250 g tvarohu
200 g mascarpone
280 g polohrubé mouky
200 g cukru
5 vajec
1 prdopeč
200 g másla (lze Hera)
rozinky, ořechy, citronová kůra, kandované ovoce …
RUM
Ušlehejte máslo s cukrem a žloutky do pěny, přidejte pořádný šplouch rumu, tvaroh a mouku s prdopečem. Pak zlehka zamíchejte sníh a ostatní ingredience. Pečte asi 40 minut na horkovzduch 170°.
Recept poslala 59 a píše: „Příště, nemajíc mascarpone, použila jsem creme fresh, taky je výborná, ale je třeba dát 300 g mouky a možná, kdo má rád sladší, přidat i trochu cukru, jinak je mírně navinulá.“
Olalá! Miluju tvarohové bábovky. Zajásala jsem, že všechno mám, včetně času… Jenže já si odjakživa pletu mascarpone a ricottu… Holt se bude muset Dorostenka stavit v krámě cestou ze školy. Snad má peníze, ještě nedostala kapesné…
Tak ta navinulá chuť by mi vyhovovala. Super.
Tvarohová je ólalá.A mamka moje ještě dělávala pudinkovou a ta měla střed takovou konzistenci jako vajíčko na hniličko a byla úžasná.Já jí ale neumím?
To je ale fešanda a dobrá bude určitě, jak je tam „šplouch“ rumu, tak není co řešit. Zapisuji si a určitě udělám. Děkuji. 🙂
Bábovka je povidená, krásně nasrvítovaná, navinulá bude super – prostě devětapardesátka nikdy nezklame!
Šplouch rumu ? dávám, když už nepiju, ať se do těla ty vitamíny nějak dostanou!
Přeposlano do Němec , tam se o víkendu scházejí a bude supsup snedena ?. Tvarohova jídla miluji
Kdysi jsem někde na netu vyštrachala tvarohovou bábovku – velmi podobnou. Tato se mi líbí podstatně víc, páč já ji mám psanou s dětskou krupičkou, tady je jemnější polohrubá a to mascarpone ji pozvedává ještě o třídu výš. Ukládám a starší recept odkládám.
Tvarohovou bábovku často dělávám, rodině moc chutná politá citronovou polevou a čokoládovou polevou dělám ozdoby (teda spíš cákance). Minulý týden jsem pekla bábovku se zakysanou smetanou, byla vláčná a moc dobrá.
Vypadá prudce jedle, takhle vytuněná…. o tom žádná, ale nedokážu odhadnout s tím tvarohem , jak to bude velké… Pro dva asi radši z poloviční dávky? ?
Květuš, šla jsem přeměřit formu: horní průměr 23, výška 10 cm. Upečená je plná, žádný obr.
Díky, přeměřím tu moji a zařídím se podle toho? 😎
Máš na to standardní formu, já mám keramiku a nejsem si jistá, jak to tam nacpat..asi upeču dvě menší nebo z poloviční dávky…jak moc to vyběhne??? Dám jen citronovou kůru a rozmačkanej banán a pár drcenejch pistácií….
a RUM samozřejmě..ten nevynechám!
Vyběhne asi o 4 cm. A formu mám klasickou plechovou se smaltem uvnitř. Krásně se z ní vyklápí. Zajímá mě, co s těstem udělá přidaný banán, protože už tak je to těsto „mokré.“
buď přidám víc mouky nebo uberu mascarpone…dám vědět….
Mňam, tvaroh a Rozumně Uložená Měna nemohou žádný moučník zkazit.
naprostá nádhera, krásná forma a ten obsah asi ještě nádhernější. Já dneska uvažuji o banánové, no jen proto že se mi sešlo banánů více a nějak nebyla síla je konzumovat. Tak bude na neděli. Bábovky peču ráda, je to asi i trochu nostalgie.
Tak krásný víkend všem.