100 g másla
200 g krupicového cukru
250 ml 30% šlehačky
skořice
100 g mletých lískových ořechů
200-400 g kukuřičných lupínků
Z másla a cukru uděláme karamel, přidáme šlehačku a přisypeme skořici. Když je základ tekutý a hladký, přidáme lískové oříšky, rozmícháme a přisypeme kukuřičné lupínky. Promícháváme jako listový salát, aby se vše obalilo a vytvořilo hroudu. Kastrol s hroudou dáme na stůl, kde máme připraveno 100 a více košíčků a do nich lžičkami rychle vkládáme části vzniklé hmoty, dokud je horká – studenou už neodeberete.
Recept poslala Sharka
Neodolala jsem a jeden košíček z obrázku vytáhla a zvětšila. A na Šárku mám dotaz: není to o zuby? A jak rychle ta „hmota“ vystydne? 100 košíčků nějakou chvíli zabere – abych pak tu hroudu nevytloukala z kastrolu majzlíkem 🙂
já tu nebyla, takl píšu teď – z té náplně jich bylo 168, dělaly jsme je dvě a trvalo to 20 minut..všechno musíš mít připravené, rozložené košíčky, dvě lžičky a jedeš jak dráha…. a o zuby to není, dělaly jsme je 16.12. a 24.12. byly nádherně vláčné….
To se mi ale líbí 🙂 – jak dlouho se to dá skladovat,Šárko?
adelo, dokud se nesní, míváme je v chladu, ve špajzu…na silvestra už nebyly..ale dají se dělat z menší dávky…..
Zajímavé.Měla bych stejný dotaz jako Haderach.
Připadá mi, že kdybych to studené nadrtila, že by z toho mohl být hodně dobrý griliáš.
To zcela určitě – ale nenechávala bych to ztuhnout v tom kastrólu 🙂
Ano, byla bych též ráda, kdyby mi to nové nádobí ještě chvíli vydrželo… ? ? ?
jo, ale nech to ztuhnout mimo kastrol…taky se nám to jednou povedlo…. 😀
Tak to nedám, nejsem rychlá ….. musela bych po částech.
Ale vypadá to krásně, to zase jo.
No já než bych to uplácala, asi bych potřebovala palici… Ale předám neteřince. Vlítne na to i s dcerkama a třeba něco i v košíčkách bude ??
hele,já se nervila, že to ztuhne hned, ale on je ten kastrol dost horkej a když nekoukáš,kde co lítá, tak to jde fakt rychle…. kamarádka je jinak dělává sama a říká,že 35 minut je maximum….jednou to vysypala z kastrolu na vál,že to půjde líp – nešlo.. moc rychle to vychladlo, ten hrnec to udrží teplé …
já bych asi dělala jen hrudky na pečící papír nebo udělala vrstvu, kterou bych před úplným zatuhnutím nakrájela nožem. ale chápu, že by to nebyly košíčky.
to nenakrájíš….
Kdo by chtěl blíže vědět, jak se s hmotou pracuje, najde si na Neviditelném psu v rubrice Mlsotník článek Když je svátek – bejvá svíčková. Jednak si přečte o Šarčině vaření (bože, chtěla bych u toho být) a druhak se v diskuzi pod článkem dozví, jak se ta hmota chová.