200 g hl mouky
100 g žitné (autorka měla zbytek chlebové, tak ji tam vrzla)
1 KL prdopeče
2 KL perníkového koření (od Grešíka)
1/2 KL mletého zázvoru
1/2 KL mletého hřebíčku
200 g moučkového cukru
2 PL medu
1 vejce
60 g rozpuštěného másla + kousek na potření
šplouch rumu
Na náplň:
300 g povidel
200 g vlašských ořechů
šplouch rumu
citronová kůra
Z ingrediencí uhňácejte hladké nelepivé těsto. (Bude se zdát sladké, ale bacha, náplň už se nesladí). Bylo potřeba přidat asi 2 PL mléka. Zabalte do fólie a šup s tím do lednice do druhého dne.
Těsto pak vyválejte na tloušťku cca 5 mm – je třeba podsypávat, ale pracuje se s ním dobře. A natřete náplní: 250-300 g povidel (vzala jsem malou skleničku 0,3??, mám svoje neslazená, jsou spíš do kysela, ale sem to ladí).
Do povidel zamíchejte asi 200 g strouhaných ořechů (dala jsem je do mickéru , kdo by se s tím strouhal), zase šplouch rumu a citronovou kůru. Náplň jsem ještě posypala asi 4 PL ořechů.
Zamotejte do rolády a dejte na plech. To už je trochu horší, neb roláda je dost dlouhá, ale to dáte. Vrch pomažte vajíčkem a posypte sekanými ořechy. Peče se cca 35 minut na 180° na horkovzduch. Popraskala mi, ale to neva, náplň díky ořechům nevytéká. Jak ji dopečete, rozpusťte si asi 1,5 cm másla a smíchejte s rumem – podlevočně a roládu s tím pokapejte – já jsem neodhadla množství a tak jsem to do těch prasklin zkrátka nalila, jakýpak kapání, když je v tom rum, no né? Pocukrovat a hotovo.
Recept poslala Devětapadesátka a je ponechán takřka bez úprav: „Tak, ďoučata (recept je prý z Podkrkonoší), závin se povidl – je moc dobrý, voňavý, křehký a díky nakyslým povidlům není moc sladký. Tož vzhůru do toho!“
Ořechy nestrouhán, ale melu na masovém strojku na nejhrubší planžetě. Je to rychlé a to velmi.
To je dobrá rada, pokud máš mlýnek na maso a máš ho kam upevnit (nebo nejlíp mít venku nastálo). Já ho mám na chalupě – ale i kdybych ho měla v Praze, představa, že kvůli 20 dekům vořechů ho budu muset odněkud vylovit, nainstalovat (netuším KAM 🙂 ) a pak pucovat je dost děsivá. Mixnutí je rychlejší 🙂
Taky melu v mlýnku na maso a uchovávám v lednici, v uzavřené sklenici. Těch sklenic tam mám 5 a vždycky jen odeberu co potřebuji. Klidně to tam celý rok vydrží a chuť se nezměnila.
Taky mickuju, je to pohodlnější a rychlejší.
Pro mne je rychlejší, když si lžicí odeberu množství, které potřebuji.
Tohle je zbytečná diskuze – jasně, že když si to nameleš ve větším množství a máš na to místo v lednici, je rychlejší si odebrat. Ale jak píšu výš – mlýnek na maso nemám a i kdybych měla, nemám ho kam upevnit, takže pak je rychlejší to mixnout, než strouhat, ne?
No já myslela namlít si to na chatě, kde mlýnek je a mít to pak doma v lednici. Lednici máme sice malou, ale vejde se to tam.
To by teoreticky slo, ale kdyz padaji orechy, uz tam jezdime malo 🙂
Taky mickuju a to jsme majitelka mlýnku na maso a i ho mám kam upevnit ….. jen ten malý ruční mickér se líp myje.
Já totéž co Úsměvka navíc mě baví,že si můžu udělat drobné a větší kousky zároveň.To miluju kdyz v ořechově vonící buchtě,ty kousky ořéchů rozkousnu.?
Na to musí mít člověk zdravé zuby. Několikrát se mi stalo, že se mi rozlomil zub. Teď už si na to dávám pozor, proto používám ořechy jen mleté.
Jéje ten je krásný.A s ořechama!Perník zrovna nevyhledávám ale toto vypadá luxusně.Určitě upeču.
Popis je bezva a doufám,že tam budu mit taky praskliny,protože jak vidno ty se zrovna hodí.???
Sakrajda, sakrajdu bych si dala s fleku
Ten je opět luxusní ?
Fšechno bych měla, jen ta žitná, ani chelblová…?
A voní to až sem!
Ale to je nááádhera! Něco podobného dělávám na Vánoce, ofšem toto musím zkusit v průběhu roku.
Úžasný výraz – šplouch rumu ???
Vypadá moc zajímavě, určitě udělám i s těma prasklinama ??
No předevčírem víno, brandy a dneska tu šplouchá rum ???
Ovoce se vždycky hodí… nemusí se jen chroupat
To jsou specialitky 59.pamatuješ lžícák:… těsto husté tak že líně teče…???
Nemám perníkové koření… nestačil by obyčejný prášek do perníku + to další uvedené koření ? ? To všechno bych měla … i ten rum na šplouchání ? 😎
Květuš, můžeš to zkusit, ale musíš tedy vynechat prdopeč. A neumím odhadnout množství, protože ani ten prdopeč tam není celý. Zkoušela jsem i bez té žitné mouky, ale nebylo to ono.
Žitnou mám – občas peču chleba a pod… mám vše uvedené, mimo perníkového koření … myslela jsem, že by prášku do perníku stačilo jako prdopeče , možná o krapku víc… příležitostně zkusím. 😎
Jasně, zkus to. Bude to mít zase jinou chuť, ale fantazii a chuti se meze nekladou?. Hlavně nezapomeň ten RUM!!
??? rozkaz!
No moje výhoda je ta, že z mých strávníků nikdo nezná Tvé skvělé výrobky, tak nemůžou porovnávat ?
Perníkové koření
Pro přípravu perníků a cukroví.
Složení: skořice, koriandr, hřebíček, badyán, zázvor, muškátový ořech, nové koření
Nojo přece jsme ho dřive tloukli v hmoždíři?