(1553) Satay

2 kuřecí prsa

Marináda:
2 PL kokosového mléka + 1 PL vody
1/2 bílé cibule nakrájet
2 stroužky česneku nastrouhat
1 čajová lžička sušeného koriandru
kousek zázvoru nastrouhat
sůl
1 PL cukru
1 PL sojové omáčky
pepř
šťáva z 1/2 citronu

Omáčka z burákového másla:
1/2 bílé cibule jemně nakrájíme
2 stroužky česneku nastrouháme
1/2 čajové lžičky chilli koření
sůl
1/2 lžíce oleje
2 PL burákového másla
1 PL sojové omáčky
špetka cukru
citronová šťáva
2 dl vody
1 menší rajský protlak
250 ml kokosového mléka

Kuřecí prsa nakrájíme na špalíčky a naložíme do marinády. Necháme odležet a pak maso napichujeme na špejle. (Dřevěné nejdřív namočíme do vody.) Z uvedených ingrediencí uvaříme omáčku.

Maso na špejli opečeme na grilu nebo na pánvi. Podáváme s omáčkou, jako přílohu můžeme dát třeba rýži.

Recept na kuřecí satay (čti saté) pro dvě osoby poslala Imelda. Ten recept má už hodně dlouho od jedné německé přítelkyně, ještě z dob, kdy se dalo koupit burákové máslo jedině v Tuzexu. Dnes ho kupuje v LIDLu, když je americký týden a vzkazuje: „Musí to být to s modrým víčkem. To s červeným víčkem má v sobě kousky a není vhodné.“

Foto ilustrační

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

33 komentářů: (1553) Satay

  1. lakysa22 napsal:

    Posílám švagrovi, to je expertimátor – já kuřecí jenom ?, ale on je přístupnej fšemu! A interkredence mají urcitě všechny doma..

  2. a.rena napsal:

    Tak za mě dnes taky ne. Jak je v něčem kokosové mléko, tak to nedávám. Navíc i koriandr jím velmi opatrně – jen trochu zelené lístky a sladkým masem se minu taky. Ale vím, že spousta lidí má ráda taková jídla, tak všem, kdo budou vařit přeji, ať si pochutnáte.?

  3. sharka.68 napsal:

    já malinko odbočím – v pátek 28.2. je Mezinárodní den palačinek…tak ho oslavme…..

  4. sharka.68 napsal:

    jo a burákový máslo nemusíte kupovat, to jde doma i vyrobit, jen j p otřeba kvalitní mixér……..

  5. BOYE napsal:

    No, mně se Imelda dneska trefila do chuti, já tyhle v kdečem naložené cancourky můžu v podstatě kdykoli.

  6. kvetula.v napsal:

    Hihihi… já koukla na obrázek a málem mi vypadly bulvy- co to tam je na špejlích napíchnuté…. Ten nejspodnější kousek mi připomněl malého krokodýlka …
    Je tam dost ingrediencí, které nespadají do mého repertoáru a na pokus je shánět nebudu. Ovšem kdyby někdo pozval na košt a já to jako jedlé vyhodnotila, to už by byla jiná kapitola 😎

  7. kveta.batkova napsal:

    U nás toto také ne. Neholdujeme kokosovému mléku, koriandru, zázvoru a už vůbec ne burákovemu máslu. Ale proti gustu……..

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak asi takto …. kokosové mléko mi nevadí, takže ty potvůrky na špejlích, ve kterých poznávám i některá zvířátka – ležící jezevčík, kroutící se had, malý krokodýlek – určitě dám. Problém je, že kvůli 2PL bych měla koupit celé kokosové mléko. Ale třeba půjde něčím nahradit.
    Ale co nedám, tak to je burákové máslo. Ale myslím si, že kdybych k tomu našla jinou omáčku, tak nebude problém.

  9. Vera M. napsal:

    Jj, to jsou dost nezvykle chutě a já Mám problém s koriandrem….mi to masko zase připomíná myšky .Jak se tak zkroutilo…

  10. BOYE napsal:

    Kdo nedává burákové máslo: Já to do dneška taky nikdy nedělala. My burákové s chlebem a zeleninou nebo ovocem. Tak omáčka je v plánu. Satay máčíme v jakékoli jiné. Sladké čili, pálivé, nějaké doma dělané, kupované, čatní… Satay jsou něco jako rarášky v našich zeměpisných šířkách. A tohle vypadá dooost dobře.
    Jo, moje velké děti tomu říkávaly napíchaný housenky…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..