(1498) Krémová hrášková polévka

máslo
cibule
mražený hrášek (v létě samozřejmě čerstvý)
vývar
smetana ke šlehání
sůl
mletý bílý pepř
(stroužek česneku)

Na másle zesklovatíme cibuli. Přisypeme sáček mraženého hrášku  a krátce zasmažíme. Trochu kuliček můžeme odebrat stranou. Pak přidáme nasekaný česnek (nemusí být) a můžeme i na špičku nože muškátového květu, znova spolu krátce zasmažíme a  zalijeme vývarem, asi půl litru. Povaříme do změknutí hrášku. Rozmixujeme tyčovým mixerem (kdo chce mít polévku úplně hladkou, přecedí a propasíruje přes jemný cedník).  Přilijeme smetanu, ochutíme solí a pepřem, přidáme  kuličky hrášku, pokud jsme si je nechali stranou a necháme kratince přejít varem. Krutony nebo osmažená houska nejsou na škodu.

Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

28 komentářů: (1498) Krémová hrášková polévka

  1. Vera M. napsal:

    Miluju hrásek. V létě ho sním moc s v zimě jediné mrazeny, steril nemá pro mě žádné kouzlo. Polivecka je lahůdka

  2. jarybarka napsal:

    Hrášková je vynikající a rcept bez zahuštění moukou je príma.

  3. sharka.68 napsal:

    Hrášková,zelená – zahušťuju,pokud je potřeba, nastrouhanou syrovou bramborou, ale nezasmažuju, dám vařit cibuli,česnek a nové koření,pepř a vavřínek, trošku soli a přisypu hrášek, jak to přejde varem, odeberu čtvrtinu kuliček hrášku a zbytek rozmixuju, následně vrátím kuličky hrášku, přidám trošku smetany a je hotovo..na talíři přizdobím hoblinkami parmazánu nebo slaninovým chipsem..
    ale víc oblibuju hrachovou- ze sušenýho hrachu….man zasmažuju a zalévám hrách uzeným vývarem, nebo dám k hrachu vařit uzený křížový kosti….

  4. a.rena napsal:

    Krémové polévky miluju. Nezahušťuju moukou, nanejvýš brambora to jistí. A hrášková už nějakou dobu nebyla. Nechám tam pár kuliček na ozdobu, děcka to mají rády.

  5. kveta.batkova napsal:

    Většinou krémové polévky také zahušťuji strouhanou bramborou – pórkovou, ředkvičkovou, rukolovou, špenátovou atd. nebo do nich přidávám lžíci pomazánkového másla nebo kostičku taveného sýra. Nám to tak chutná.

  6. lakysa22 napsal:

    Dokonalé – není co dodat, sandad jen to, že dělat chutě je trestné. Doma čeká včerejší hovězí vývar s játrovou rýží a zelzeninkou..

  7. BOYE napsal:

    Já ze zeleného hrášku moc nemusim. Je mi nějak nesympaticky nasládlá. Nejsnesitelnější pro mě je, když je hodně exoticky kořeněná (na pálivo). A to mám hrášek moc ráda na všechny ostatní způsoby. Ale musim se pochválit, běžně ji sním a onehdy jsem ji na návštěvě pozřela bez úšklebků i s mátou, což je nejhorší model… 🙂 Jinak krémovky jo a vlastně ze všeho. Jen tu rukolovou neznám. A nejraději mám pórkovou.
    Takže dneska ólalá nebude, ale rozhodně netvrdím, že brekeke – to by možná padlo, kdyby byl v nabídce mátový model.

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Já luštěniny neeee, to víte dobře, ale tuto poblivku mám moc ráda, opravdu.
    Hlavně k tomu spoustu malých krutonků a opečené slaninky, to dám i dva talíře.?
    A krémové poblivky nezahušťuju, pokud se dá správný poměr, tak není potřeba. Třeba Hadérčina pečená květáková ……

  9. kolma60pusi napsal:

    Že bych byla sama, koho mickované polífčičky nelákají? Ale podle použitých surovin musí být tato výborná, poohlédnu se po mraženém hrášku…

    • Jiřina napsal:

      Tak já jsem asi druhá, u nás krémové polévky taky nemusíme. Luštěninové polévky ano, ale nemixované, máme rádi celé luštěniny – hrách, fazole, čočka cizrna, květák … výjimka je z dýně, tam mixuji. Jinak většinou vývary se spoustou zeleniny. U nás doma, pokud si vzpomínám, se nikdy nic nemixovalo, měli jsme rádi kousky, ale to neznamená, že bych to nesnědla, ale vždy dám přednost vývaru.

  10. kvetula.v napsal:

    Z loupaného hrachu by to taky šlo, ne? Jen nebudou ozdobné kuličky…Krémové polévky s krutonkama u nás frčí, a hrách jsem si oblíbila – rychle uvařený a min. nadýmavý 😎

  11. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Já teda čumím jak umím …….
    U tak skvělého receptu, navíc zimního (mraženého), je tak málo příspěvků? ???

  12. olinamusilova napsal:

    Hrachovou polévku vařím jen z půleného hrachu večer namočeného, zahustím máslovou jíškou, osolím, přidám česnek a majoránku.
    Jinak z krémových mám nejraději brokolicovou s osmaženou houstičkou.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..