(1568) Burrito

… aneb  Haderach, jdi už s těma plackama 🙂

Burrito je pokrm charakteristický pro mexickou kuchyni.  Je tvořen tortillou,  na kterou se umístí náplň a zaroluje do podoby válce, jehož konce jsou (na rozdíl od obyčejného tortillového wrapu) založeny, aby se uvnitř drželo teplo a kousky náplně nevypadávaly. Hotové burrito se obvykle ještě zapéká nebo smaží, ale není to třeba.

Náplň burrita je tvořena orestovaným nebo grilovaným masem (hovězím, vepřovým nebo kuřecím) nakrájeným na nudličky a vařenými či sterilovanými fazolemi (v původním receptu rozmačkanými, aby to fakt nevypadávalo), může se přidat také vařená rýže, kukuřice, rajčata, hlávkový salát nebo strouhaný sýr, k dochucení podle vkusu strávníka slouží např. chilli, koriandr (brrrr), zakysaná smetana nebo různé salsy či omáčky. Potud Wikipedie, poněkud upraveno.

V receptu bylo použito:
mleté vepřové maso
sterilované fazole s kukuřicí
čertovská omáčka (podle 59)
strouhaný sýr

Maso orestujeme, přebytečný tuk slijeme a přidáme do hrnce fazole. Prohřejeme – a máme dvě možnosti: buď fazole rozmačkáme, aby výsledná hmota připomínaka kaši nebo přidáme nějakou salsu (nebo třeba i jednu až dvě lžíce kvalitního rajčatového pyré) – jde nám o to náplň „zkompaktnit“. Trochu osolíme a dochutíme dle své chuti kořením nebo bylinkami.

Placky nahřejeme (lépe se pak rolují), posypeme sýrem, přidáme omáčku, a rozprostřeme náplň. Zabalíme – je to stejné jako jarní závitky – návod přikládám, přímo na placku jsem ho nenašla. Prostě založíme okraje, otočíme placku o 180° a zarolujeme.  Hotové burrito potřeme olejem, naskládáme do pekáčku a strčíme na chvíli do předehřáté trouby (až malinko zezlátne – foto před zapékáním).

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

15 komentářů: (1568) Burrito

  1. a.rena napsal:

    Toto taky udělám. Nikdy jsem tortilly nekupovala, navnadila mě až quesadilla a od té doby si na ní pochutnává hlavně můj muž. Takže toto je další rozšíření obzoru. Díky.

  2. Vera M. napsal:

    Já si tam určitě přidám avokádo, miluju avokádo a bude to ještě lepčejší

  3. Jana Macůrková napsal:

    …. a kam že má ta Haderach jít????

  4. jarybarka napsal:

    Pokud půjde „někam“s plackama,tak u mě má dveře otevřený.quesadilla,burrito,zelňáky, bramboráky furt placky a pokaždé vyjímečná lahůdka!

  5. BOYE napsal:

    V neděli jsme si hráli na Ákefsé (říká můj zdejší nejmladší vnuk), tak byly placky s kuřetem a salátem. Taky jsme se pěkně nacpali. Musel být plný kyblík a nejmenší, který jsme našli, byl od popkornu – ten velikej červenej s víkem…
    Ale padají tady narážky, že už jsme dlouho neměly brabenčí vajíčka, tož asi dáme ještě jednou placky.
    Jo a k plackám jihoamerickým mám ještě jednu (kuchařsky) zajímavou histerku: Kdysi jsme s velkýma – tehdy malýma – dětma byli na chalupě v Krkonoších. Se sestřenicí a jejím mexickým manželem. Došlo na palačinky. Taky jak jinak se šesti dětma… Zatímco na těstě jsme se obě shodly, rozpor byl u horké plotny. Ona smaží na vrstvě másla, já zcela nasucho. Tak jsme se střídaly a čekaly, co na to žravci. Plodi byli v poho 50 na 50 každý v kategorii „naše máma má lepší“. Ovšem trochu to skříplo u mexických chutí. V nejnevhodnější chvíli pravil, že moje tortillas jsou ještě lepší, než dělala jeho madre… Sestřenice se zatvářila jak Zorrka mstitelka tak přesvědčivě, že statečný Mechikano skočil do auta a vrátil se za hodinu z Jilemnice s kytkou a flaškou. A druhý den si do zbylých zamotával lečo s ďábelskou klobásou…
    Jak se tedy ukazuje, los plackos mohou být i lité, nejen válené. Jen musí být tenké a suché…
    A pro bezlepkáče: Když tu dojde na lasagne, Dorostenka používá kukuřičné tortily. A pohoda. Rozhodně lepší, než rýžový papír, který u nás zažil už taky neuvěřitelné divy.

  6. kvetula.v napsal:

    Já to tedy zkusím, jen si nejsem jistá, jestli převálcují quesadillas . Tortilly jsem začala kupovat po prvním zdejším plackovém receptu a samozřejmě se dostavil úspěch – je to doma hned po ruce a nemusí se chodit k Turkovi. Ovšem quesadilla opečená na másle do křupava se rázem stala TOP ? 😎

  7. Haderach Kwisatz napsal:

    Zitra recept kolem osme…

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    U nás zvykem kupovat ty menší, rozměrově. Ale předpokládám, že je to fuk.
    Jen nedám ty fazole, já je prostě nemám ráda.
    A jak je tady již několikrát zmíněno, tak quesadillas jsou prostě top. ?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..