na upečené jablko, jakož i jiné měkké ovoce neukecám, ale tohoto se nechá udělat libovolné množství, takže klidně můžu vyzkoušet jen pro sebe. Ať už jen jako dezert – jak píše Úsměvka- nebo k vhodné úpravě masa. Krom zmrzliny je doma vše 😎