4 vepřové kotlety
sůl, pepř
2 PL sádla
2 PL cukru
4 středně velké mrkve
1/4 bulvy celeru (nebo víc)
1 středně velká cibule
2 PL koření garam masala
smetana na šlehání
citron
Sádlo rozpustíme na velké pánvi. Do horkého položíme osolené opepřené kotlety a zprudka opečeme z obou stran.
Mezi tím zapneme troubu na 180°.
Oloupeme a nakrájíme cibuli a dáme ji do menšiho pekáčku. Přendáme na ni opečené kotlety.
Do zbylého výpeku na pánvi dáme mrkve nakrajené na kolečka a celer na drobno. Zprudka prohřejeme a pak zeleninu zasypeme cukrem. Pustí trochu šťávy a začne karamelizovat. Hlídáme aby se nepřipálila. Zkaramelizovanou zeleninu přesuneme k masu do pekáčku a hojně posypeme kořením garam masala. Podlijeme vodou a pečeme do měkka.
Hotové maso dáme stranou, zeleninu pořádně rozmixujeme, ochutíme citronovou šťávou, zahustíme trochou šlehačky a už necháme jen společně prohřát.
Recept poslala Jarybarka, která maso podávala s karlovarským knedlíkem.
Popravdě nevím, jak Garam Masala chutná a pokud tam není koriandr a římský kmín, tak jdu do toho, já jsem četla někde na netu, že jsou FAKT lidé, kteří koriandr neumí pozřít. A to já jsem člověk, co jí všechno s chutí (takže nechápu)
Já koriandr také nedávám do ničeho. A je to od té doby, kdy jsem si koupila koriandrový šampon.
Já jsem začala s malým množstvím. Postupně, tak jako u olivového oleje. To jsem musela míchat se slunečnicovým a postupně měnila poměry. A koriandr musí být mladý a jemný. Když jsem ji použila, ten čerstvý, poprvé, tak nám smrděl. A teď jsem na něm skoro závislá. Já mám problémy s rukolou apod. Moc hořké.
Letos jsme poprvé dělala okurky s estragonem. Ještě jsem je neochutnala, tak uvidím.
Koriandr používám, ale ten mletý, s mletým zázvorem a kurkumou do jídel na asijský způsob. Čerstvý, zelený koriandr, ten nemůžu, chuť je taková moc kořeněná.
Ten by mi asi nevadil – nevím – protože mi malinký kousicek koriandru vyvolává pocit, ze jim celou lžíci mýdla, no úplně peklo. Ale sampon je mýdlo….to se nepapa, tak ať tam je třeba i ten římský kmín. Vůně mám moc rada a na Vánoce plánuju koupit do každé rodiny nějakou velkou svíčku od Partylite. Sama mám jen jednu a šetřim si ji. Mám stepní trávu
Jednou mi náš pan ředitel daroval k vánocům vonnou svíčku. Hořela asi minutu a potom letěla. Něco tak intenzivního od té doby k nám do baráku nesmí. Jak nejsem astmatik, tak tentokrát jsem do záchvatu měla opravdu hodně blízko.
Tak to byla spatna svicka…
Přesně tak. Kvalitní svíčky to neudělají
Byla kvalitní, ale já nemůžu ve větším množství vůni skořice. A ta byla asi celá skořicová.
Garam Masala:mletá:skořice,sušený zázvor, černý pepř,kardamom římský kmín,koriandr,kurkuma,chilli,pískavice řecké seno,fenykl.
To slozeni se lisi vyrobce od vyrobce. A krom toho: jak nesnasim koriandr, tak tady ho necitim. Zato cerstvej je des bes, pro mne (a Verku) 🙂
Jarní Bárko, tak to vypadá dokonale. Nechat zkaramelizovat mrkev a celer – za to máš 100 bodou. ?
To určitě brzy vyzkouším …. normálně bych si to dala teď hned. ?♀️
Já jsem nenápadně uďobávala tu zkaramelizovanou zeleninku a právě že to bylo v pánvi po těch kotletách to bylo úplně nejlepší
Mňaaaaam, já takto nechávám pořádně připíknout mrkev do vepřové v mrkvi a to je taková dobrota. I do svíčkový nechávám pořádně osmahnout zeleninu, než jí hodím k masu, dá omáčce i lepší barvičku, kromě jiného ????
Tak zrovna dneska mě popadla chuť na něco s indickou příchutí. Teď tu slintám, protože máme vege den – na žádost Dorostenky. Tudíž určitě nebude maso, ale už máme zaděláno na „indickou“ čočkovou polívku. A protože omezujeme pšenici (pro změnu začíná s nastupující pubertou blbnout břicho i Benjamíně), tak už dva dny tady není ani kousek chleba. Žitný tu nekoupíme, bez pšenice jsme se rozhodly nebýt až do neděle, jsem zvědavá, jak moc se tou polívkou najedí. No, v zásobě bude nějaká ochucená rýže – s bylinkama. Tak to mají mazlíčci rádi. Jednoduše do horké rýže zamíchám byliny, na které si zrovna troufnu a nechám ďáblům volnou ruku. Kápnou sójovku, mají čínskou; vmíchají karí, mají indickou; chrstnou chilli omáčku, mají thajskou; posypou cibulkou, mají českou…
Zmrtvychvstani, jo? Nezapomnelas na neco???
U nás v mrazáku se najde kotleta jen když náhodou zabloudí, ale jsem přesvědčená, že to půjde i z jiného masa. Kombinace se zeleninou a ještě k tomu zkaramelizovanou je zajímavá a koření se nechá namíchat. Holt to nebude 100 % garam masala, když se jeden druh vyloučí (pokud někomu vadí), ale věřím, že i tak to bude ňamozní! 😎
Když se podíváš na složení toho koření, tak co výrobce či dodavatel, tak každý tam dává něco jiného. Tím si myslím, že každý dle své chuti hodí koření a bude to dobré pořád.
podobný recept jsem zkusila z kuřecích stehen , byl to momentální nápad, výsledek , dobré. Jak občas experimentuju tak jsem na to zapomněla, teď paměť oživena a určitě uvařím podle tohoto receptu.
Tady prvně o „garam masale“ myslím psala BOYKA už dříve. Taky jsem to nikdy neslyšela, zakoupila, napřed trošku dala na maso a bylo všechno v pořádku, děda neprotestoval. Teď používám dost často a nijak nešetřím. Chce to jen vyzkoušet. 🙂