(1529) Dančí hrudí pečené

dančí hrudí
cibule
sůl
máslo
zelený pepř
jalovec
tymián

Hrudí odblaníme – zespodu blánu na žebru podélně prořízneme, kraj podebereme nožem a vsunujeme pod ní ruku jak do rukavice, krásně se až ke krajům odloupne. Svrchu se musí podebírat nožem a po částech skrajovat.

Koření buď umeleme a smícháme se solí, nebo ho i se solí najemno utlučeme v hmoždíři. Směs dobře vetřeme z obou stran do masa, vložíme ho do pekáče s drobně nakrájenou cibulí, poklademe plátky másla, podlijeme horkou vodou a přiklopené pomalu pečeme. Když je maso měkké, vyjmeme žebírka, v troubě zvýšíme teplotu a nezakryté za častého polévání šťávou ošlehneme do červena. Před porcováním doporučujeme odstranit chrupavky, sbíhající se od žebírek k hrudní kosti. Šťávu slijeme a případně ještě zjemníme kouskem másla, které už nepřevařujeme. Podáváme s bramborovým knedlíkem a špenátem.

Recept poslala Fialka: „Stejně jde upravit i jehněčí nebo telecí hrudí, obojí je dostupnější než dančí.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

39 komentářů: (1529) Dančí hrudí pečené

  1. a.rena napsal:

    No a to hrudí pošleš kdy? Klidně i syrové, uvařím sama. ?

    • Haderach Kwisatz napsal:

      Nemáte někde v okolí oboru? 🙂

      • BOYE napsal:

        Nemáme tu oboru, nepracuju v oboru, mívali jsme tu ohradu plnou daňků, ale někam je odvezli. Zato mám v mrazáku obrovskou nohu z divokýho čuňáka, která se tam octla po té, co se mě mongolský kamarád zeptal, jestli chci kousek masa… Nemám šípky ani šípkovou marmošku, kupovaná je fuuuj, tak bude se zelím a guláš…Ale daňoura bych brala. Nebo nějakýho srně, případně ělena. Telecí holky nechtěj, prý chutná jako lidský (můžete mi někdo vysvětlit, jak na to přišly?) a jehněčí je buď z těch roztomilounkejch a to jíst nebudou, nebo z těch starších a ty smrděj… Jak jednoduché.
        Stejně bych to nemohla vařit, nějaký zločinec mi rozmlátil tlučítko od hmoždíře.
        A do toho všeho první ranní zpráva je, že umřel Kirk Douglas…

      • a.rena napsal:

        Nemáme. A volní se u nás nevyskytují, ěleni taky neee. Divočáci mají mor a jiné nepřístojnosti, zbývají jenom srnci, ale na ty zase nemám kamarády. Ach jo!

      • jarybarka napsal:

        Máme oboru plnou daňků na zavolání přiběhnou k plotu.JENŽE oni mají tak krásné něžné oči!!! Nechají se pohladit po sametových nozdrách…..tak si přijeď jestli to dokážeš?

        • sharka.68 napsal:

          jarybarko, jméno nemaj a víš jak krásný oči má skot – bejci,krávy,telata ?? A taky jdou na porážku… odrodila jsem si letos 1.2. dvě jehňata, oba jsou to kluci…takže skončej na talíři,šanci maj jen holky….chovaj se na maso, ne na okrasu, to si tluču do hlavy… jinak bychom neměli malý stádečko, ale safari…..

          • jarybarka napsal:

            Já vím jenže hovězí se na mě nekouká u pultu.Aty jehňata to je taky tak.Mívali jsme kůzlečí…Nakonec když chytím rybu taky je živá a krásná.
            Jména musíš dávat jako Boye.Králik se jmenoval Na smetaně…tuhle to psala???

          • Jana Macůrková napsal:

            Nejen BOYE pojmenovává správně domácí zvířátka. U nás jsou králíci podobně, už jsem tu někde psala, že jeden je svíčková, druhý paštika, třetí pečínka. A vnoučatům to je šumák, jen když je masíčko.

  2. jarybarka napsal:

    Teprva teď jsem pořádně koukla na obrázek: kelka obřítek svírák s lízákem…???

  3. Vera M. napsal:

    Tak to mi opravdu bodlo, pořád jsem uvažovala , jak nejlépe upéct jehněčí o víkendu a nic lepšího, než na česneku mě nenapadlo. Miluju tymián, zelený pepř tam asi hraje nějakou roli, koupím . Jalovec mám. Dnes vyndám z mrazáku do ledničky, zítra naložím a v sobotu půjde do trouby, špenát je jasná zpráva

    • sharka.68 napsal:

      já dělávám jehněčí (když nemám chuť na to na česneku), na tymiánu a rajčatovém pyré, před koncem přidám nasekaná sušená rajčata (i ta nakládaná v oleji – okapat), je z toho výborná štavka a chuť….
      začátek- osmahnu jehněčí,vyndám a na výpeku opeču cibulku,česnek a tymián, pepř a bobkovej list, vrátím jehněčí,přileju to pyré- ne potopit, není to omáčka a dám dodusit pod poklici do trouby, jak to je měkké, přidám ta sušená rajčata, prohřeju- ona v tom dojdou a podávám s rýží nebo s brkaší..pokud se to pyré vypeče, podliji trochou vody….

  4. Francizska napsal:

    Bezva recept, jen mít tu zvěřinu. Tak zkusím vepřové na divoko. Nebo to srdce? To mne nikdy nenapadlo,ale láká mne to.

  5. sharka.68 napsal:

    před podáváním ten výpek zastříkněte Ginem, pokud ho doma máte a nechte trochu odpařit…

  6. Jiřina napsal:

    Fialko, krásný obrázek daňka a perfektně popsaný, některé části jsem ani nevěděla jak se jmenují / obřitek, kelka /, pro mne je to prostě ocásek.
    Pečený daněk je jistě dobrota, nikdy jsem nejedla, jen jednou guláš na nějakých zvěřinových hodech, ale už nevím z čeho to bylo. Jen vím, že mi to moc chutnalo a snědla jsem k tomu 4 knedle.

  7. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Já bych prosila zanést do análů a.reny výraz: „ěleni“ – Lakys, to nepřekonáš ani Ty. ?
    Jarní Bárko – přesně, s prckem je chodíme krmit, tak jak to můžeme potom naporcovat?
    A recept – výborný, klobouk dolů. Jen víte, že mám problém s porcováním, takže odblanění nechám na tom mojem.
    Ale takto, v mrazáku se krčí kousek srnčího, tož Fialko – půjde to i z teho, co?

  8. kvetula.v napsal:

    Hezký recept… Jen musím uschovat na příště, jestli kousek dančího „přijde“ , Včera jsem zpracovávala poslední (od předvánoc zapadlý) kousek kančí kýty. Na přání hlavního strávníka byla „svíčičková“ ? 😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..