(1456) Kedlubny na smetaně

kedlubny
máslo
sůl
pepř
šlehačka nebo zakysaná smetana
(citron,
hladká mouka)

Kedlubny  nastrouháme na hrubo  nebo  pěkně nakrájíme na  hranolky nebo půlkulaté plátky (autorka receptu nestrouhá). Na dost másle je podusíme se solí a pepřem (trošku podlévat). Měkké zalijeme sladkou smetanou (šlehačkou) a šťávou z citronu nebo dvěma malými zakyskami. Kdo má raději hustší konzistenci, přidá ještě záklechtku. Je možné přichutit malinko Podravkou. Podáváme s bramborem  a třeba vajíčkem natvrdo, kdo se neobejde bez masa, může přidat například vařené hovězí.

Recept poslala Věra M. a má k tomu vychytávku – takto lze zpracovat třeba i košťály z čínského zelí (viz foto) , určitě by šly i z květáku. A až budete mít jarní kedlubny, nebojte se přidat i ty malé mladé lístečky, co rostou těsně nad bulvou.

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

16 komentářů: (1456) Kedlubny na smetaně

  1. jarybarka napsal:

    Ano kedlubny na smetaně jsou vynikající.A Věrko zkus maličkou obměnu:Kedlubny na paprice.Taky ňamka?

  2. kvetula.v napsal:

    Tedy kedlubny na smetaně jsem nikdy nejedla (ani o nich neslyšela). Jelikož mi dovozové kedlubny ani květák s kapustou nechutnají, budu si muset na vyzkoušení originálu počkat na pozdnější jaro. Ale náhražkovou variantu můžu spáchat v zimě. Košťály z pekingského zelí sice jíme, ale není problém je vyříznout a použít jinak. Zeleninku máme rádi ? 😎

  3. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Jako „správný“ hospodář košťály vyhazuju. Tak teď vím, že je to špatně a že se z nich dá udělat lahůdka.
    Věrko díky, určo vyzkouším.

  4. sharka.68 napsal:

    u nás se tomu říká zadělávané kedlubny…jdou tak dělat i hovězí dršťky 😀

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..