(1461) Guláš z divočáka s jeřabinami

1 kg masa z divočáka (plec)
250 g cibule
6 velkých stroužků česneku,
2 lžíce mleté sladké papriky
1 lžička pálivé papriky
1 lžíce kmínu (drceného)
sůl, 3 lžíce sádla
5 lžic zavařených jeřabin
2 krajíce tvrdého chleba

Maso nakrájejte na velké (gulášové) kostky. Cibuli rozkrojte na čtvrtky a na plátky. V kastrolu rozpalte sádlo, orestujte cibuli a přidejte maso. Přisypte sladkou i pálivou papriku, kmín a prolisovaný česnek. Promíchejte a zalijte horkou vodou (nebo vývarem) tak, aby bylo maso téměř ponořené. Uveďte do varu, potom zmírněte příkon tepla a pomalu pod pokličkou duste, až maso téměř změkne. Občas zkontrolujte, je-li třeba, podlijte.
Nastrouhejte střídku chleba, přidejte ho do guláše a společně dále duste, až se drobečky chleba rozpustí. V této chvíli guláš osolte a přidejte jeřabinový kompot bez šťávy. Promíchejte a po malé chvíli odstavte.
Podávejte s kynutým knedlíkem, případně s čerstvým chlebem.

Recept od Úsměvky z komentářů na PŽ zachránila Imelda.

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

16 komentářů: (1461) Guláš z divočáka s jeřabinami

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Tohle už je na neděli – zítra nebudu mít kdy.

  2. Francizska napsal:

    Moc dobrý recept. Jerabinový kompot mne nikdy nenapadlo. Vyzkouším.

  3. a.rena napsal:

    Škoda, že se nedopnu k žádné divočině. Dřív, když jsme měli v rodině myslivce, jsem si jí užila ažaž. Teď už můžu jenom vzpomínat a nechat si zajít chuť. Protože přesně toto bych si dala i s nášupem. S chlebem.

  4. Francizska napsal:

    Já si to maso koupím, ale zkusím udělat i z vepřového, dám tam koření na divočinu. Prostě variace vepřové na divoko. Možná by to šlo.

    • Vera M. napsal:

      Jasné , divočák je prase, budeš to mít dobre . Ze já tu lezla , mám na to chuť a dojidala jsem plněné žampiony ze včerejška. Ohrate v mw minus 50% , nechápu , jak muže někomu chutnat ohrivane jídlo z mw. Hodně utrpi, já se tomu vyhýbám. Gulasek bych si dala se spagetami ( miluju spagety !!!!) Nesmejte se mi, dam jen trosku stavy , maso na malinke kousky a “jedu”, asi jsem byla v minulém životě Italiano ( anebo z maličkého zbytku guláše vyrobim kastrol omáčky ke spagetam přidáním nastrouhané korenovky, porku, rajčat , paprik , cukety na kostičky – trosku oregana, česneku, majoranky … jen musí zbyt ten vynikající guláš ??

    • vojtovahelena napsal:

      Divočinu vařím moc ráda ale jen když ji dostanu od myslivce kterého znám. Kupovat v obchodě — ani náhodou. Než se to po odstřelu dostane na pult je to cesta dlouhá, ne,ne. Raději , jak píšete vepřové od našeho řezníka.
      Vepřové na divoko nemá chybu.

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Holky, zkuste i z hovězího, je to guláš, no ni?
    A guláš a těstoviny? Také ho tak jíme, jen ne špagety, ale kolena nebo vrtule. ?

  6. kvetula.v napsal:

    Divočinu teď díky hodné babince zase občas máme (teď je tam kousek srnčí kýty) , recept je velmi lákavý. Jen by mne zajímaly ty jeřabiny. Víte některá, jsou li všecky jeřabiny jedlé? Jestli ne, tak jak poznám, které jo?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..