(1547) frrr aneb francouzská cibulačka

¾ kg cibule
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
1 vrchovatá lžička tymiánu
sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
3 stroužky česneku (paličák)
200 ml suchého bílého vína (nějaké dobré, ať si nezkazíte polívku krabicákem)
1 ¼ litru silného vývaru (slepičího nebo hovězího)
nakrájená bageta –  na krajíčky
200 g nahrubo strouhaného sýra, (asi nejlepší je sýr Gruyère )

Cibuli oloupete, podélně rozpůlíte a nakrájíte na silnější půlkolečka. Ve větším kastrolu se silným dnem rozpálíte olivový olej a máslo (nesmí se přepálit) , vložíte na ně cibuli, maličko osolíte (řídíte se slaností vývaru, který použijete – hovězí autorce chutná víc), opepříte a přisypete tymián. Kastrol přiklopíte pokličkou a vše na mírném ohni přibližně 10 minut dusíte. Poté odkryjete a na slabém ohni pomaličku opékáte, až cibule zkaramelizuje do hněda. Směs přitom často mícháte (výpek seškrabujete ode dna) a zároveň dbáte na to, aby se cibule nepřipalovala. Je důležité, abychste tuto část přípravy neuspěchali – jen tak získá cibule sytou, jemně nasládlou chuť a karamelovou barvu. Připravte  se na to, že ji budete opékat  dobrých  25 až 30 minut.

Když cibule zkaramelizovala (a notně zmenšila svůj objem), přidáte k ní 2 jemně nasekané stroužky česneku a necháte je v kastrolu rozvonět. Pak přilijete víno, necháte je provařit a seškrabujete přitom vařečkou výpek ode dna kastrolu. Vše zalijete vývarem, přivedete k varu, podle potřeby dochutíte a vaříme ještě přibližně dalších 10 minut.

Než se polévka dovaří, připravíte si toustíky z bagety. V troubě z obou stran opečete dozlatova plátky bagety a ještě horké potřete zbylým stroužkem česneku.

Do kameninových misek (nebo jiných misek, vhodných na zapékání) nalijete cibulovou polévku, zasýpnete trochou sýra, pokladete plátky bagety (mně se vešly 3) a zasypete vyšší vrstvou sýra. Misky položíte na nízký plech a dáte do horké trouby (nastavit horní gril) asi na 15 minut zapéct. Polévka by měla na okrajích bublat a sýr by se měl roztavit a dostat zlatavou barvu.

Podává se co nejdříve, aby byly plátečky  nahoře  ještě křupavé a sýr roztavený — ovšem opatrně,  hodně foukat, protože polévka je strááášně  horká.

Recept poslala Sharka, foto ilustrační

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

20 komentářů: (1547) frrr aneb francouzská cibulačka

  1. Francizska napsal:

    Krásna fotka, krásně naservírované. Sliny se sbíhají.

  2. kveta.batkova napsal:

    Ač jsem po obědě, hned bych zblajzla celý talíř na úkor toho, že už bych nevečeřela. Palec nahoru!!!

  3. Vera M. napsal:

    Ta je kráááásnáááá, krásně ti cibule změkla a zhnědla a dle ingrediencí – výborná

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Sharko díky, bezva návod i pro mladé nezkušené a i ty ostatní. Určitě vyzkouším. ??

  5. Jana Macůrková napsal:

    Já budu dělat k večeři taky cibulajdu, ale jarní, tedy trochu jinou.

  6. BOYE napsal:

    Sharko, v podstatě musím konstatovat, že tvé recepisy jsou stejně nebezpečné, jako byly ty Karolíniny. Je to děs, když člověk při pietních vzpomínkách slintá, ale ještě horší je, když čte, při tom pietně vzpomíná a klávesnice pomalu zkratuje. Móc dobrý nápad, ta cibulárna!

  7. kvetula.v napsal:

    Prosím dotaz: je mi jasné, že tím ztratí kus kouzla a chuti, ale šlo by to bez vína?
    Vypadá to moc lákavě, ale my jídlo v pokrmu fakt neee.

  8. BOYE napsal:

    Všem, kdo nemají zapékací misky a zapékací zkušenosti, ale trpí zapékací chutí: Zapékat můžete v jakékoli porcelánové či keramické misce, talíři nebo hrnku. V troubě se dostane teplota max na 250°C, což je nic proti tomu, v jaké teplotě přišly na svět. Zapékací jsou jiné jen v tom, že jsou tlustší a tak lépe „pečou“… 🙂 Takže cibulačku směle do talíře a talíř do trouby.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..