hovězí plátky
olej
1 dl bílého vína
1 cibule
1,5 dcl vývaru nebo vody
citronová šťáva
sůl a pepř
Nádivka:
50 g slaniny
200 g hub
1 vejce
malá cibulka
2 PL strouhanky
kapka brandy nebo vodky
petrželka
sůl a pepř
Připravíme si nádivku – slaninu, houby a cibuli nakrájíme na malé kousky, přidáme vejce, petrželku, sůl, pepř, brandy a zahustíme strouhankou.
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou, naplníme nádivkou, stočíme a upevníme.
Cibuli osmahneme na oleji, osmahneme závitky, podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme.
Podáváme s vařeným bramborem nebo s rýží.
Recept poslala Úsměvka, foto ilustrační
To by byl dobrý nápad na sobotu – jen techničeskij vaproz – šlo by to i z vepřàtka?
Lakys o tom jsem přesvědčená,že ani z čuníka to nebude mít chybu?
Já jen, aby se kuchatka neurzazila, že Babicuju.. houby mám nalžolený i sušený, tři kilometry nití taky, tak bych mohla zkusit. (Pártátka i kovové jehly mám, jen mi to s nimi nejde – nitě jsou jistota
No jasně ja taky radši nitě.Ono to s jehlama za syrova vypadá takhle úhledně a pak když to hodíš do rozpáleného tuku tak je z toho třeba šiška nakřivo a to by ty houby taky mohly vyběhnout.Nitě to jistí?
nitě i párátka a jehly jsou zbytečný, když ten zámotek pořádně v prstech utáhneš a dáš tím koncem do rozpáleného omastku,tak se to zatáhne, přilepí a drží to samo….v pátek 28.2. jsem na Neviditelného psa, do Zvířetníku, dávala článek MOTANÉ, když jukneš, uvidíš na fotkách postup. Ty jsi šikovná,ty to zvládneš …..
Neurazí, nebůj. A ta „pártátka“ jsou určo od slova párty, co? ??
Jojojo…znáš to – deštníčky???
Právě obědvám žemlovku, a toto bych si dala.Už vím co bude v neděli. Doufám,že můžu dát sušené houby,těch mám ještě dostatek.
Nádhera.Já se právě chystám jít na oběd,že si dàm něco dietního a tady taková věc.A s houbama to voní až sem.Asi budou lepší lesní houby ale to je daleko tak žampiony?
zkus dát ty portobella, mají lepší chuť a když je posypeš houbovým kořením, bude to skoro ono 😀
Jo diky?
Tak už vím, co bude v neděli na oběd. To bude dobrůtka, budu podávat s rýží.
To je naaadherneee masiko a luxusní recept . Mám rada s vínem a brandy apod . Ani Petrželka nechybí ?.
A dala bych si s někým tatarak ?
V Lidlu ted tu 300g potvoru prodavaji rozdelenou na pulky, to bys zvladla i sama … a druhou pulku do mrazaku na priste 😉
Tak ten mě ani trochu neokouzlil.Radši doma dělaný z pěkneho masa.
Manzelovi chutna, kdyz mu ho spravne vychutim a mnozi mi znami si ho tez pochvaluji. Ja to neposoudim, syrovy maso nejim a odmitam se mu s tim hnacat. Takze tak…
není špatnej, když ho dobře skladují…ale taky si radši namelu nebo naškrabu….
jak děláte tatarák? Po staru nebo ten s kaparama a oliváčem- bez žloudku?
Já postaru a ten z Lidlu z hovězího masa ( česky výrobce ) je fakt úplně ok . Proste líbove namlete hovězí maso . U nás se bohužel objevil i z vepřového !!! A z Polska . Takže syrové vepřové fakt nechci jist. Ani klokana atd
Že vy tu ze mne chcete udělat alko-holku? Bílé víno… brandy… V postupu nikde nečtu, kam to víno, tak předpokládám, že to je jako bonus při vaření a decku vypiju… Teď ještě kde si vyškemrat tu brandy (bezdomovci mají krabicáky ?)
Jinak recept vypadá lákavě a vzala bych si ho jako inspiraci – z vepřátka (hezký název Lakys ?) a bez alkahůlu 😎
Brouku, to víno patří do omajdy a nechat odpařit, jsem to zazdila.
Když ho tam nedáš, tak se nic nestane. Ta brandy dá náplni tu správnou chuť, ale myslím si, že to bude dobré i bez ní.
Nó šikovná to já jsem JENŽE mě strašně baví to pak z těch nití opatrně vymotávat a na závěr si ty ruce od toho všeho ocucat.Doufam,že nikoho nepohoršuju a když jo tak ať.Zase bych nikdy neochutnala syrovou játrovou zavářku?
???
Pěkné, lákavé, zajisté velmi chutné.
Tak trochu OT:
Našla jsem ve špajzu sušené houby, určitě starší než čtyři roky – můj houbař už od podzimu 2015 houbaří za Duhovým mostem. Rozmýšlím se, zda jim mám šanci a prozkoumat je, nebo radši založit přímo do popelnice. Jaký máte, milé dámy, na to názor?
Pokud byly neprodysne uzavrene a jsou hmyzuproste, neni v pouziti problem 🙂
Pokud byly v suchu a nežijí svým vlastní životem – plíseň nebo potravinářští moli, tak je nech na chvilku v troubě přesušit a klidně použij. Mám takhle houby také, případně mám mleté houbové koření a vím, že vydrží.
pokud v nich nemáš moly, tak je to furt jedlý, namoč to a uvidíš….