(1512) Jablečno-ořechové calty neboli kynuté záviny s jablečno-ořechovou náplní

1/2 kg polohrubé mouky
cca 5 dkg cukru
cca 7 dkg sádla
1 vejce
sůl
půl kostky droždí

Na náplň: strouhaná jablka, mleté ořechy, skořice, strouhaný perník

Zamísíme těsto, vykynuté rozdělíme na 4 díly. Ty vyválíme na tenko, posypeme perníkem, navrstvíme jablka, hustě posypeme ořechy, poprášíme skořicí. Pokud máme kyselá jablka, přidáme do nich trochu cukru. Plát s náplní přeložíme do poloviny, překlopíme na druhou půlku tak, aby šev byl dole, boky dobře uzavřeme. Přeneseme na plech, necháme ještě chvíli nakynout, potřeme máslem a pečeme do červena. Po upečení znovu bohatě potřeme máslem. Výborné jsou i bez ořechů, jen jablka se skořicí.

Recept poslala a.rena

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

37 komentářů: (1512) Jablečno-ořechové calty neboli kynuté záviny s jablečno-ořechovou náplní

  1. jarybarka napsal:

    To se mi moc líbí jen mě maličko mate popis jak to dát dohromady.

  2. Vera M. napsal:

    Já si myslím, že to je recept mé babičky, ta už ho dělala ale podle oka a mě nenapadlo se jí včas zeptat. Množství a všechno odpovídá a byly vynikající. Podsypávala strouhankou a perníkem to bude ještě lepší, ořechy určitě :-)). Někdy dala jako náplň máslo, cukr a kakao, které vytvořilo tu náplň takovou „čokoládovou“. To miluje můj syn, dělám jako čokobábovku z Tupperware těsta, tam zase není vajíčko, ale je tam více tuku, recept jsem tu dávala. Teď zkusím tohle, těším se

  3. kvetula.v napsal:

    Bude to naplacato, to je jasné. Ale jak asi dlouhé ty 4 kusy budou? Když to pokrátím a udělám jen jeden kus, aby na mne zbylo ?

  4. BOYE napsal:

    Johó! Jestli správně pozoruju, tak by tohle mělo být v originále to, co v krámech prodávají jako kynutý závin (takovýto oné v celofánu, co si puberťáci kupujou „ke svačince“). To by se mi moc líbilo a Benjamíně taky… No a Dorostence to můžeme prubnout z žita – tomu perník vyloženě sluší. A moc se mi líbí, že jsou to calty.

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak něco jako štrúdl, předpokládám aspoň podle balení, jen to je z kynutého těsta.
    Ale co mne zaujalo, tak to je sádlo, tím to těsto totiž zůstane dýl vláčné. Máslo to tak nedokáže.
    Ukládám do záložky VYZKOUŠET, díky ???

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Ještě mi došlo, že moje babička dělávala z kynutého těsta také takový „štrúdl“, ale na slano. Plnila ho na jemno pokrájenou klobáskou a zelím, kysaným. To byla lahoda.??
    Jen přemýšlím, čím to těsto potřít …. asi sádlem.

  7. kvetula.v napsal:

    Jen tak mimochodem Reni . Osůch převálcoval karásky – byl požadován místo nich k buřtguláši ? A zase bez brambory ? Tentokrát byl požádán narychlo, brambory vařené nebyly … Stejně to nevadilo- vysublimoval do večera ? 😎

  8. Francizska napsal:

    Když jsme u těch babiček. Moje babička z Moravy dělávala černou buchtu. Tak tomu říkala. Pamatuji si na kakao v tom, nic víc. To bylo jedno z mála sladkých, co jsem jedla. Nemáte někdo recept?

  9. jarybarka napsal:

    Ježkovi voči vy tu toho sypete z rukávu že to ani Haderka nestačí vyzobat.?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..