2 kuřecí prsa
Marináda:
2 PL kokosového mléka + 1 PL vody
1/2 bílé cibule nakrájet
2 stroužky česneku nastrouhat
1 čajová lžička sušeného koriandru
kousek zázvoru nastrouhat
sůl
1 PL cukru
1 PL sojové omáčky
pepř
šťáva z 1/2 citronu
Omáčka z burákového másla:
1/2 bílé cibule jemně nakrájíme
2 stroužky česneku nastrouháme
1/2 čajové lžičky chilli koření
sůl
1/2 lžíce oleje
2 PL burákového másla
1 PL sojové omáčky
špetka cukru
citronová šťáva
2 dl vody
1 menší rajský protlak
250 ml kokosového mléka
Kuřecí prsa nakrájíme na špalíčky a naložíme do marinády. Necháme odležet a pak maso napichujeme na špejle. (Dřevěné nejdřív namočíme do vody.) Z uvedených ingrediencí uvaříme omáčku.
Maso na špejli opečeme na grilu nebo na pánvi. Podáváme s omáčkou, jako přílohu můžeme dát třeba rýži.
Recept na kuřecí satay (čti saté) pro dvě osoby poslala Imelda. Ten recept má už hodně dlouho od jedné německé přítelkyně, ještě z dob, kdy se dalo koupit burákové máslo jedině v Tuzexu. Dnes ho kupuje v LIDLu, když je americký týden a vzkazuje: „Musí to být to s modrým víčkem. To s červeným víčkem má v sobě kousky a není vhodné.“
Foto ilustrační
Posílám švagrovi, to je expertimátor – já kuřecí jenom ?, ale on je přístupnej fšemu! A interkredence mají urcitě všechny doma..
můžeš i krůtí … pštrosí..jde to i s rybou…
Aha !
i králičí…..
Tak za mě dnes taky ne. Jak je v něčem kokosové mléko, tak to nedávám. Navíc i koriandr jím velmi opatrně – jen trochu zelené lístky a sladkým masem se minu taky. Ale vím, že spousta lidí má ráda taková jídla, tak všem, kdo budou vařit přeji, ať si pochutnáte.?
já malinko odbočím – v pátek 28.2. je Mezinárodní den palačinek…tak ho oslavme…..
Jen ro zajímavost – 24.2 byl Světový den proti koriandru.
😀 tak to jsme neslavila, ten já můžu po hrstech….
jo a burákový máslo nemusíte kupovat, to jde doma i vyrobit, jen j p otřeba kvalitní mixér……..
Já si ho vozím z Polska, je tam o 2/3 levnější – právě to s modrým víčkem.
co všechno bych musela v Polsku koupit,aby se mi tam vyplatilo jet autem…. zájezdy busem za stovku,už se prakticky nepořádají… a dovolenou tomu fakt neobětuju….
Já mám kousek od hranic s Polskem kamarádku a tak když k ni tak 2x za rok jedu, tak spojím příjemné s užitečným. Jinak bych tam taky nejela. Zrovna tak do Německa jedu v případě, že jedu za vnoučaty do Mostu.
4.07 ???
To tolik ponocuješ nebo tak brzo vstáváš?
V naší kuchyni se burákového másla sní dost. My většinou kupujeme Grizly, ale jen proto,že tam nakupujeme i jinak. Doma jsme ho taky dělaly a musím říct, že v tomhle případě je to jedno, jestli kupované, nebo domácí. Jen se občas podívat, jestli do něj něco nepřidali. Nějakou očíslovanou lahůdku. Od té doby, co mi chcípnul velký mixér, právě burákové máslo je jedna z položek, kvůli které nepláču a vesele kupuju.
Mám ráda burské oříšky. Od té doby, co moje zoubky stávkují a rozpadají se při chroupání oříšků, chodím ujídat to burákové máslo, ani chleba k tomu nepotřebuji. Je to ovšem kalorická bomba, tak jen málo.
No, mně se Imelda dneska trefila do chuti, já tyhle v kdečem naložené cancourky můžu v podstatě kdykoli.
Tak to mně těší. Já jsem se seznámila s takovými jídly, když jsme nějaký čas pobývali s mužem v zahraničí. Není to ale žádná zvláštní exotika, spíš jen to koření. Žádná žabí stehýnka, či netopýři.
žabí stehýnka jsem jedla ve Francii, polního křečka u nás..pečenýho na ohni, byl dobrej…(už je to promlčený, bylo to před víc jak 20 lety)
Šiš, dyk to musí bejt jednohubka!!! Já měla morče…
Hihihi… já koukla na obrázek a málem mi vypadly bulvy- co to tam je na špejlích napíchnuté…. Ten nejspodnější kousek mi připomněl malého krokodýlka …
Je tam dost ingrediencí, které nespadají do mého repertoáru a na pokus je shánět nebudu. Ovšem kdyby někdo pozval na košt a já to jako jedlé vyhodnotila, to už by byla jiná kapitola 😎
U nás toto také ne. Neholdujeme kokosovému mléku, koriandru, zázvoru a už vůbec ne burákovemu máslu. Ale proti gustu……..
Kokosové mléko se může zaměnit za smetanu, koriandr dávám mletý, zelený já taky nee.
Imeldo,ale to je úplně jiná chuť…mletej ze zrníček a čerstvej z natě…. 😉
To vím, pěstovali jsme ho na zahradě, zelená nať, ta mi fakt nechutnala. Nechali jsme ho dozrát, kuličky přidávám s hořčičným semínkem do okurek, když je zavařuji. Mletý koriandr se dá koupit.
Tak asi takto …. kokosové mléko mi nevadí, takže ty potvůrky na špejlích, ve kterých poznávám i některá zvířátka – ležící jezevčík, kroutící se had, malý krokodýlek – určitě dám. Problém je, že kvůli 2PL bych měla koupit celé kokosové mléko. Ale třeba půjde něčím nahradit.
Ale co nedám, tak to je burákové máslo. Ale myslím si, že kdybych k tomu našla jinou omáčku, tak nebude problém.
Namoč pár lžic strouhaného kokosu do vody přes noc, ráno umixuj – stačí tyčák – a sceď. Do jídla stačí přes hustý cedník, přes plátýnko je jemnější. Stejně jde z čehokoli jiného. Dělám makové, mandlové…
Díky ?
můžeš si udělat mandlový máslo, pokud ti jde jen o tu chuť…
V receptu nejsou jen 2PL, ale v omáčce ještě dalších 250ml kokosového mléka. V Kauflandu měli minulý týden konzervy jen po 165ml.
U nás jsou „Nejlevnější potraviny“ a tam mají dvě balení – obě malá a za celkem slušnou cenu.
Jj, to jsou dost nezvykle chutě a já Mám problém s koriandrem….mi to masko zase připomíná myšky .Jak se tak zkroutilo…
Kdo nedává burákové máslo: Já to do dneška taky nikdy nedělala. My burákové s chlebem a zeleninou nebo ovocem. Tak omáčka je v plánu. Satay máčíme v jakékoli jiné. Sladké čili, pálivé, nějaké doma dělané, kupované, čatní… Satay jsou něco jako rarášky v našich zeměpisných šířkách. A tohle vypadá dooost dobře.
Jo, moje velké děti tomu říkávaly napíchaný housenky…
já na lžičku,solené s kouskama..na chuť, občas na suchej toast….