hladká mouka
větší hrst hrubé mouky
1/2 l mléka
kostka droždí
trochu cukru
sůl
2 žloutky
2 cm plátek másla nebo sádla
Zaděláme těsto, ne moc husté a dáme kynout (asi hodinu). Vytvarujeme placky tak 3 cm vysoké, vydatně posypáváme, těsto trochu lepí. Na plechu ještě chvíli necháme nakynout. Při pečení (na 180°) je tak v půli obrátíme, aby byly dole i nahoře rovné. Pečeme do zrůžovění, pro jistotu kontrolujeme špejlí.
Recept poslala Bláhovka a píše: „Někdo je po upečení maže tukem, ale moje babi je nechávala tak. K nim rozdělané jahody, merendu, mrkev a já je můžu k salátu se smetanou. Nebo se dají rozkrojit a mažou se hruškovými nebo jablečnými povidly, sypou tvarohem a nahoru šlehačka či hustá zakysanka.
U rozpeků je povolené krájení jen v případě, že se mažou povidly. Jinak se trhají. Jako děti jsme je roztrhly napůl uprostřed udělali díru a tu naplnily jakýmkoliv ovocem. A protože jsme už tehdy experimentovali, byl to i šťovík.“
A já dodám, co mi prozradil Google: jedná se o krajový recept z Plzeňska. Stejně tak u merendy – měla by to být sladká švestková polévka (vypeckované švestky, smetana, hřebíček, skořice, cukr).
Pokud jde o mouku – Hanka nenapsala kolik, mně to podle množství mléka vychází na 1 kg. Hanko, je to tak?
Tak nějak. Já mouku přisypávám dle potřeby.
Merenda je z rozvařených švestek, já pasíruji, někdo nechává tak. Hřebíček může být, trochu skořice, cukr, smetana a trošku zahustit škrobem. Mám ji i v mrazáku jako polotovar. Půl kilová kostka, jedna smetana a večeři mám hned. A s nikým se nedělím. Chutná mi teplá i studená.
Uf, to se mi ulevilo, že jsem nemlela blbiny 🙂
Jsou krásné a taky mi připominají vdolky od babičky jenže ty se smažily.
Jedli jsme je s povidli a kysanou smetanou
Hahá, Dorostenka na tři dny odjíždí do bezpečí hvozdů užít si koně, tož já a Benjamína si po dlooouhé době uděláme něco echt z bílý mouky. Uvažovala jsem o babiččiných vdolcích, ale můžeme zkusit rozpeky. Zavařenin jsou tu mraky, protože vyžíráme zásoby z chalupy i domu mých rodičů (doslova prožíráme dědictví 🙂 ). A myslím, že rozpíčky a aronie z roku 2014 bude ideální kombinace…
jasně, rozpíčky Káji Maříka, které mu dělávala maminka-paní hajná Maříková….. a k mrakům zavařenin od Boyky: nevyprávěla Vám někdy Karolína, jak po smrti maminky, vyklízela sklep u ní doma a další na chalupě a ze všech těch letitejch zavařenin a kompotů nechala vypálit kořalku? měla jsem možnost ji pít, byla vynikající, pojmenovala ji Albeřická sklepovice..voněla po ovoci a v chuti se daly poznat maliny,rybíz,meruňky…luxusní byla….
Jéééé rozpíčky… ty půjdou rovnou do ledvin ?? Konečně vím, jak vypadají a jak si je udělat… Určitě půjdou přikousnout i k něčemu nesladkému. Jinak na sladké omáčky (k tvarohovým nokům) zpracovávám marmelády a džemy, co se povedly udělat řidší – vlastně se vůbec nepovedly , ale nepředělávám… 😎
U nás je babička občas dělávala místo knedlíků k rajské. Moc děkuji za recept, mě se recept babičky nepovedlo dohledat. Brzy zkusím.
Dělám něco podobného, jednak slané místo housek, jednak sladké ke sladkým omáčkám a nebo ke kakau na snídaně.