kedlubny
máslo
sůl
pepř
šlehačka nebo zakysaná smetana
(citron,
hladká mouka)
Kedlubny nastrouháme na hrubo nebo pěkně nakrájíme na hranolky nebo půlkulaté plátky (autorka receptu nestrouhá). Na dost másle je podusíme se solí a pepřem (trošku podlévat). Měkké zalijeme sladkou smetanou (šlehačkou) a šťávou z citronu nebo dvěma malými zakyskami. Kdo má raději hustší konzistenci, přidá ještě záklechtku. Je možné přichutit malinko Podravkou. Podáváme s bramborem a třeba vajíčkem natvrdo, kdo se neobejde bez masa, může přidat například vařené hovězí.
Recept poslala Věra M. a má k tomu vychytávku – takto lze zpracovat třeba i košťály z čínského zelí (viz foto) , určitě by šly i z květáku. A až budete mít jarní kedlubny, nebojte se přidat i ty malé mladé lístečky, co rostou těsně nad bulvou.
Ano kedlubny na smetaně jsou vynikající.A Věrko zkus maličkou obměnu:Kedlubny na paprice.Taky ňamka?
Tedy kedlubny na smetaně jsem nikdy nejedla (ani o nich neslyšela). Jelikož mi dovozové kedlubny ani květák s kapustou nechutnají, budu si muset na vyzkoušení originálu počkat na pozdnější jaro. Ale náhražkovou variantu můžu spáchat v zimě. Košťály z pekingského zelí sice jíme, ale není problém je vyříznout a použít jinak. Zeleninku máme rádi ? 😎
Jako „správný“ hospodář košťály vyhazuju. Tak teď vím, že je to špatně a že se z nich dá udělat lahůdka.
Věrko díky, určo vyzkouším.
No já jak to tak vidím, tak za chvíli budu chroustat i nať z mrkve a celeru, co v obchoďáku koupím … ty ceny jsou občas úděsné ?
Ty natě mrazím a přidávám do jídla, poléfky, pomatlánky a tak. Kdysi to tady psala Boyka, tak jsem to začala taky dělat. A dobrý
Když dostanu ze zahrádky, zpracovávám téměř vše, ale ty dovozové ovadliny z obchoďáků si netroufám
Tak jasně, teď bych to taky nemrazila. Ale mám toho několik pytlíků, tak jsem fpoho. Vlastně nejsem, netuším, co fkterém je ….. prostě je to zelený, tak to používám ???
když nahrubo nastrouháš košťály z brokolice a uděláš dle receptu, máš to jako kedlubny, ta chuť je velice podobná….
Jen malou poznamecku : ty dušené kostaly manžel nechtěl ani ochutnat ???, jakoze Fakt jedl úplně všechno, říkal : to už je na mě moc
když ty z čínskýho zelí nastrouháš, opepříš,trošku osolíš a zamícháš se zakysanou smetanou,tak to máš jako dip nebo místo tvarohu k vařeným bramborám na loupačku…to ti sní 😀
Manžel před nějakou dobou zemřel, Šárko 🙁
A jestli byl jako já – nesnědl by. Já čínský zelí totálně nesnáším.
tak to se omlouvám, to jsem nevěděla…ono to jde i z jiných košťálů…. mě pekingský chutná taky jen jako kimchi….
u nás se tomu říká zadělávané kedlubny…jdou tak dělat i hovězí dršťky 😀
V jedné kucharce od Bohdalky, myslím Hadej , kam půjdeme na večeři – vaří zpěvák Cernoch drstkovou polévku Soto babat. Věřte neverte, já se na ni úplně tresu a snedla jsem ji za ta léta hektolitry???- když jsme u drstek. Já drstky joooo, díky
kouknu do nich,mám všechny 3…dík za upozornění….
To si pochutnas , ale čím dal méně jdou koupit pěkné drstky , ty v krabicích nakrájené predvarene – to jsou amarouny , to fakt ne, zejo