(1555) Havířská bílá polévka

uzené maso
hlávkové zelí
brambory
sůl
pepř
kmín
podmáslí (nebo kefír, zakysanka)

Uvaříme se uzené maso doměkka,  vyjmeme a ve vývaru  uvaříme půl hlávky pokrájeného čerstvého zelí a 4-5 brambor, podle velikosti hrnce . Osolíme, opepříme, přidáme kmín.
Vtip je v přidání celého litru podmásli nebo kefíru nebo přiměřeného množství zakysanek. Aby se nám to nesrazilo, v části mléčného výrobku  rozšleháme malinko mouky. Trpělivě  mícháme až do varu.

Povaříme a mezitím nakrájíme uzené na kousky a vložíme do polévky, která má velmi zvláštní navinulou chuť .

Recept poslala Věra M.

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: (1555) Havířská bílá polévka

  1. jarybarka napsal:

    Věrko ty perlíš s těmi skvělými zimními polívkami.A s uzeným ta bude výživná.mňam????

  2. kveta.batkova napsal:

    Tak to si umím představit a díky podmáslí to nebude nijak moc tučné, takže za mě ano.

    • Vera M. napsal:

      Přiznám se, ze jsem recepice dostala už dávno od dcerenky a ta ji má od babičky ( mamky mamky ). Dlouho mi to nic neříkalo , ale ona pořad o ni mluvila . Říkám si, ok , divné , ze v naši rodině se nikdy nevarila a miluju hlávkové zelí . Zkusila jsem a pochutnala si . A je skoro bezpracna. Jenže bacha , je toho kotel

  3. BOYE napsal:

    Jak nemám ráda uzenou polívku, tak tahle mě fakt baví. A vůbec nevidím důvod, proč ji nezkusit. Nakyslé polívky máme rády a uzené maso můžeme i v palačinkách 🙂 …

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..