- 0,5 KL soli
200 ml mléka - 250 g hladké mouky dvounulky
0,5 KL cukru (nejlépe krystal)
150 g pomletých škvarků
1 KL sušeného droždí
rozšlehané vejce na potření
hrubozrnná sůl na posypání
Do robota dáme prosátou mouku, sůl, cukr, droždí, mléko a škvarky. Vypracujeme hladké pružné těsto.
Z těsta vytvarujeme bochník, posypeme moukou a zabalíme do fólie. Fólii je potřeba propíchat jehlou nebo špičkou nože a dát do lednice minimálně na 12 hodin. Těsto nakyne, nemusíme mít strach.
Druhý den začneme pracovat se ztuhlým těstem. Rozválíme ho na 1,5 cm tloušťku a vykrajujeme „pagáčky“ nejlépe skleničkou. Čím menší, tím lepší. Těsto nemusíme podsypávat.
Pagáčky dáváme na plech s pečícím papírem nebo s teflonovou fólií. Potřeme vejcem a posypeme hrubou solí. Necháme je odpočívat 10 minut a potom pečeme v troubě rozpálené na 250°, cca 7 – 10 minut (záleží na troubě).
Recept poslala Úsměvka: „Výborné jsou horké, chladné i druhý den studené. A to mi věřte, papkala jsem je na Slovači. Recept je od rodilé Slovenky. Podle jejích slov lze pagáčky použít:
– k hutným polévkám
– k vínu
– pro kemoše k pivu
– jen tak
Pagáčky není potřeba nakrajovat na povrchu a ani nic jiného s nimi dělat, vyběhnou krásně a krásně vypadají. Z tohoto množství jich je cca 40, kemoška doporučuje vykrajovat skleničkou cca 4 cm, pagáčky trochu nabydou při pečení, tím s tím počítejte i při rovnání na plech.
Lze je takto pagáčky udělat i s bryndzou, jen je třeba tam přidat tuk, ale tomu snad rozumíte, škvarky jsou tučné dost.
Dobrou chuť, třeba přijdou vhod.“
tak těma jsi mi sedla, furt jsem řešila, co na vánoce slanýho…..díky
Nemáš zač
Pagáče dělá soused Slovák.Jsou vynikající.
Tohle už je fakt třetí recept tady – ale to odležení je novum a zajímá mě to. Určitě zkusím, jen co se dokopu k výrobě škvarků. Ono švkařit sádlo v pidikuchyni bez okna chce značné sebezapření. Asi až po svátcích.
Já také teď skvarit nebudu , ale v Globusu mají buď samotné skvarky anebo zalite sadlem a jsou moc dobre, takže půjdu touto cestou ???
Já je koupila, když jsem si představila ten smrad v kuchyni několik dní, tak jsem to vzdala.
Naštěstí tady máme skvělou masnu, kupuju tam i vyškvařené sádlo a výborný.
Tak jsem se doteď domnívala,ze mučení nemocných je i u nás zakázané. Ale budu muset ještě tak týden vydržet.
Mučit Tě musej, abys víc drbala o své zdraví, a za chvíli tam nebyla znova!
Ne, aby ses pak sanžlila vševhno dohnat a po večerech trapila troubu!!
Jani, je to pro tvoje dobro, tak vydrž☺
Jojo, a to ještě Jana netuší, že mi dobří lidé doporučili, abych ji k mojí páteční návštěvě koupil 3kg pomerančů 🙂 To bude mučeníčko 😀
(Teď ale vážně – tak šílený nápad nedotáhnu do konce 🙂 )
Pagáčky neboli škvarkové placičky jsem dělala nedávno, jen jsem dávala čerstvé droždí. A je dobrý nápad upéct je na Silvestra.
VŠICHNI BYSTE SE MĚLI STYDĚT! 🙂 🙂 🙂 Jak nás to čtete, co? V tom receptu byla dost zásadní chyba a všimla si jediná kuchatka?
A ano, taky se stydím. Upravila jsem to, zveřejnila …. a nevšimla 😉
A já se omlouvám, že jste museli čekat až se vrátím z kolbenky. A přiznávám, jsem de.il, vůbec jsem si nefšimla, že to odesílám s takovou chybou. ?♀️
Tímto děkuji fšímavé kuchatce a i Tobě, že jsi měla trpělivost, vyčkala a opravila. ??
A davame hadanku?
Kde byla chyba?
Kvetule mlc…
Já můžu? ????
Ne!
Tak já bych je asi upekla dobře, ty pagáčky jsem pekla podle receptu, který mi dala moje slovenská kamarádka☺
No….ne podle TOHOTO receptu pred opravou.
Určitě ne, podle mého sešitu s recepty???
No já to v poledne jen rychle přelítla, ale zazdálo se mi to prudce originální. Nejdřív ingredience a pak postup. Ještě jsem to neslyšela, natož abych dělala…. Nasypat sušené droždí a dát to kynout do lednice! Recept na škvarkové placičky mám, zrovna předevčírem se mluvilo o tom že dááááávno nebyly, tak bych mohla zkusit toto…
Jen bych měla dotaz – to mléko může být studené z lednice?
Já ho neohřívala, ale měla jsem ho půl hoďky vyndané.