(1458) Škvarkové pagáče III

  • 0,5 KL soli
    200 ml mléka
  • 250 g hladké mouky dvounulky
    0,5 KL cukru (nejlépe krystal)
    150 g pomletých škvarků
    1 KL sušeného droždí
    rozšlehané vejce na potření
    hrubozrnná sůl na posypání

Do robota dáme prosátou mouku, sůl, cukr, droždí, mléko a škvarky. Vypracujeme hladké pružné těsto.
Z těsta vytvarujeme bochník, posypeme moukou a zabalíme do fólie. Fólii je potřeba propíchat jehlou nebo špičkou nože a dát do lednice minimálně na 12 hodin. Těsto nakyne, nemusíme mít strach.

Druhý den začneme pracovat se ztuhlým těstem. Rozválíme ho na 1,5 cm tloušťku a vykrajujeme „pagáčky“ nejlépe skleničkou. Čím menší, tím lepší. Těsto nemusíme podsypávat.
Pagáčky dáváme na plech s pečícím papírem nebo s teflonovou fólií. Potřeme vejcem a posypeme hrubou solí.  Necháme je odpočívat 10 minut a potom pečeme v troubě rozpálené na 250°, cca 7 – 10 minut (záleží na troubě).

Recept poslala Úsměvka: „Výborné jsou horké, chladné i druhý den studené. A to mi věřte, papkala jsem je na Slovači. Recept je od rodilé Slovenky. Podle jejích slov lze pagáčky použít:
– k hutným polévkám
– k vínu
– pro kemoše k pivu
– jen tak
Pagáčky není potřeba nakrajovat na povrchu a ani nic jiného s nimi dělat, vyběhnou krásně a krásně vypadají. Z tohoto množství jich je cca 40, kemoška doporučuje vykrajovat skleničkou cca 4 cm, pagáčky trochu nabydou při pečení, tím s tím počítejte i při rovnání na plech.
Lze je takto pagáčky udělat i s bryndzou, jen je třeba tam přidat tuk, ale tomu snad rozumíte, škvarky jsou tučné dost.
Dobrou chuť, třeba přijdou vhod.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

21 komentářů: (1458) Škvarkové pagáče III

  1. sharka.68 napsal:

    tak těma jsi mi sedla, furt jsem řešila, co na vánoce slanýho…..díky

  2. jarybarka napsal:

    Pagáče dělá soused Slovák.Jsou vynikající.

  3. Jana Macůrková napsal:

    Tak jsem se doteď domnívala,ze mučení nemocných je i u nás zakázané. Ale budu muset ještě tak týden vydržet.

  4. olinamusilova napsal:

    Pagáčky neboli škvarkové placičky jsem dělala nedávno, jen jsem dávala čerstvé droždí. A je dobrý nápad upéct je na Silvestra.

  5. Haderach Kwisatz napsal:

    VŠICHNI BYSTE SE MĚLI STYDĚT! 🙂 🙂 🙂 Jak nás to čtete, co? V tom receptu byla dost zásadní chyba a všimla si jediná kuchatka?
    A ano, taky se stydím. Upravila jsem to, zveřejnila …. a nevšimla 😉

  6. Haderach Kwisatz napsal:

    A davame hadanku?
    Kde byla chyba?
    Kvetule mlc…

  7. olinamusilova napsal:

    Tak já bych je asi upekla dobře, ty pagáčky jsem pekla podle receptu, který mi dala moje slovenská kamarádka☺

  8. kvetula.v napsal:

    No já to v poledne jen rychle přelítla, ale zazdálo se mi to prudce originální. Nejdřív ingredience a pak postup. Ještě jsem to neslyšela, natož abych dělala…. Nasypat sušené droždí a dát to kynout do lednice! Recept na škvarkové placičky mám, zrovna předevčírem se mluvilo o tom že dááááávno nebyly, tak bych mohla zkusit toto…

    Jen bych měla dotaz – to mléko může být studené z lednice?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..