½ kg nakrájené mrkve
2–3 brambory
250 ml šlehačky
sůl
pepř
kari
1 lžíce másla
Mrkev a brambory uvařte doměkka, klidně stačí ve vodě, ale ve vývaru je to samozřejmě lepší (nebo s kouskem Masoxu). Kousek mrkve si můžete nechat stranou na ozdobu, ostatní rozmixujte tyčovým mixerem. Přidejte šlehačku, prohřejte, okořeňte a na zjemnění rozpusťte kousek másla. Místo kari můžete dát chilli, výborně si mrkev rozumí také s tymiánem nebo muškátovým květem.
Tato polévka, uvařená jen ve vodě, bez koření a se lžící zakysanky místo šlehačky, je výborná na dietu po střevních potížích.
Haderach
Výborné. Takové polévky mám moc ráda.
Tuto polévku dělám ráda. Nejdřív osmažím na trošce másla nakrájenou cibuli, přidám i nadrobno nakrájený česnek a nastrouhaný zázvor, osmažím, přidám nastrouhanou mrkev, ještě orestuji až mrkev pustí barvu, zaleji vodou a přidám nakrájenou bramboru. Povařím doměkka a rozmixuji. Koření dávám kari, nebo kurkumu s koriandrem, může být i chilli. Na závěr přidávám šlehačku, nebo kokosové mléko.
To už je vyšší level, já schválně dala tu „dietní“ verzi 🙂
Na kterou mám mimochodem nepěkné vzpomínky. Poprvé jsem ji vařila pro kamarádku, který byla v posledním stadiu nehezké nemoci a už nemohla moc jíst. A protože vždycky strašně milovala mrkvový salát, říkala jsem si tenkrát, že by jí to třeba chutnalo. Udělalo jí to radost.
Kdybych musela držet dietu, tak bych to vařila Helenko podle tvého receptu.
jj, dělám podobně, jen někdy přidám místo chilli , kurkumu a skořici…jen trošíčku…
Hmmm taky zkusím.Zajimavé.
zkus a díky za to vysvětlení u palačinek…
Zahřivací s čili bude dnes k večeři.Miluju polévky.Vždycky jsem dělala vývar s něčím.Krémové začinám dělat až teđ a chutnají.
Ta dietní verze je super, jednoduchá a dobrá. Když jsi ráda, že nemusíš dlouze a složitě vyvářet a přitom polívka je na světě
Hlavne je to takovy CDD 🙂
Ale když se doladí tím čili skořicí kurkumou nebo kari…tak je to skvělá polívka.
Helenko, prosím, co je to CDD. Už jsem to tady jednou viděla, sice se nikdo neptal, tak asi jsem natvrdlá jen já. )
CoDumDal. A pak mame jeste COULO – CoUlovis 🙂
Děkuji, zase jsem chytřejší. 🙂
Holky, která mate rada mušle – slavky , tak ode dneska v Kfl chlazené zavakuovane 520g za 99 Kč . Buď s bílým vínem a porkem, smetanou nebo bez vina. Jen se ohreji v mw 5 minut . Trvanlivost do neděle, koupila jsem si od každého jeden kus a úplně se na ne tresu . Jednou jedinkrát jsem na něco podobného natrefila ve Slovenském Lidlu v Piestanech před 4 lety . Kdyby to začali mít v nabídce, byla bych moc vděčná. Pro mě je kilova sitka, co se prodává strašne moc a toto jsou očištěné a ochucene , určitě pecka .
Tak to už by tam stepovala Karolína….ta tohle mohla na husto…díky, asi se zastavím….
Podobné balení vozím z Polska, jen zamrazené. Teď mám dvoje, asi vím, co bude zítra k obědu. S rýží, mám nani už delší dobu chuť. Takže bude jambalaya.
Vypadá jako dýňová, ale není to dýňová. A je výborná! Jen tam nedávám brambory a místo kari zázvor (ten cpu všude) a špetičku květu. Pokud je řídká, tak trochu světlé jíšky na másle. Někdy udělám z mrkve hoblinky a dám je tam jen chvilku povařit.
Hanko, u nás taky se zázvorem :-), já mám ke kari takový zvláštní vztah, který někdy jo, někdy ne a tak, když to potřebuju na jistotu, tak zázvor…
Ta brambora je tam na zahuštění, aby se nemusela dělat jíška. Tím pádem je i bezlepková.
Já tyhle krémové nějak neoblibuji. Mrkvičkovou dělám, ale jen se strouhanou mrkví Ale kdo má rád, nijak nezatracuji, jen u nás nejdou.
Me na tom bavi, ze je to ze dvou-tri ingredienci, je to huste a kdyz k tomu udelam misku krutonku, zblajzne manzel 3 talire a je po veceri. A krom toho nam to chutna 😉
Krémové polévky miluji. Rychlé, lehké, zasytí.
Mrvková je u nás oblíbenà! Taky muškátový květ a brambory. Zkusím přidat tu šlehačku, určitě to bude lepšejší…
Nebo kokosovy mliko zkus, taky moc dobry 😉
Díky za radu! Vnuk si určitě dá, to je moc věnečnej strávník..
Já spíš dělám vepřovou v mrkvi – popravdě, když jí rozmickuju (a že já jí rozmickuju), tak mám takový krém také, jen s masem. ?
Poblivku = krém jsem také několikrát dělala, ale dávala jsem cibuli, pomeranč (kůru a šťávu) a zázvor, bez brambor. A moje kolegyně dělá a dává navíc kořenovou petržel a čerstvý koriandr. Jednou jsem jí jedla a taky výborná.
Mno, tuto dietní (a já bych jí dávala už PŘI střevních potížích, páč tekutiny jsou třeba) určo zkusím, poblivky my rádi. Jen k tomu musím hodit druhý chod a to bude maso. ?
Jak u nás nefrčej vývary, tak krémové polévky s krutonkama jsou oblíbené svačinovky . Dělávám z ledačeho, ale z mrkve mne fakt nenapadla. Nevím proč, když v sezoně dostávám čerstvou mrkev leckdy v množství nemalém. Možná je to tím, že mrkvové a rýžové vývary mám spojené s dietkami při střevních potížích. Když se dobře okoření, bude jistě taky dobrá. Určitě uvařím. Díky. 😎