… čili zase jedo retro 🙂
listové těsto
4 párky (8 nožiček)
vajíčko
Listové těsto (ideálně už to předem rozválené) si podélně rozdělte na 8 proužků. Na každý párek namotejte jeden proužek, aby se na okraji překrýval. Dejte na plech s pečícím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte v troubě předem vyhřáté na 200° do zezlátnutí těsta.
Pamatujte, že párky nesmí být úplně libové, jinak to bude strašně suché. Takže párky kvalitní, nikoliv prefabrikované. Ideální je párek před zamotáním do těsta zavinout do plátku anglické slaniny.
Haderach
Opečánky, se jim u nás říká…hodně dobrý je na ně to těsto na croisanty z Lidlu, v plechu….vajíčko není nutný,stačí potřít vodou, ale pokud budete balit do slaniny , pomázněte ji plnotučnou nebo dijonskou hořčicí….
a malá obměna- s feta sýrem, česnekem a špenátovým lupením a kouskem másla, nebo potřené řeckým jogurtem, je to také prudce jedlé…a když tu fetu zamotáte do slaniny..no jéje, to je dobrota 😀
To testo znám z návštěv u dcery v D a je fakt vynikající . Hodně chutná dětem ke snídani . Dcera ho jen obyčejne upece , pošlu ji tvoje napady na naplnění. Díky . Švanda je , ze ona s téma svyma pastelkama rukama tou “ konzervou” jen lehce pootoci a je hotovo a my jsme to tady v Cesku pacili a neslo to otevřít nikomu, ani svalousovi zetakovi
Jak práky nevyhledávám, tak tohle bych si dala. A ještě kabelečku s nivou…to bych se musela podělit s divochem?
Cože to s nivou? Tu kabelečku se mi nepodařilo rozluštit. Sašo, nic ve zlém.
Hihi… taštičky…
Myslela jsem, že je to něco zašifrovaného. Myslím ale, že k té nivě by to ještě něco chtělo.
tomu druhému obrázku jeden přidám:
Z deníčku staršího pána: Sobota večer. Poprvé mám strach. Hospody jsou zavřené a žena začala hledat erotické prádélko….
Telefonní hovor: Fakt tu karanténu snáším dobře, nic mi nechybí,nenudím se….Jen by mne zajímalo, proč je v rýži z Penny 2854 ks zrníček a v té z Lidlu 3084 ?
Tak ten je taky dobrý…..
Sto bodov! Původně jsem se chtěla rozkecávat nad listovým těstem, ale tohle je můj šálek čaje. Jdu ho přeposílat!
A ještě jeden – dotaz na krizové lince: Prosím vás, je na koronavirus lepší projímadlo nebo živočišné uhlí?
Moje kamarádka snída věřte – neverte několikrát týdne parky !! Tohle bude něco pro ni . Přestože nerada vaří , neříkejte , ze to nezvládne ???
Retro to tedy je, ale nic pro mne. Je mi líto, nemusím. Ale když to někdo má rád. Já parky obecně ne. Tak jednou za rok.
To jsem na tom podobně.A tady aby nebyl párek suchý přidame angl.slaninu a zamotáme do tučného těsta.Tak to já taky ne.A podle mě je retro spíš pikador.Toto jsem nikdy neviděla.?
Jj, tak to občas k večeři dělám a musím napsat, že to u nás chutí, hlavně to malé smrádě to oblibuje. ?
No dítka mají jinší chutě… Tady teď restaurace nabízí dovážku obědů pro děti i dospělé. Dětský jídelníček na dnes obsahoval mimo jiné……. 100g Naše kuřecí nugetky v cornflakes, vařený brambor, kečup(1,3,7,12)?♀️
Já listové těsto všeobecně neoblibuju a párky koupím tak jednou do roka – prostě mi ta dnešní výroba nechutná…
Na první pohled jsem myslela, že to jsou kremrole. Vypadá to hezky, určitě je to i rychlé, ale nic pro mne… 😎
Však nikdo neříká , ze je to dobre . Já jen kvituju , ze moje kamoska, která nerada vaří s tím bude spokojena . No a pokud tam nic nepřidá – dle Sharky, tak bude ….
Holky, víte prd co je dobrý …. až budete mít hlad, tak si to ještě rády upečete.
A já dělám z Bambiny párečků, ty mají hodně masa, aspoň tady u nás. Jsou poloviční, takže je těch kousků z jednoho listového víc ???
Bambiny jsem tu neviděla, kupovávala jsem tady v jednom menším řeznictví Eso párky – řezník zrušen, zatím jsem náhradu nehledala. Ty Eso jsou taky mini, těch by bylooooo……….
Já si pamatuji z Václaváku jak tam jedli něco takového. Tuk a hnus pro mne. Ale je oblíbili to, ale já mám z toho dodnes husí kůže. A navíc mi to nevonelo. Omlouvám se , fuj.
Já to dělala z těch mrňavých, ale hodně mi popraskaly, tak jsem to ani sem nedávala. Myslím, že ty párky byly víc vodnaté, než bylo záhodno.
jaké retro? já to měla včera k večeři 🙂