Jaro klamně nastupuje – ale zimou vyčerpaný organismus právě teď potřebuje co největší přísun vitamínů.
Kolegyně kuchařka nám poslala svoje foto nakládaných citronů a píše: „Recept paní Florentýny a ta radí prosypat cukrem oloupané a nakrájené citrony , přidat zázvor a vydrží prý v lednici týden.“
Zde tedy přímo recept paní Florentýny: Potřebujete dva až tři citrony a trochu krupicového cukru. Citrony se musí co nejvíc oloupat – bílé podkoří pod žlutou slupkou je hořké, když se ho zbavíte, bude to lepší.
Pak citrony nakrájejte hodně ostrým nožem na max 1/2 cm plátky. Kromě citronu můžete přidat zázvor (taky oloupat a následně nakrájet na menší kousky). Na jednu skleničku nakládaných citronů stačí třícentimetrový kousek zázvoru.
Klidně použijte také pár kousků hřebíčku nebo semínek kardamomu. Vezměte šroubovací sklenici o objemu 300-350 ml a na dno nasypte trochu cukru. Přidejte pár koleček citronu, pár kousků zázvoru, od každého koření jeden kousek a opět prosypte cukrem – zhruba půl lžíce.
Takto postupujte, dokud nenaplníte sklenici. Nebojte se citrony trochu stlačit a upěchovat, je potřeba, aby pustily šťávu. Můžete je jíst jen tak ze skleničky nebo můžete je použít do jakéhokoli čaje, grogu, svařáku, punče a tak podobně. Nebo jen zalít horkou vodou, promíchat, dvě minuty vylouhovat a podle chuti dosladit.
Citrony nám poslala Věra M.
Ta příšera z Činy už pomalu bere za kliku perte do sebe vitamíny horem dolem???
Když se dostanu k laciným citronům, dělám z nich „sirup“: vymačkané dám do hrnce a přisypávám do nich cukr, občas promíchám. Toho cukru tolik, aby ve finále z toho byl nasycený roztok, t.j. že další cukr by se už nerozpustil. Přelít do skla, uchovávat nejlépe v lednici, kde vydrží do spotřebování. Na chalupě ho mám od listopadu a pořád dobrý, v teple by zkysnul
Tento recept na „sirup“ taky vyzkouším. Někdy je potřeba trochu citronové šťávy a ne vždy je doma citron (a i když ano, tak co pak honem se zbytkem?). Rozhodně to bude lepší, než nějaká kupovaná „Citronka“
Děkuji za návod ?
Tady tohle je sladké, což asi není vždycky potřeba. A k těm „citronkám“: kupuju v K…u citronovou a limetkovou šťávu, 200 ml, plast, cca 10,- – ale pozor – tyhle jsou 100 % z koncentrátu, žádná kyselina citronová. Přes zimu je neměli, teď naskladnili asi na sezónu. Jsou vždycky po ruce.
Jà cirtony nekrájím na kolčecka, alle loupu na dílky a vykrajuju i z té blanky, pak zasypávám cukrem…atd, někdy trochu medu…je to dobré i jen tak uzobávat..??
To je velice dobrý recept, je potřeba celý rok. Když bývaly citrony jen před vánocema, tak jsem uchovávala kůru. Citrony řádně oprat, kůru nastrouhat a prosypávat cukrem krupicí a upěchovat. Měla jsem skleničku v lednici po celý rok a dávala do těsta na buchty, do cvibochu a tam kde bylo potřeba. Teď když jsou citrony pořád, už to nedělám. Citrony mám ráda jen tak, sbíhají se mi sliny, jen na ně pomyslím. Věruško díky. 🙂
Dobrý. Zvlášť, když jsme v papírové tašce objevily zapomenutý pytel citronů (obvinily jsme jedna druhou a druhá třetí, nicméně těm citrusům to k omlazení nepomohlo) a musíme je rychle zpracovat, než úplně zkřížalovatí. Některé už osychají, z těch vydolujeme šťávu. Tak z naložených citronů bude kříženec se sirupem, což mně je fááákt jedno.
Ale musím přiznat, že při čtení nadpisu jsem se zaradovala, že to bude návod na slané nakládání. To až dojde na další level v exotice.
Sestra psala, že citrtóny naslano koupila u Araba…(Praha)
Tak i když bydlím hned za koncem světa, nikdy jsem nepotřebovala citronů tolik, abych je dávala do cukru nbo dokonce zavařovala. Jediné co dělám, je vymačkat čťávu, smíchat s cukrem a hned dojít studenou minerálkou a pít. Takže já tohle neeee.
Ja myslim, ze to neni o prebytku citronu … nekdo to proste rad 😉
Nejen že je to moc dobré na ujídání , ale když si chci dát každý večer 2 kolečka do čaje , těžko si budu z jednoho kusu postupně odkrajovat. ?
Já jsem to vyrobila jako darky a také do práce , tam jsme to s kokegynkami zkonzumovaly v pohodě s čajem . Je to pohodlne odebírat . Tam se fakt max vaří kafe a čaj, takže citrony se zazvorem přišly vhod
Ano, máme to rádi. Oloupaný, nakrájený citron dáváme do sklenice s medem, nastrouhaný zázvor (hodně), přidávám i pomeranč, nebo citrus.
S tímto receptem od paní Florentýny jsem se setkala loni a šířím ho dál.
Jednak si takhle někdo smlsne na kolečku citronu, které by jinak těžko snědl a druhak je to připravené k okamžitému , postupnému přidávání do čaje.
Dělám to tak, že škrabkou na brambory sloupnu vrchní žlutou vrstvu, odkrojím špičky a pak jde dobře sloupnout bílá vrstva. Nakrájím kolečka a proslazuji tak, jak je výše popsáno. Chutná nám to s pár kousky hřebíčku , plátky zázvoru dávám podle aktuální dostupnosti. Jednou zůstal zapomenutý zbytek (3 kolečka + šťáva) v lednici 3 týdny a pořád dobrý ? 😎
Dělám to skrabajdou na brambory jako ty- a to bílé jde krásné dolu potom taky . Už jsem to posílala dávno . Je třeba zase vyrobit a hooooodne zázvoru tam dam
Měla jsem doma 4 citrony, které se rozhodly, že půjdou do nikam ….. naložila jsem je do teplé vody, odkrojila kůru a naložila do cukru. Když nic jiného, tak do čaje budou výborné. Díky ???
Dobrý recept, a bezva i na spotřebování eventuálních přebytku. Těch zapomenutých citronů.