(1552) Nakládané citrony

Jaro klamně nastupuje – ale zimou vyčerpaný organismus právě teď potřebuje co největší přísun vitamínů.

Kolegyně kuchařka  nám poslala svoje foto nakládaných citronů a píše: „Recept paní Florentýny a ta radí prosypat cukrem oloupané a nakrájené citrony , přidat zázvor a vydrží prý v lednici týden.“

Zde tedy přímo recept paní Florentýny: Potřebujete dva až tři citrony a trochu krupicového cukru. Citrony se musí co nejvíc oloupat –  bílé podkoří pod žlutou slupkou je hořké, když se ho zbavíte, bude to lepší.
Pak citrony nakrájejte hodně ostrým nožem na max 1/2 cm  plátky. Kromě citronu můžete přidat zázvor (taky oloupat a následně nakrájet na menší kousky). Na jednu skleničku nakládaných citronů stačí třícentimetrový kousek zázvoru.
Klidně použijte také pár kousků hřebíčku nebo semínek kardamomu. Vezměte šroubovací sklenici o objemu 300-350 ml a na dno nasypte trochu cukru. Přidejte pár koleček citronu, pár kousků zázvoru, od každého koření jeden kousek a opět prosypte cukrem –  zhruba půl lžíce.
Takto postupujte, dokud nenaplníte sklenici. Nebojte se citrony trochu stlačit a upěchovat, je potřeba, aby pustily šťávu. Můžete je jíst jen tak ze skleničky nebo můžete je použít do jakéhokoli čaje, grogu, svařáku, punče a tak podobně. Nebo jen zalít horkou vodou, promíchat, dvě minuty vylouhovat a podle chuti dosladit.

Citrony nám poslala Věra M.

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

17 komentářů: (1552) Nakládané citrony

  1. jarybarka napsal:

    Ta příšera z Činy už pomalu bere za kliku perte do sebe vitamíny horem dolem???

  2. adela.adale napsal:

    Když se dostanu k laciným citronům, dělám z nich „sirup“: vymačkané dám do hrnce a přisypávám do nich cukr, občas promíchám. Toho cukru tolik, aby ve finále z toho byl nasycený roztok, t.j. že další cukr by se už nerozpustil. Přelít do skla, uchovávat nejlépe v lednici, kde vydrží do spotřebování. Na chalupě ho mám od listopadu a pořád dobrý, v teple by zkysnul

  3. lakysa22 napsal:

    Jà cirtony nekrájím na kolčecka, alle loupu na dílky a vykrajuju i z té blanky, pak zasypávám cukrem…atd, někdy trochu medu…je to dobré i jen tak uzobávat..??

  4. Jiřina napsal:

    To je velice dobrý recept, je potřeba celý rok. Když bývaly citrony jen před vánocema, tak jsem uchovávala kůru. Citrony řádně oprat, kůru nastrouhat a prosypávat cukrem krupicí a upěchovat. Měla jsem skleničku v lednici po celý rok a dávala do těsta na buchty, do cvibochu a tam kde bylo potřeba. Teď když jsou citrony pořád, už to nedělám. Citrony mám ráda jen tak, sbíhají se mi sliny, jen na ně pomyslím. Věruško díky. 🙂

  5. BOYE napsal:

    Dobrý. Zvlášť, když jsme v papírové tašce objevily zapomenutý pytel citronů (obvinily jsme jedna druhou a druhá třetí, nicméně těm citrusům to k omlazení nepomohlo) a musíme je rychle zpracovat, než úplně zkřížalovatí. Některé už osychají, z těch vydolujeme šťávu. Tak z naložených citronů bude kříženec se sirupem, což mně je fááákt jedno.
    Ale musím přiznat, že při čtení nadpisu jsem se zaradovala, že to bude návod na slané nakládání. To až dojde na další level v exotice.

  6. Jana Macůrková napsal:

    Tak i když bydlím hned za koncem světa, nikdy jsem nepotřebovala citronů tolik, abych je dávala do cukru nbo dokonce zavařovala. Jediné co dělám, je vymačkat čťávu, smíchat s cukrem a hned dojít studenou minerálkou a pít. Takže já tohle neeee.

  7. kvetula.v napsal:

    S tímto receptem od paní Florentýny jsem se setkala loni a šířím ho dál.
    Jednak si takhle někdo smlsne na kolečku citronu, které by jinak těžko snědl a druhak je to připravené k okamžitému , postupnému přidávání do čaje.
    Dělám to tak, že škrabkou na brambory sloupnu vrchní žlutou vrstvu, odkrojím špičky a pak jde dobře sloupnout bílá vrstva. Nakrájím kolečka a proslazuji tak, jak je výše popsáno. Chutná nám to s pár kousky hřebíčku , plátky zázvoru dávám podle aktuální dostupnosti. Jednou zůstal zapomenutý zbytek (3 kolečka + šťáva) v lednici 3 týdny a pořád dobrý ? 😎

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Měla jsem doma 4 citrony, které se rozhodly, že půjdou do nikam ….. naložila jsem je do teplé vody, odkrojila kůru a naložila do cukru. Když nic jiného, tak do čaje budou výborné. Díky ???

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..