(1459) Lokše

1 kg brambor (varný typ C)
1 vejce
10 g soli
200 g hrubé mouky, plus další mouka na podsypávání při válení placek
2 lžíce rozpuštěného sádla na potření

Brambory uvařte ve slupce, pokud možno co nejvíc horké je oloupejte a nastrouhejte nebo důkladně rozmačkejte válečkem (kdo má lis, má vyhráno). Osolte, smíchejte s vajíčkem a s přiměřeným množstvím mouky tak, aby vzniklo těsto, které se dá rozválet válečkem (čím víc mouky tužší placky).

Z těsta odebírejte  kousky o něco větší než  golfový míček (asi nejlíp to jde lžící), ukoulejte  pomoučněnýma rukama kuličku a rozválejte na placku silnou sotva půl centimetru na důkladně pomoučněné ploše, jinak se přilepíte.

Historicky se lokše dělaly přímo na plátech kamen, což ovšem většina z nás nemá, takže:   nahřejte na velkém plameni  prázdnou litinovou nebo nerezovou pánvičku (alespoň minutu). Když se rozpálí, snižte teplotu zhruba na třetinu. Do pánve nasucho položte první připravenou placku a 1-2 minuty opékejte. Jakmile  se na spodní straně objeví hnědé puchýřky, obraťte ji a dopečte i po druhé straně. Když je placka propečená, začne se v pánvi jakoby nafukovat – tím vám dává na vědomí, že ji můžete vyndat.

Než se vám udělá první placka, rozválejte si těsto na další – a stále dokola, dokud nebudou všechny hotové. Placky hned po dopečení potírejte sádlem a dávejte do velké mísy  jednu na druhou, aby zůstaly teplé.

Podáváme nasladko s mákem nebo povidly, nebo naslano – mohou se naplnit kysaným zelím nebo restovanými drůbežími  játry a v pohodě poslouží i místo knedlíků k huse či kachně.

Recept poslala Věra M.

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

24 komentářů: (1459) Lokše

  1. Veverka napsal:

    Přiznávám, že tyto lokše jsem nedávno u Věrky opravdu jedla, s rumovými povidly, a byly móoc dobré, chutnaly i manželovi. Doma je dělávala na plátu kamen maminka i babička, tence vyválené a vždy s povidly.

  2. Vera M. napsal:

    Já jsem dávala jen žloutek a byly jemne , cele vajíčko nic nezkazi . A Škoda , ze Věrka nechtěla ještě sypat makem. Spokojila se pouze s povidly.

  3. jarybarka napsal:

    Určitě zkusím.Moje babi dělávala taky na plotně potřené kůží od špeku bramborové placky byly silné asi půl cm a mazané povidly ale lokše jsou asi jiné?

  4. kvetula.v napsal:

    Jako malá holka (klasický sporák jsme měli do mých cca 11- 12ti let) jsem je pomáhala na sporáku hlídat. Když se mi podařilo ukořistit pár jen pomaštěných, pochutnávala jsem si. I se švestkovými povidly to šlo, ale ten mák navrch už pro mne byl zkažená chuť. Zbytku rodiny to ale chutnalo. Jako hospodyňka jsem je zkoušela dělat na litinové plotýnce k plynovému sporáku prodávané, ale pro chlapa a 3 žravé děti to byla práce přímo vražedná. Pro nás dva bych to ale zase mohla zkusit ?

  5. bozena.fialova napsal:

    U nás jsou to bramborové placky, jinde lokše, ale těsto i příprava je stejná. Akorát jsem zvyklá z části těsta vyválet velkou placku a skleničkou vykrajovat placičky o průměru zhruba 8 cm. Peču je na suché pánvi, pár si jich namažu povidly, ale ostatní
    musím mastit horkým sádlem a na každou dát pár vepřových škvarečků. A po obědě není skoro nikdo schopný se hýbat. :-))

  6. Jana Macůrková napsal:

    Já je mám řada jen potrene máslem nebo sadlem a hrnek studeného mléka a nebo se repnym syrobem

  7. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak lokše, brplacky … říkejte si co chcete, ale stejně byly nejlepší z kamen od babičky.
    Zkoušela jsem na pánvi, jako dobrý, ale z plotny byly z plotny. Ty nemají konkurenci.
    Jen tady marně přemýšlím, kam bych kvůli plackám umístila kamna.

  8. Isiko napsal:

    Děláme doma – máme Honzovu pec 🙂 Ale větrat se musí hooooodně dlouho 🙂 A taky říkáme „na blaši“ – udělá se placka, na ní kousínek másla, placka, máslo….udělá se v míse komín a polije se smetanou. Pak se odebírá a namáčí v té majdě, co udělá máslo a smetana – ruce a pusa zamaštěný a fšici spokojení 🙂

  9. Haderach Kwisatz napsal:

    Okamzite mi napis, kdy a kam ma prijet! 🙂 🙂 🙂

  10. Haderach Kwisatz napsal:

    Zitra bude recept o HODNE pozdeji, asi jako kdyz mam dovolenou.

  11. Jiřina napsal:

    U nás se taky říkalo bramborové placky, jasně dělaly se na plotně, děda seděl u kamen na stoličce a přikládal do kamen takové proutky – slabé větve a babička válela a válela placky. Pamatuji si, že vždycky bylo málo. Bylo nás doma pět, tak se chuderka naválela. Vždycky říkala, že už to nebude dělat a za týden válela znova. Mastily se sádlem a sypaly makem a mletým cukrem. Vždycky se zarolovaly, bože, to byla dobrota. Mám litinovou starou pánev, ale jsem tak trochu líná. Věruško, děkuji za krásnou vzpomínku. 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..