(1491) Osúch

„Valašská placka pečená nebo spíš sušená na plotně nebo v peci bez použití tuku. Osúch zde býval velmi rozšířený, v chudších rodinách nahrazoval vzácnější chleba, od něhož se lišil tím, že se pekl z jednoduššího nekvašeného těsta s podílem brambor.“ – potud obecná informace 🙂

2 hrnky chlebové mouky
2 hrnky žitné mouky
2 hrnky vody
1 nastrouhaná vařená brambora (nemusí být, ale pečivo je pak vláčnější)
1 kostka kvasnic
sůl
kmín
slanina na posypání
česnek na potření

Uděláme klasicky kynuté těsto, poté rozetřeme na plech s pečícím papírem, potřeme sádlem  (olejem,vodou) s prolisovaným česnekem, posypeme na kostičky nakrájenou slaninou, trochu ji do těsta zatlačíme a pečeme na 180° 10 – 15 minut dozlatova.

Krásný krajový recept poslala A.rena: „Jíme jen tak nebo přikusujeme k nějaké vydatné polévce nebo k čemukoliv místo chleba. A je toho hodně.“
Foto ilustrační

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

45 komentářů: (1491) Osúch

  1. bozena.fialova napsal:

    Tak to se mi opravdu líbí. Někdy se mi nechce do města jen pro půlku chleba nebo pečivo, tak z poloviční dávky, (pro dva bude stačit), spáchám. Za krajový recept, o kterém bych jinak neměla ani tušení, moc děkuju Renče i Haderce.

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    Ano, též mě to zaujalo a vyhledala jsem pro vás ještě další informace.
    V Košíkách u Uherského Hradiště mají Komunitní centrum. V něm muzeum s věcmi, které k životu na moravské vsi patřily. A taky pec. Z těsta na osúchy tam po nakynutí na lehce pomoučeném stole tvarují placičky podobně jako na langoše, ale menší a přímo do těsta dávají pokrájené škvarky. A dělají i sladkou variantu, kdy nemíchjí do těsta škvarky, ale např. sušené ovoce. Po upečení se sladké osúchy potírají rozpuštěným máslem a mohou se i pomazat povidly nebo marmeládou.
    Nemáte zač 🙂 🙂 🙂

  3. Vera M. napsal:

    Reni, díky za recept, mám moc rada zitne pečivo a je to jednoduché . Si to vykratim podle sebe a gotuvke.

  4. Vera M. napsal:

    Ještě ze jsem taková stoura ; není ten na obrázku nějaký “lahudkovy”? Připadá mi, ze je potřeny trosku zakysankou? Nebo odlesky z fotoaparátu

    • Haderach Kwisatz napsal:

      Foto ilustrační — co jsem našla, to jsem našla. Ale na otázku ti odpověď nedám 🙂

    • a.rena napsal:

      Možná je tam nasypaný sýr, ale to by mi k tomuto receptu nepasovalo.

      • Vera M. napsal:

        Budu se držet přesně receptu, jasné . Není nad domácí vyzkoušené recepty .
        U těch modernějších mám tendenci tam strkat něco dle chuti a přidávat ( zelenou cibulku apod )

        • Haderach Kwisatz napsal:

          No, já myslím, že do tohohle by se zrovna (už) osmažená cibulka dát mohla, co myslíš, Renato?

          • a.rena napsal:

            Mohla, ale osmažená. Nooo, recepisy dávám, ale vařit podle nich zapomínám. Sliny mám jak opratě, v sobotu jdu na to. Teď ležím nemocná doma, hlídám (taky) nemocného vnoučka. Pijeme bylinkový čaj a díváme se na pohádku. Ostatní jsou na vycházce. Tak až mi bude líp, teď se nechávám obskakovat. Howgh!

          • a.rena napsal:

            Jinak ten nejzákladnější osúch je takový rychlý „chleba“, přikusoval se hlavně k vydatným obědovým polévkám, když na velké vaření nebyl čas. Ty vylepšené už zastaly samostané jídlo třeba na večeři třeba s hrnkem mléka nebo kyšky (to jsem sedávala u babičky na schodku na dvůr, v jedné ruce osúch nebo krajanec v druhé ruce hrnek čerstvě nadojeného mléka a nebe v hústech). Nebo děckám do ruky na ven, to když „nebyl čas“ se najíst doma.

