(1467) Brabantské cukroví

21 dkg hladké mouky
21 dkg másla / Hery
11 dkg cukru moučky
11 dkg mletých ořechů (zde vlašské )
1 KL skořice
trochu mletého hřebíčku

Vypracovat těsto , rozválet asi na sílu 2-3 mm , upéct do růžova.

„Slepuji džemem, je lepší ostřejší chuť (angrešt , mirabelky),  je to dobré i promazat krémem. Navrch polevu a to podle nálady — čokoládu , bílou polevu ale i třeba citronovou .“ Helena Vojtová

Příspěvek byl publikován v rubrice Pečeme cukroví. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

19 komentářů: (1467) Brabantské cukroví

  1. Vera M. napsal:

    Nezlob se, tentokrat po tom neskocim. Všeobecně – co se musí valet a vykrajovat , tak ano, ale … no ale….už se poohlizim, co se dá udělat jinak a co je Fakt hodně dobre. Dnes uz nedělám těch 13 druhu, ale když to rychle spocitam, tak i s visnemi v rumu, zalitymi čokoládou, což je další bezpracny druh, tak max 7. A ještě mi budou všichni nadávat, ze toho je moc. Takže pečlivě vybírám, ať to stojí opravdu za to. Takže já se omlouvám – z těchto prostinkych důvodu

  2. jarybarka napsal:

    Já se přiznám,že taky hledám nejjednodužší cestu.Takže cukroví z lisu.Jediné co jsem ochotná vyvalet je linecké.Peču taky jen asi 7 druhů.Já strasně miluju išlské dortíky ale nedělám je protože se s nima srašně přecpu a ty kila pak?

    • Vera M. napsal:

      Jednou jsem o Vánocích pribrala 6 kilo !! A dodnes jsem se jich nezbavila , naopak každý rocek kilecko navrch. Tenkrát se peklo fakt těch 13 druhu . A doufám, ze decka, jak se něčeho nechtějí vzdát a ptají se : a budou oříšky ??, tak doufám fakt, ze to sní a nebudou mít ty fitness kecy. O vnoučata se nebojím, když je tam nahoře čokoláda, tak to mizi

      • Francizska napsal:

        No, vidíš. Já jsem jeden rok měla strašné problémy se zuby. Spíš takto spadla jsem a zlomila si jedničku. Zubařka prý to musí vytrhnout. No, to jsem se málem složila. Naštěstí komplikované případy posílá ke specialistovi. Tak mám z vnitřní strany dlahu, které mi ty zuby drží. No bylo to před Vánocemi. Já nesměla nic ukousnout a ani kousat. Tak si asi představíte, co jsem jedla. Mixované jídlo, případně br. Kaši a na drouboucko pokrájenou šunku, věci hodně rozvařené. Zhubla jsem o vánocích 3 kg. A dodnes nesmím kousat prednimy zuby, tak jen bokem. Ale hlavně, že zatím drží.

  3. BOYE napsal:

    Tak do tohohle já dneska půjdu, protože je tam málo mouky, tudíž by se to mohlo udržet pohromadě z žita. A tím, že to má v základu dost jiných chutí a vůní (koření a ořechy), tak by to mohlo být i dobré. A holky mi přinesly kilovku žita s tím, že sice na ničem nelpí, ale ať něco upeču, kdyby přišly nějaký babizny a dědkové jen kvůli tomu, aby pomlouvali, že jsme líné péct. (Pravda je, že pár takových tu máme a děláme si z nich děsnou prču… Ale je třeba mít připravené zbraně 🙂 )

  4. Vera M. napsal:

    A já neříkám, ze to není dobre, ale ze se to musí valet a vykrajovat a pomocníků nemaje…zatím mám jen rohlicky a oříšky ( naplnim za týden), další až se vykuryruju z protivne rýmy a i pak půjdu co nejjednodušší cestou

  5. olinamusilova napsal:

    Já jsem upekla 4 druhy, pak udělám kuličky z rozdrobeného cukroví, abych měla něco pro návštěvy, je to tradice a i já na návštěvě ochutnám co napekla hospodyně. Od kamarádky jsem dostala nazdobené perníčky na výzdobu, jednou za rok si to užívám.

  6. kvetula.v napsal:

    Nevypadá to marně. Slepované u nás frčí. Letos už ale nepeču. 8 druhů je až až na to, že nemělo být nic ?8-)

  7. BOYE napsal:

    Linecký, pracny, rohlíčky a úlky – to je naše svatá čtveřice. Jenže letos houbelec. Já nemusim, když mi dá někdo ochutnat, dám si. Holky jsou se svou pšeniconesnášenlivostí ze hry a vnoučatum ať napeče jejich matička – snad jsem jí to ukazovala dost dlouho, ne? Máme troje žitno-nějaké sušenky, nacpem mandle do datlí a švestek, ibišek do kočodály, úlky budou jen rum a ořechy (a prostě držet musí!!!) a upečeme si slanoví. Taky z žita. Stejně to skončí tak, že se budeme rvát o polívku. Jako každoročně. Až holky padnou, naleju si dvě deci bílýho a „zobat“ k němu budu rybu, nebo kus sýra a mastnou tlapu si budu utírat do podolku, abych si neumastila stránky toho, co mi Ježíšek přinese ke čtení. Jediný, co vlastně letos „musim“ upéct, jsou podplamenky. To je dědičná záležitost a po loňskejch událostech to, holt, vychází na mě.
    Jejda, já se taky těšim, až budu péct jen proto, že chci a nepéct, když se mi bude nechtít. 🙂

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Ta Boyeky čtveřice u nás taky vždycky musela být, k tomu ještě bábovičky a griliášové trubičky.
    Já letos také nepeču, bude vánočka a štrúdl a to jsme naznali, že je sladkého až až.
    Ale mám již dva druhy tlamolepů – jeden vaječňák a jeden čokoládovej, s tím zaboduju na fšech frontách. ??
    Letos nebudou ani chlebíčky, jsme se rozhodli, naplním bábovičky různýma slanýma pomatlánkama a bude ???

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..