(1528) Tvarohové minikobližky

250 g měkkého tvarohu
3 vejce
3 PL rumu
6 PL mléka
250 g hladké mouky
1 vanilkový cukr
1 kypřící prášek
olej

Všechny ingredience smícháme na vláčné těsto. Lžící klademe do rozpáleného oleje nočky a smažíme dozlatova. Po usmažení dáme na chvíli okapat na papírový ubrousek a ještě teplé obalujeme ve skořicovém cukru nebo v cukru na pečení. Z jedné dávky je cca 30 kousků.

Haderach

EDIT: Množí se mi dotazy, co je „cukr na pečení“. Prodává se to opravdu pod tímto názvem a je to mezistupeň mezi moučkou a krupicí, v podstatě mletý cukr. Moučka ráda na teplém pečivu dělá žmolky, tento ne.

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

34 komentářů: (1528) Tvarohové minikobližky

  1. sharka.68 napsal:

    Helo, to mně chceš zabít? Zase sladký…slintám tu jak nejlepší Pavlovův pes…..

    ale spíš je další víkend průbnu, kámoš mne ukecal,že dojedu a udělám ptáčky, jeho skorožena jásala,že jich udělám víc,protože jí dorazej v neděli večer vnučky na prázdniny a nebude muset vařit (teta Šárka navaří do zásoby), tak minikoblížky můžu zmáknout, když budou ptáčky v troubě a budu se nudit 😀

  2. 60anda napsal:

    Dělali jsme je když jsem byla ještě děcko, jsou výborné ještě teplé. Je to taková rychlovka, když přijde nějaká nečekaně na návštěvu nebo když se nahrnou všechna vnoučata.

  3. Vera M. napsal:

    Kurda burda, já sladké neeee a zase na to mám chuť ?. Asi ze tak super vypadají , to se nedá . O víkendu budou .

  4. Vera M. napsal:

    Jo ještě -asi děláš z kostky tvarohu, proto to mléko . Když dam vanicku bez mléka , bude to totéž ….už se těším a divím se sama sobě

  5. BOYE napsal:

    Tak jo, dneska jsem ještě vůbec nic nepozřela. Vyjma čaje. Ne, nic mi není, jen jsem se k tomu nějak nedostala. Jedna vyživovaná osoba jedla ve škole, druhá už začíná slavit patnáctiny, tak šla s partou na sushi, není důvod něco chystat… A tak mě, logicky, přepadne chuť na cokoli, co má s jídlem něco společného. A ač nejsem sladkožrout, občas takovým nepohrdnu a je-li to (ne JELITO!) z tvarohu, chuť se zvyšuje. Nebudu to okecávat: Kurnik, dala bych si. Zvlášť, kdyby to nebylo obalené v cukru. Na tajli kašlu, bez cukru to líp chutná a víc se toho vejde do ledvin…

  6. jarybarka napsal:

    Mám všechno a za chvíli klušu proděti do školky.Jen co je usadim u Kocoura Mikeše jdu na to.Za hodinu přijedou mladi ze Šumavy doufám že na ně zbyde.

  7. Jiřina napsal:

    Kdo by nedostal chuť na takové koblížky, zítra jdu pro tvaroh a udělám. Díky za tu nádheru. 🙂

  8. kvetula.v napsal:

    Už je to 25 let, kdy jsem tento (nebo velmi podobný?) recept slyšela v rádiu. Protože je to tak jednoduché, zvládla jsem si to zapamatovat a zapsat. Koblížky měli velikánský úspěch, kor když jsem do nich rozmařile přimíchala trochu rozinek. Děti vyletěly z hnízda, lísteček někam zapadl, koblížky upadly v zapomnění. Díky za oživení paměti ? 😎

    • blahovka.h napsal:

      Přesně tak, rozinky a házela jsem je do friťáku. Měla jsem tady jeden tvaroh, ale pro dnes vyhrál propadlý koláč na poloviční plech. To ve dvou zvládnem. Koblížky až o víkendu a dcera bude smažit. Skorozeťák si je určitě bude máčet do nutelly. Ten by byl schopný si jí natírat i na brknedle.