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Však píšu osmažená. A klidně bych použila tu „pečenou“ z Lidlu, abych si usnadnila práci, je dobrá. Krajanec … podmáslovej? Ten dělala babička, ona byla z Kaliště u Jihlavy.

  5. Jana Macůrková napsal:

    Já mám tenhle recept jako kynutý bramborák, jen je tam trochu víc těch brambor a navíc napůl vařených a napůl syrových. Recept z historické kuchařky rok 1929.

  6. kvetula.v napsal:

    Tak tohle je fakt bomba! Bez velkého patlání (splétání a pod) a navíc rychle upečené.
    Zrovna dnes jsme s babinkou říkaly, že vzhledem k růstu cen kdečeho, budeme měnit jídelníček – maso 1-2x týdně a pak se začneme vracet k receptům předků. Tohle je dobrý počin a bude hned o víkendu (dnes je čerstvý chleba). Reni , Ty budeš naše záchrana ?

  7. Haderach Kwisatz napsal:

    Zítra bude recept později…

    • Jana Macůrková napsal:

      Zítra už dávám já, abychom srovnaly číslování ( Štědrý den byly dva). Takže dáváš až v úterý a to už pojedeme normálně.

      • Francizska napsal:

        Tomu nerozumím. Jaké srovnání číslování? Oba recepty jsou od tebe, oba mají číslo. Asi jsem něco zaspala. Můžete mi to někdo vysvětlit?

        • Jana Macůrková napsal:

          Moje starší dcera by ti řekla: to neřeš, to neuřízneš. Ale budiš: My s Haderach máme kalendář, podle kterého jedem systémem Haderach úterý – pátek (čili 4 recepty), já pátek – pondělí, rovněž 4 recepty. Pokud dáme někde něco navíc, nebo se posuneme o nějaký den, tak to musíme srovnat v nejbližší době. A protože na Štedrý den byly dva recepty, a Haderach dávala pondělí až čtvrtek, nemohou být 2 recepty v pátek – kapišto? Takže zítra až pondělí dávám já, a od úterka už bude dávat Haderach normálně podle kalendáře.

          • a.rena napsal:

            A není to jedno? No a co, že Helena dávala recepty, když jsi byla nemocná. Může se stát, že to bude i naopak. Když nejde o život…

          • Francizska napsal:

            No, jsem asi natvrdla. Jak to souvisí s číslováním?

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Franci, logicky, rozhodil by se kalendář. Prostě nemůžou, nevěděla bys, co nakonec vařit.

          • Jana Macůrková napsal:

            Pro Franczisku: v tom kalendáři jsou recepty, tak jak nám přicházejí od vás, každý má své číslo – aby se pokud možná neopakovaly (i kyž i to se stát může v tom množství). A proto to číslování chceme mít pokud možno rovnoměrně – 4 já, 4 Haderach. A že Haderach dávala místo mně, jestli jste si všimnuly, tak jsem poté dávala více než týden zase já, právě aby se to dorovnalo. A ž to raději opravdu neřeš, a nech to na mně a Haderach.

  8. Jiřina napsal:

    Výborný, rychlý a jednoduchý. Dříve nebylo tolik času na nějaké velké vaření, práce na poli a kolem dobytka. Super, super, díky Renatce. 🙂

  9. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Reni, dotaz – to těsto nechat kynout nebo se dává hned na plech a potom do trouby?
    Nepřijde tam vůbec žádné sádlo či máslo?
    A škvarky by ftom musely být taky vynikající. Babička nám to také dělala, jen tomu říkala „posouch“ (tuším, možná taky vošouch) a přesně jak píše Rena, do ruky a hurá do lesa.
    Byl vynikající, určo udělám, jen ne tento víkend …..?

  10. BOYE napsal:

    To je krásnej recepis! My si dneska pekly dva druhy chleba, neb v krámě nemaj ani drobky pod regálem. A sem jsem se dostala až teď, protože interfernet měl výpadek. Kdyby neměl, byl by býval osúch. Ten druhý by byl žitný stejně, jako je, protože by jinak Dorostenka musela hladovět. Takže příště, ale už se těšim! Rendo, i v novém roce máš plus!

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..