1 bio pomeranč (chemicky neošetřený)
100 ml vody na cukerný roztok
100 g pískového cukru
250 ml vody na vaření
(100 g kvalitní čokolády, ne čokoládové náhražky)
Napřed musíme pomeranč zbavit hořkosti, takže ho omyjeme a nakrájíme na asi 1/2 cm silné plátky. Do hrnce nalijeme 250 ml vody a přivedeme k varu. Vložíme pomerančová kolečka a asi 2 minuty povaříme. Kolečka vyjmeme, odložíme na talířek a necháme 10 minut v chladu (musí opravdu vystydnout). Vodu vylijeme. Tento postup opakujeme třikrát – nepokoušejte se to ošidit nebo budete mít pomeranče hořké.
Když máme hotovo, nalijeme do hrnce 100 ml vody a vsypeme 100 g cukru. Rozmícháme a pomalu přivedeme k varu. Vložíme studená kolečka pomeranče, promícháme, aby se cukerný roztok dostal všude, ztlumíme teplotu a pomalu vaříme asi 20 minut, občas promícháme . Pomeranče trochu zprůhlední a cukerný roztok zhoustne. Pak kolečka vylovíme a rozložíme na mřížku, aby okapala.
Připravíme si sušičku, kdo nemá, roztopí troubu na 60°. Mřížku na pečení vyložíme pečícím papírem, na který rozložíme pomerančová kolečka. V troubě sušíme při pootevřených dvířkách, aby unikala vlhkost, asi 60 minut. Plátky občas otočíme, aby se sušily rovnoměrně, ke konci můžeme odstranit papír a dát je přímo na mřížku. Kolečka postupně přestanou lepit a cukerný roztok na nich zaschne. Po vyjmutí je necháme vychladnout a ještě trochu zaschnout
Tuto fázi lze vynechat – do hrnce rozlámeme čokoládu a pomalu rozpustíme. Přidáme trochou vody (asi 2 polévkové lžíce), a rozmícháme do hladka. Kandované pomeranče namáčíme v čokoládě (jen z poloviny, je to efektní) a necháme zaschnout na pečícím papíru. Měly by se spotřebovat do týdne (pro delší skladování by se muselo prodloužit sušení do důkladnějšího proschnutí), ale budete rádi, když vydrží hodinu.
Rozpis je na cca 8 kandovaných pomerančových koleček. Omlouvám se za fotku, než mě napadlo je vyfotit, nebyly. Haderach
Já vím,že je to mimo mísu, ale nadá mi to. Včera jsem dělal fořtovo vepřové a málem jsem neuhájila pro sebe na dnešní oběd. Famozní. Dík za sklizené ovace.
Díky za slova uznání. „Fořt“ potěší chuťové pohárky, ale pochvala zahřeje u srdíčka. Jsem moc ráda, že chutnalo.
Když je to s dobrou čokoládou tak to bych klidně mohla.?
Ono je to báječný i bez čokolády 🙂
Diky věřim a zkusím tak i tak?
Tak po tomhle receptu pasu . Díky za to podrobné školení . Jako malé mi to babička dělala a samozřejmě nevím , jak to dělala . Byla to mnamka moc veliká a já tam čokoládu vyzkoušim
Nádherně popsaný recepísek ?
Jen já toto neměla ráda ani jako dítě, takže Hadérko promiň, ale dělat nebudu. I když ….. přijde mládě s tím, že požaduje a bába se roztočí na vrtuli a bude ráda za tento recept. ???