(1449) Kotlety garam masala se smetanou

4 vepřové kotlety
sůl, pepř
2 PL sádla
2 PL  cukru
4 středně velké mrkve
1/4 bulvy celeru (nebo víc)
1 středně velká cibule
2 PL koření garam masala
smetana na šlehání
citron

Sádlo rozpustíme na velké pánvi.  Do horkého položíme osolené opepřené kotlety a zprudka opečeme z obou stran.
Mezi tím zapneme troubu na 180°.
Oloupeme a nakrájíme cibuli a dáme ji do menšiho pekáčku. Přendáme na ni opečené kotlety.
Do zbylého výpeku na pánvi dáme mrkve nakrajené na kolečka a celer na drobno. Zprudka  prohřejeme a pak zeleninu zasypeme cukrem. Pustí trochu šťávy a začne karamelizovat. Hlídáme aby se nepřipálila. Zkaramelizovanou zeleninu přesuneme k masu do pekáčku a hojně posypeme kořením garam masala. Podlijeme vodou a pečeme do měkka.
Hotové maso dáme stranou, zeleninu pořádně rozmixujeme, ochutíme citronovou šťávou, zahustíme trochou šlehačky a už necháme jen společně prohřát.

Recept poslala Jarybarka, která maso  podávala s karlovarským knedlíkem.

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

21 komentářů: (1449) Kotlety garam masala se smetanou

  1. Vera M. napsal:

    Popravdě nevím, jak Garam Masala chutná a pokud tam není koriandr a římský kmín, tak jdu do toho, já jsem četla někde na netu, že jsou FAKT lidé, kteří koriandr neumí pozřít. A to já jsem člověk, co jí všechno s chutí (takže nechápu)

  2. Vera M. napsal:

    Ten by mi asi nevadil – nevím – protože mi malinký kousicek koriandru vyvolává pocit, ze jim celou lžíci mýdla, no úplně peklo. Ale sampon je mýdlo….to se nepapa, tak ať tam je třeba i ten římský kmín. Vůně mám moc rada a na Vánoce plánuju koupit do každé rodiny nějakou velkou svíčku od Partylite. Sama mám jen jednu a šetřim si ji. Mám stepní trávu

  3. jarybarka napsal:

    Garam Masala:mletá:skořice,sušený zázvor, černý pepř,kardamom římský kmín,koriandr,kurkuma,chilli,pískavice řecké seno,fenykl.

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Jarní Bárko, tak to vypadá dokonale. Nechat zkaramelizovat mrkev a celer – za to máš 100 bodou. ?
    To určitě brzy vyzkouším …. normálně bych si to dala teď hned. ?‍♀️

  5. BOYE napsal:

    Tak zrovna dneska mě popadla chuť na něco s indickou příchutí. Teď tu slintám, protože máme vege den – na žádost Dorostenky. Tudíž určitě nebude maso, ale už máme zaděláno na „indickou“ čočkovou polívku. A protože omezujeme pšenici (pro změnu začíná s nastupující pubertou blbnout břicho i Benjamíně), tak už dva dny tady není ani kousek chleba. Žitný tu nekoupíme, bez pšenice jsme se rozhodly nebýt až do neděle, jsem zvědavá, jak moc se tou polívkou najedí. No, v zásobě bude nějaká ochucená rýže – s bylinkama. Tak to mají mazlíčci rádi. Jednoduše do horké rýže zamíchám byliny, na které si zrovna troufnu a nechám ďáblům volnou ruku. Kápnou sójovku, mají čínskou; vmíchají karí, mají indickou; chrstnou chilli omáčku, mají thajskou; posypou cibulkou, mají českou…

  6. kvetula.v napsal:

    U nás v mrazáku se najde kotleta jen když náhodou zabloudí, ale jsem přesvědčená, že to půjde i z jiného masa. Kombinace se zeleninou a ještě k tomu zkaramelizovanou je zajímavá a koření se nechá namíchat. Holt to nebude 100 % garam masala, když se jeden druh vyloučí (pokud někomu vadí), ale věřím, že i tak to bude ňamozní! 😎

  7. Jiřina napsal:

    Tady prvně o „garam masale“ myslím psala BOYKA už dříve. Taky jsem to nikdy neslyšela, zakoupila, napřed trošku dala na maso a bylo všechno v pořádku, děda neprotestoval. Teď používám dost často a nijak nešetřím. Chce to jen vyzkoušet. 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..