(1537) Quesadilla se sýrem

pšeničné tortilllové placky
sýr
máslo
(kuřecí prsa
sterilovaná kukuřice nebo
sterilované fazole nebo
sterilované kapie
atd.)

 Nastrouhejte si opravdu hodně sýra. Nejlepší na zapékání do quesadilly je cheddar, ale vlastně to jde s čímkoli, co vám chutná. Takže klidně s ementálem. Jen zapomeňte na třicítku eidam. Do jedné placky budete potřebovat nejméně 50 g sýra!

Na pánvi rozpusťte kousek másla, jen co by se pánev omastila, quesadilla nesmí plavat v tuku. Můžete použít i olej, ale pozor – olivový olej má pro quesadilly příliš výraznou chuť. Položte na ni placku, až se trochu zahřeje polovinu placky zasypte sýrem a přehněte napůl.  Maximálně na středním plameni opékejte dozlatova, pak placku otočte a opečte z druhé strany. Pomalá příprava je nutná, protože sýr uvnitř se rozpouští postupně, jak k němu proniká teplo, takže potřebuje čas. Jedině dobře rozpuštěný sýr zaručí, že placka bude držet pohromadě i s nápní a že se vám nebude hotová quesadilla rozpadat v ruce.

Krom sýra můžete do placek přidat všechny kousky pečeného, vařeného i dušeného masa, které vám zbyly od včerejška –  nakrájejte je na kostičky a použijte je do náplně. Můžete použít  i zbytky zeleninových příloh nebo rýže. Nemáte-li žádné zbytky, poslouží zelenina  sterilovaná nebo i mražená.  Pamatujte ale, že s náplní to nepřehánět, jinak bude padat ven. Já dávám karamelizované kuřecí kousky (viz recept 493).

Kdo má pocit, že ekvilibristiku s plackou na pánci nezvládne, může si placky připravit  předem a na pánev je dávat už naplněné.

Ke quesadillám se hodí studená omáčka ze zakysané smetany a trochy bylinek, soli, chilli nebo česneku nebo rajčatová salsa.

Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

23 komentářů: (1537) Quesadilla se sýrem

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Omlouvám se, dneska se mi to tu ráno trochu zvrtlo 🙂

  2. Ivana P. napsal:

    tak já dělám quesadily zásadne v sendvičovači. dám tam nástavce, které připomínají kontaktni gril, tortilu naplním, přehnu a strčím do stroje 🙂

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    No…to muzes, kdyz ho mas. Kdo nema, dela podle puvodniho mexickeho zpusobu na panvi.

  4. a.rena napsal:

    Tak to jsem nikdy nejedla a ani o tom neslyšela. Ovšem musí to být dobrotka, o tom jsem ani na vteřinu nezapochybovala. A to se dá běžně koupit?

  5. BOYE napsal:

    Kesadíjas, tortýjas, načos, takos a jiné kdečos je jeden z krmných pokladů lidstva (lavaš, pita, naan, maces, placka…). Celý svět, jakmile seskákal ze stromů, vynalezl placku z mouky a vody a dodneška za to sklízí někteří jedinci myše líný a zlatý vařečky. Bodejť ne, je to jídlo které nepřekoná nic. Chleba s něčím a teplý… No, a když to teplý je tahací sýr, není už o čem debatovat. Jednoduše: Dneska ólalá na pravěké téma…

  6. Jiřina napsal:

    Placka vypadá zajímavě, nikdy jsem to neslyšela, jen prosím – jak se to čte. Děkuji.

  7. kvetula.v napsal:

    Myslím, že tohle se bude lépe konzumovat než klasicky balené tortilly. Pár placek ještě mám , brzy udělám. Za mne 2x olaláááá ? 😎

  8. Vera M. napsal:

    Něco takového jsem jedla s kolegynkou při vánočních nákupech v KFC. Nojo , mladí vpřed . Koukala jsem , co za hrisny peníz jsem dostala : maličký kousek , trojuhelnicek , uvnitř sýr, dobre to bylo . Nebojte , z toho se fakt ztloustnout nedalo . Dík za recept , je FAJNY

  9. a.rena napsal:

    Hlásím, že byla večeře. Dcera se cestou z práce stavovala v obchodě, tak byla zaúkolována. Do sýra jsem přidala žampiony nakrájené na tenké plátky… Mňam!

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..