- 140 g sušenky máslové
80 g strouhaný perník, na hrubo, který se po nastrouhání ještě nechá proschnout
rumové perníčky
85 g máslo
250 g Mascarpone
250 g Ricotta nebo Philladephia
500 g tvaroh
3 vejce (pokud máte velká, tak 2)
180 g moučkový cukr
citronová kůra z půlky citronu (nebo pomerančová)
z 1 ks citronová šťáva nebo pomerančová, když nedáte kůru
1 skořicový cukr (nemusí, dle chuti)
V mixéru nebo válečkem rozdrtíme sušenky, ty potom ručně smícháme s nastrouhaným perníkem a s rozhřátým máslem, aby se dobře spojily. Dáme na dno dortové formy (napěchujeme to tam) a dáme na 10 minut do trouby rozehřáté na 180°. Pak smícháme mascarpone, ricottu, tvaroh, moučkový cukr, skořicový cukr, vejce a citronovou kůru/šťávu, mícháme v robotu nebo ručně. Vmícháme dvě hrsti perníkových kostiček – z rumových perníčků, které pokrájíéme dopředu a necháme okorat (nerozblemcnou se v tom krému) Tuto směs nalijeme na upečený sušenkový základ. Dáme do trouby a pečeme půl hodiny (během této doby neotevírat troubu).
Po půlhodině pečení kontrolujeme dort, pokud bude na okrajích pevný a uprostřed se třást jako puding, pak je hotový. Otevřeme troubu a necháme v troubě vychladnout.
Pak ještě dáme na pár hodin do ledničky (může být i přes noc, je pak chutnější). Hotový dort můžeme zdobit např. horkými pokrájenými jablky nebo hruškami, čokoládovou polevou sýplou perníkem, ale můžeme podávat i samotný.
Recept poslala Sharka
Foto ilustrační: perník na strouhání
Já si to vůbec neumím představit.Ty jsi to Šárko dělala?Asi mě matou ty cihly na obrázku.Ty sušenky se teda pečou40 min.a kilo tvarohu atd jen 30? A ono to pak drží tvar?
ty cihly nejsou chessecake…to je perník a ještě ne můj…
sušenkovej základ se peče 10 minut, pak se tam dá ten „tvaroh“ a peče se to dalších 30 minut (beru horkovzdušnou troubu) , potom to zkontroluješ a pokud to je tak,jak je vejš v receptu ( a čteš to pozorně) , tak už nepečeš, ale necháš to v otevřené troubě dojít a vychladnout….
Jo ja to četla 2x a pořád mi není jasné jak to pak vypadá:vypnu troubu když je kraj pečený a střed se klepe jako pudink a co ty 3 vajíčka tam ty se akorát zahřejí.
Ty neprojdou pořádnou tepelnou úpravou.A když to pak vychladím a rozkrojím tak to drží tvar?Nebo ten prostředek vyteče a je po buchtě?Hmm tak to bych si radši počkala až to někdo opravdu vyzkouší.?
Evko, myslím, že třicet minut ve 180° těm vejcím stačí. A fakt, když to vychladne, tak to ztuhne…
Tak to jsem chtěla vědět.Nikdy jsem toto nezkoušela.Nemám moc v oblibě ty co pracně připravuješ a pečeš a pak se to rozteče.To si pak můžu rozkvrdlat kilo tvarohu s vajíčky přisypat perníčky dlabat to lžící a přikusovat sušenky.Já viděla že to vypadá efektně když se nakrojí a vyhrne se ten střed,ale dál to už nikdo nenatočil…?
aha, tys to nikdy nepekla, no jo,tím to bude..ale neboj…pokud se ti to nebude zdát dost,nech to pak s tou náplní péct trochu déle…já to prvně pekla taky dýl, ale troubu jsme fakt otevřela až po těch 30 minutách,protože jsem měla díky tomu receptu nějakou představu,že ten tvaroh si „sedne“…a tak to pořád dodržuju….
no jo,ale když to uděláš jak píšeš, to ti nebude vadit,že vejce neprošla tepelnou úpravou? Ten dort nebo koláč, co vypadá,jakoby se při rozkrojení poblil, se jmenuje jinak…..
😉
Lava cake 🙂
To si právě moc nejsem jistá těmi vajíčky ale Boye píše ze ok?
Rybičko, salmonele ke spolehlivému chcípnutí stačí 75°po dobu 5 minut. Když tedy hřejeme hmotu na 180° půl hodiny, není se vůbec čeho bát, i kdyby koláč jako takový tekl jak koktejl, dá se to sníst lžící z misky (chuťově to bude ok, s konzistencí tě smíří fakt, že nevyhodíš suroviny za spoustu peněz 🙂 )
Já bych řekla, že vyzkoušené to je – jen jsem ze Sharky vytáhla recept v rámci diskuze pod perníkovým knedlíkem a tudíž je foto jen ilustrační.
Tvar drží. Je potřeba , aby ta nápln zůstala taková mokrá, je to moc dobré, párkrát jsem již různé cheesecake pekla a nikdy mě nezklamaly.
Je to dost prace i surovin, ale pernikovy cheesecake jsem jeste nejedla a muze to byt dobre, uvidime….. Dekuji…..
já mám ráda pečenej citronovej (s lemon curd) a potom za studena s matcha čajem.