1 kg vepřové krkovičky
sůl
pepř
strouhanka
vejce
hladká mouka
olej nebo sádlo
Maso vykostíme a nakrájíme na tenké (asi 1 – 1,5 cm ) plátky.
Naklepem (pořádně) tak, aby maso bylo asi o polovinu tenčí (do 1 cm), osolíme, opepříme a necháme ještě chvilku rozležet. Obalíme v klasickém trojobalu a velmi pomalu smažíme
na oleji, a nebo ještě lépe na sádle.
Příloha: brambor, bramborová kaše, měkký chléb, kyselá okurka nebo jiná sterilovaná zelenina.
Pozn: po velice dlouhé době jsem dostala chuť na klasický vepřový řízek.
A recept dávám proto, že krkovička se mně osobně z vepřového zdá na řízek nejlepší i když ráda budu číst vše názoy na řízek klasik.
Nedělní oběd vařila: Jana Macůrková za synovy vydatné pomoci.
?co parády nadělá klasika
K tomu dodam jen to, ze krknu kupuju bez kosti a musi byt minimalne prorostla, chlapi mi nejedi „tlusty“. Jinak souhlas, z kyty byvaji suche.
Samozřejmě, že je lepší koupit rovnou bez kostí, ale občas není a potom je třeba vykostit.
Chytam si ji v akcich do mrazaku, v Praze je to prece jen snazsi 😉
Téda, porce pořádná! Já k řízku nejraději brkaši a hromadu osamžené cibulky… Někdy řízek naklepu, osolím, potřu drceným česnekem a pak trojobal. Já tu neměla lézt, mám na ten řízek chuť!!
A to jsi na to přišla až teď? Já mám dojem, že tohle jsou sakramentsky nebezpečné stránky….
Pořádný vepřový řízek z krkovice – většinou bez kosti, ale mně osobně kost nevadí, ráda obírám kosti. A potřený česnekem – vždy. Máme štěstí, že nám česnek nic nedělá. Mého dědu na řízek vždy utáhnu, nevím jak za mlada, ale teď určitě. Nejraději s bramborovou kaší a já s kompotem – jakýmkoliv.
A ten na obrázku je skutečně výstavní, sliny se mi sbíhají i teď v noci. 🙂
Já krkovicku miluju a Největší kouzlo spočívá v tom, ze ji vůbec nenaklepavam, a spíše se snažím plátky krájet hrube . Pak si užívám stavnateho masicka . A když natrefim na šlachy , odkrojim a hotovo
S tebou by rád stoloval můj pejsek.Ty odkrojené šlachy to je jeho?