21 dkg hladké mouky
21 dkg másla / Hery
11 dkg cukru moučky
11 dkg mletých ořechů (zde vlašské )
1 KL skořice
trochu mletého hřebíčku
Vypracovat těsto , rozválet asi na sílu 2-3 mm , upéct do růžova.
„Slepuji džemem, je lepší ostřejší chuť (angrešt , mirabelky), je to dobré i promazat krémem. Navrch polevu a to podle nálady — čokoládu , bílou polevu ale i třeba citronovou .“ Helena Vojtová
Nezlob se, tentokrat po tom neskocim. Všeobecně – co se musí valet a vykrajovat , tak ano, ale … no ale….už se poohlizim, co se dá udělat jinak a co je Fakt hodně dobre. Dnes uz nedělám těch 13 druhu, ale když to rychle spocitam, tak i s visnemi v rumu, zalitymi čokoládou, což je další bezpracny druh, tak max 7. A ještě mi budou všichni nadávat, ze toho je moc. Takže pečlivě vybírám, ať to stojí opravdu za to. Takže já se omlouvám – z těchto prostinkych důvodu
Já se přiznám,že taky hledám nejjednodužší cestu.Takže cukroví z lisu.Jediné co jsem ochotná vyvalet je linecké.Peču taky jen asi 7 druhů.Já strasně miluju išlské dortíky ale nedělám je protože se s nima srašně přecpu a ty kila pak?
Jednou jsem o Vánocích pribrala 6 kilo !! A dodnes jsem se jich nezbavila , naopak každý rocek kilecko navrch. Tenkrát se peklo fakt těch 13 druhu . A doufám, ze decka, jak se něčeho nechtějí vzdát a ptají se : a budou oříšky ??, tak doufám fakt, ze to sní a nebudou mít ty fitness kecy. O vnoučata se nebojím, když je tam nahoře čokoláda, tak to mizi
No, vidíš. Já jsem jeden rok měla strašné problémy se zuby. Spíš takto spadla jsem a zlomila si jedničku. Zubařka prý to musí vytrhnout. No, to jsem se málem složila. Naštěstí komplikované případy posílá ke specialistovi. Tak mám z vnitřní strany dlahu, které mi ty zuby drží. No bylo to před Vánocemi. Já nesměla nic ukousnout a ani kousat. Tak si asi představíte, co jsem jedla. Mixované jídlo, případně br. Kaši a na drouboucko pokrájenou šunku, věci hodně rozvařené. Zhubla jsem o vánocích 3 kg. A dodnes nesmím kousat prednimy zuby, tak jen bokem. Ale hlavně, že zatím drží.
Několikrát se mi zdály děsivé sny, ze mi vypadl nebo jsem přišla o přední zub a bylo to fakt vysvobození – probudit se, takže rozumím, co to musel být za děs
Tak do tohohle já dneska půjdu, protože je tam málo mouky, tudíž by se to mohlo udržet pohromadě z žita. A tím, že to má v základu dost jiných chutí a vůní (koření a ořechy), tak by to mohlo být i dobré. A holky mi přinesly kilovku žita s tím, že sice na ničem nelpí, ale ať něco upeču, kdyby přišly nějaký babizny a dědkové jen kvůli tomu, aby pomlouvali, že jsme líné péct. (Pravda je, že pár takových tu máme a děláme si z nich děsnou prču… Ale je třeba mít připravené zbraně 🙂 )
Na navstevy hazim bobek. NEPEČU 😉
Taky nepeču. Upekla jsem jen jeden druh. A není to pro návštěvu.
To je přesně o 1 druh víc ez pecku letos já
I já jsem pro. Letos se nám urodilo tolik vlašských ořechů, že vítám každý recept, kam mohu ořechy dát. A válení těsta mi nevadí.
BOYE — dobré to je , u nás to má letitou tradici a bez tohoto cukroví by to nebylo vánoční. Je to recept zděděný po mé tetě , je v tom i kus nostalgie.
Tak ať chutná i u vás .
A já neříkám, ze to není dobre, ale ze se to musí valet a vykrajovat a pomocníků nemaje…zatím mám jen rohlicky a oříšky ( naplnim za týden), další až se vykuryruju z protivne rýmy a i pak půjdu co nejjednodušší cestou
Já jsem upekla 4 druhy, pak udělám kuličky z rozdrobeného cukroví, abych měla něco pro návštěvy, je to tradice a i já na návštěvě ochutnám co napekla hospodyně. Od kamarádky jsem dostala nazdobené perníčky na výzdobu, jednou za rok si to užívám.
No…a ja si uzivam, ze to nedelam.
Ja to nejim vubec, mama a dcera taky ne, syn s manzelem minimalne.
Krom toho me to pekelne nebavi a nez delat neco s odporem, radsi bych zaplatila nekomu, kdo by to udelal za mne.
Ten můj tvrdí, že to dělat nemusím, ale když on to tak rád. A hlavně jsem dělala pro děti – aspoň trošku jim poslat… vždycky je to potěší. Ovšem to poštovné je děs ?
Ten můj už to cukroví mlsá, taky má malou zásluhu, protože ho promazával, a děti vždycky dostanou domů výslužku.
Nevypadá to marně. Slepované u nás frčí. Letos už ale nepeču. 8 druhů je až až na to, že nemělo být nic ?8-)
Linecký, pracny, rohlíčky a úlky – to je naše svatá čtveřice. Jenže letos houbelec. Já nemusim, když mi dá někdo ochutnat, dám si. Holky jsou se svou pšeniconesnášenlivostí ze hry a vnoučatum ať napeče jejich matička – snad jsem jí to ukazovala dost dlouho, ne? Máme troje žitno-nějaké sušenky, nacpem mandle do datlí a švestek, ibišek do kočodály, úlky budou jen rum a ořechy (a prostě držet musí!!!) a upečeme si slanoví. Taky z žita. Stejně to skončí tak, že se budeme rvát o polívku. Jako každoročně. Až holky padnou, naleju si dvě deci bílýho a „zobat“ k němu budu rybu, nebo kus sýra a mastnou tlapu si budu utírat do podolku, abych si neumastila stránky toho, co mi Ježíšek přinese ke čtení. Jediný, co vlastně letos „musim“ upéct, jsou podplamenky. To je dědičná záležitost a po loňskejch událostech to, holt, vychází na mě.
Jejda, já se taky těšim, až budu péct jen proto, že chci a nepéct, když se mi bude nechtít. 🙂
Ta Boyeky čtveřice u nás taky vždycky musela být, k tomu ještě bábovičky a griliášové trubičky.
Já letos také nepeču, bude vánočka a štrúdl a to jsme naznali, že je sladkého až až.
Ale mám již dva druhy tlamolepů – jeden vaječňák a jeden čokoládovej, s tím zaboduju na fšech frontách. ??
Letos nebudou ani chlebíčky, jsme se rozhodli, naplním bábovičky různýma slanýma pomatlánkama a bude ???