    • BOYE napsal:

      No, je to třicet let, co jsem byla v nemocnici, mnoho týdnů živená jen infuzema a vedle mě patnáctiletá holka, která doma vařila a starala se o sourozence (prostě „šťastná rodina“). A taky na infuzích. A tak hadice v žílách, nasogastrický sondy a kecaly jsme o jídle. Furt… A ta mi dala taky jeden tvarohový recept, tak jednoduchý, že jsem si ho ani nepsala a pak jsem na něj léta lákala a jím obluzovala nejen sousedky u kávičky, nejen jejich haranty, ale i jejich dospělé syny a manžele. Bylo to velmi populární u nás ve vsi. A všichni na ty tvaroháče chodili k nám. Přinesli si kostku tvarohu, vynesli jsme friťák na zahradu… A tak se stalo, že si nikdo ten recept nevzal. A v průběhu věků se situace přirozeně proměňovala a vyvíjela… A já při dnešním receptu už několik hodin šrotuju šedou kůru, abych si vzpomněla, co to tam krom tvarohu ještě bylo. Přijdu na to!

    • jarybarka napsal:

      Děvčata mám to za sebou.Srašně rychlé a strašně rychle zmizly.Babi mi si je vezmem sebou.?Dělala jsem je ze špaldy.2 jsem si nechala ke kafi.Křehké opravdu tvarohové.Bez vanilk.cukru.?

  9. lakysa22 napsal:

    Jojo, s hrůzinkama jsem je dělala taky! Důrazně žádlám Helenku, aby nedlávila takové mňamky – pořád si je zapsusuju, co si uplácám, až mi bude líp.
    Jako líp mi už je, uklohním, jen nesním. Dnes přijel syn s rodinou, tak nezůstalo, ale seznam se prodlužuje..

  10. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Hmmmm, tak toto usmažím na snídani do kolbenky, ale ne dnes, nemaje tvaroh ….
    Přiznávám se, „cukr na pečení“ mi nic neříkal. Díky za vysvětlení.
    Pro Boye – „Kurnik, dala bych si“ – já taky, hlavně kdyby to někdo udělal. ???

  11. Jiřina napsal:

    Chleba ve vajíčku, to bylo u nás dříve velice oblíbené jídlo. Máčela jsem ho jen v rozšlehaném vajíčku. Na to zelenina, salám, hořčice, nebo jen tak. Nasladko slyším prvně, ale proč ne. Mám tam starší chleba, tak vyzkouším. 🙂

    • Vera M. napsal:

      Jirinko , k tobě bych se hned nastěhovala. Nic nezatratis a hned vyzkousis , přitom sama umíš

      • Jiřina napsal:

        Věruško, jsem mlsná jako koza/a přitom bych neměla/ co je z mouky a nasladko to mi vždy chutná. Obalovaný chleba si dělám často, tak namazat ho marmeládou není pro mne problém. Nás bylo v rodině hodně, tak jsem dělala všechno na veliký plech, velké hrnce… ale teď jsme s dědem sami dva a pořád jsem si nezvykla péct a vařit pro dva. Tak můj veliký problém je, že to pak musím dojídat, když nechci jídlo vyhazovat. A tady jsou recepty, které prostě nemůžu nechat bez vyzkoušení. Někdy mám pocit, že brzy neprojdu futrama. 🙂

    • adela.adale napsal:

      Taky jsme dělávali dost často, dá se jíst teplý i studený, s oblohou i bez… na cesty jako svačinka… maminka mé kamarádky to dělávala jako přílohu ke špenátu, není to špatné a není k tomu už nic jiného potřeba. A na vesnici, kde měla dost jiné práce než vaření, rychlý oběd

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..