300 g vařené brambory
300 – 400 g hladká mouka
4 žloutky
1,5 dl mléka
kostka droždí
½ lžičky cukru
1 lžíce oregana
sůl
náplň:
uzené maso mleté
vepřový bůček – pečený umletý
sůl
½ lžičky majoránky nebo oregana
4 bílky
½ hrnku strouhanky
Vše promíchat do konzistence asi jako na karbanátky.
Kysané nebo sterilované zelí. Olej, kmín.
Brambory nastrouháme najemno, přidáme sůl, oregano a žloutky. Do vlažného mléka přidáme cukr a droždí a necháme vyběhnout. Nalijeme do brambor, promícháme a postupně přidáváme hladkou mouku tak, aby vzniklo vláčné, ale nelepivé těsto.
Necháme vykynout.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny. První vyválíme na sílu asi 1 cm a přendáme na dno plechu. Na tuto vrstvu natřeme masovou směs, kterou zasypeme vrstvou zelí.
Druhou polovinou těsta, které jsme rovněž vyváleli na sílu asi 1 cm koláč zakryjeme.
Potřeme olejem, posypeme kmínem a ve vyhřáté troubě pečeme cca 40 minut.
Podáváme horké.
Pozn: brambory v těstě udělají to, že těsto je velmi vláčné a vydrží (pokud se nesežpapká dřív) i dva nebo tři dny měkké.
Pekla: Jana Macůrková
Jo, tak to bych si dala hned. Šiš já mám HLAD! A bufet otvírá až v 7.45 🙁
taky tak, kručí mi v bříšku a mám plný hústa slin… já bych z toho zkusila udělat roládu….no dám vědět…..
Vidíš, ta roláda mne nenapadla, já udělala tenhle koláč a z části „buchty“ na sucho na plech. A rychle zmizelo všechno.
Ale myslím, že v tom bufetu tuhle dobrotu mít nebudou. Skoro za to dám krk.
Rohlik to jistil … hlad je hlad 🙂
Taky bych si dala.
To je teda kombinace!Já takové lahůdky ani nemůžu vyrábět když tu nemám další strávníky.Snědla bych sama celou tu nádheru.A v období pečení cukroví je to poklad.
Tak menší formu na zapékání, vyložit těstem, poklást masíčkem a zelím a překrýt druhým těstem. Toho zase tak moc není a máš na dva dny vystaráno, co si uvařit.
Tato buchta se mi moc líbí, když se začne péct cukroví, jak píše Evička – hotový poklad.
V rozpočtu jsou uvedeny 4 žloutky, v popisu se pak mluví o bílcích do těsta.. To je zřejmě jen malé nedopatření, bílky přijdou do té masové směsi. Ale recept dobrý, dojde na něj brzy.
Už jsem to opravila, to byl můj překlep. vejce – žloutky do těsta, bílky do masa.
Může být dobré. Na můj vkus trochu víc cukru a oregana, ale to si přizpůsobím.
Ten cukr sežerou kvasinky, takže ta půllžička je tak akorát.
Prý koláč pro chlapy … asi to půjde na víc druhů náplní. 😎
Dělala jsem ho pro Vlastika a pro Pavlínku, tudíž pro chlapy. A maso může být skoro jakékoliv. Mně zbylo uzené a vepřový bok. Pokud dáš syrové, musí se to péci o trochu déle.
tohle těsto je móóóc dobré , když se vynechá to oregáno tak jde i na sladké pečení, jablečná náplň se skořicí je v tom super.
Dělám z toho závin , náplně podle chuti ,dobré je i pokládat plátky sýra, nastrouhat třeba gothaj, papriky podušené s cibulí a zakápnout kečupem/ já dávám svůj rajčatový “ maglajz „/ , okořenit provensál. kořením .