(1515) Bramborové kobližky ke svíčkové

200 g den předem vařených, najemno nastrouhaných brambor
400 g polohrubé mouky
200 ml mléka
1 vejce
sůl
1/2 kostičky droždí
1 KL cukru

Z části mléka, droždí, cukru a trošky mouky uděláme kvásek, potom přidáme zbytek surovin – mléko, brambory, mouku, vejce a sůl  a těsto nejlépe ručně zpracujeme. Má být tužší, ale vláčné, proto mouku přidáváme postupně. Dáme přikryté kynout, trvá to tak hodinu. Poté přendáme na lehce pomoučenou desku, prsty roztáhneme opatrně na výšku cca 1 – 1,5 cm a vykrajujeme koblížky (dělám je kolečkem o průměru 4 – 5 cm). Necháme ještě cca 1/4 hodiny lehce omoučené kynout (osvědčila se mi ta černá pečící folie z Lidlu, kterou moučit není nutné). Smažíme v menším kastrolu ve vyšší vrstvě oleje pomalu do zlatova, jednou obrátíme. krásně se nafouknou. Přebytečný tuk dáme odsát na papírovou utěrku.

Recept poslala adela.adale a píše: „Protože svíčkovou nikdy nedělám na jeden den, tak i koblížků dělám víc. Lepší jsou však čerstvé, tak nepotřebné těsto dám v sáčku do lednice, druhý den vytáhnu hodinku před smažením. Kvasnice se probudí. Pro „neználky“ jsem mívala v rezervě knedlík, ale nikdy nebyl třeba. Dají se jíst i s marmeládou.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

25 komentářů: (1515) Bramborové kobližky ke svíčkové

  1. Vera M. napsal:

    Stavím se k vám do fronty , koblizky miluju a svíčkovou taky moc miluju ??. A budu ji dnes večer vařit a zítra brát ke kamosce , ona mě na oplátku zve na tatarak večer u karet .
    A je hrozná frfna v jídle , tak tentokrat ještě koblizky určitě ne

  2. lakysa22 napsal:

    To jste nemhohli včera dát apel, že mám dát vařit brambory? Teď abych čekala do zítřka, a chuť mám velikou! No co, počkám.. a dotaz: vím, že to je vyzkoušené, jinak bych se bàla, že to do druhého dendene zřídne..

  3. Francizska napsal:

    Zírám. V životě jsem neviděla, neslyšela. Výzva je to obrovská.

    • sharka.68 napsal:

      já to i jedla, podobné mají na historických jarmarcích, ale dávají k nim ovocnej rozvar nebo tvarohovou pomatlánku, ale ke svíčkové bych si to teda nedala….

      • Haderach Kwisatz napsal:

        No, Vlasta píše „pro neználky jsem mívala v rezervě knedlík, ale nikdy nebyl třeba “ — takže já to tak jistě tvrdit nebudu 🙂

        • sharka.68 napsal:

          Já k ní jednou viděla kolegu jíst brambory a nebylo mi u toho nejlíp a on si ještě pomlaskával…kámoška k ní zase jí kolínka….pro mne jsou prostě určitá jídla, která nebudu s jinou přílohou zkooušet, to už to radši sním bez přílohy 😀

          • 60anda napsal:

            Moje kolegyně říkala, že u babičky byli zvyklí jíst ke svíčkové brambory na loupačku a že to bylo dobré. Taky si to neumím představit, ale proč ne.

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Hele, já jako dítě milovala RAJSKOU s bramborem a vajíčkem natvrdo. Dneska si fakt nejsem jistá, jestli bych to dala. Nicméně jedna moje známá dává ke svíčkové gnocchi a je to překvapivě dobrý.

          • Jana Macůrková napsal:

            V nemocnici v Mladé Boleslavi nám naservírvali k rajské bramborový knedlík, bylo to zvláštní, spíš nezvyklé, ale dalo se to. Ale ke svíčkové jen houskový knedlík, nic jiného bych nedala.

        • kvetula.v napsal:

          O tom, že někdo ke svíčkové brambor, nebo těstoviny jsem slyšela. Já bych z nouze ty těstoviny zvládla – svíčková je smetanová omáčka. Když těstoviny k slepici na paprice… Ale zatím byla vždy s houskovým knedlem.
          Jinak gnocchi místo brknedlíku (k pečeni se špenátem a pod…) občas dělám – je to rychlejší ??

          • jarybarka napsal:

            Já měla v Taboře v jedné restauraci kuŕecí prso a gnocchi se sýrovosmetanovou omáčkou bylo to tak vynikající že jsem měla co dèla abych tam nevylízala talíř.Klidně si je dám i se svíčkovou.

  4. adela.adale napsal:

    On je to hooodně starý recept, na svatbách na Žitném ostrově (to je kolem Dunajské Stredy na jihu Slovenska), to bývalo k obědu, a že to nebyly malé svatby – i 200 lidí…
    Jinak to vyfocené na talíři je necelá půlka z uvedeného množství v receptu a je to tak pro dva, aspoň my to ve dvou sež…

  5. BOYE napsal:

    Rozhodně vypadají bezvadně, suroviny jsou všechny jedlé… Já onehdy přidala do kynutých knedlíků vařené brambory a bylo to OK. Kdyby mě napadlo to osmažit, možná bych sama sebe překvapila.
    Vyzkoušíme tedy koblížky. Jen to musim smažit tajně, Dorostenka nesmí vidět při přípravě jídla vrstvu tuku vyšší než pět mikrometrů, pak to odmítá jako „nasáklé tukem“. Ona „smaží“ zásadně na suchým grilu. Ale když mě nevidí, je v poho. Jo a řízky smějí bublat…

  6. Jiřina napsal:

    Zajímavé a když by to někomu nechutnalo, tak se pořád dá sníst každé zvlášť. Chci říct, že jsem se tady divila spoustě věcí, tak proč ne koblížky ke svíčkové. Šikovná kuchařka. 🙂

  7. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    V určitých záležitostech si připadám jako autista, jedna z nich je – svíčková + knedlík kynutý.
    Věřím, že to bude výborné, určitě v menší dávce vyzkouším, jen si to zatím neumím představit, přiznávám. Ale netvrdím, že to nebude dobré.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..