200 g tvrdého sýra na těsto
50 g tvrdého sýra na náplň
2 hrnky hladké mouky (hrnek = 250 ml)
1 hrnek kefíru
1/2 lžičky cukru krupice
špetka soli
1 lžička prášku do pečiva
(šunka)
Ze všech ingrediencí krom sýra vypracujeme v misce hladké těsto, které necháme stát cca
5 minut. Mezitím nastrouháme sýr najemno, přidáme ho k těstu a znovu zpracujeme. Těsto rozdělíme na stejné kousky – z tohoto množství jich bude osm. Každý kousek rozplácneme na placku, do středu dáme ještě trochu nastrouhaného sýra nebo drobně pokrájené šunky a placku zabalíme. Poté ji zmova rozplácneme a opékáme z každé strany na suché pánvi. Kdo nemá rád suché placky, potře pánev malým množstvím oleje nebo másla.
Potud recept. A teď: recept tvrdí, že „připravené jsou za pár minut. Pokud máte rádi kefír, určitě vyzkoušejte. Placky jsou jemné, nadýchané a naplněné sýrem. Plnit můžete různými druhy sýra, i parmazánem, i plísňovým sýrem i eidamem. Každému co chutná. Bez náplně vhodné i na snídani namísto klasického pečiva, chleba či rohlíků.“
Takže – je to lež. Za pár minut to rozhodně není, hladké těsto z toho nezpracujete ani omylem, příšerně to lepí. Pracovat se s tím musí na velice vydatně pomoučeném válu. Ale je to dobrý 🙂
Haderach
To, že je to dobrý, je hlavní ukrazetel…
Díky za vlastní postřeh.Na lepivà těsta nemám moc trpělivosti.Tak si tuto pochoutku hotovou za pár minut odpustím?
Samé hezké igrédijence plackové, ale představa těch zalepidlovaných pracek… Je to v poho: navnadim Benjamínu, ona si bude myslet, že je to z nedostatku praxe… No co, do školy nemusí, může se oškrabovat…
No matko!
Též jsem byla někdy taková , omlouvám se, dcero??
Když je to tak lepivé… šlo by tu šunku, žampiony… zamíchat přímo do těsta? Jinak to musí být opravdu dobré. Škoda že teď nemám doma kefír, hned by byly k večeři. Třeba na něj nezapoenu zítra, až půjdu na týdenní nákup.
Už je to nějaký čas, kdy jsem dělala podobné placky (musela bych pohledat z čeho to bylo) Taky udělat, naplnit a znovu rozválet, usmažit… Matlanice šílená, ale ta chuť…. ? Škoda, že jsem to nečetla, než jsme vyrazili na nákup, třeba by kefír byl a já bych si zase ruce umatlala (možná by to namaštěnýma, nebo namočenýma rukama šlo líp? ) Tak třeba příště… Teď je na experimenty času dost 😎
Neslo by kefír nahradit rozredenym jogurtem ? No Babica , no. Kysane to je no ….( to zase schytám ??)