červená řepa
cibule
olej
sůl
pepř
vývar / bujon
dle obliby jemně nastrouhaný zázvor, nebo trošku sušeného (není nezbytně nutné)
Na zpěněnou cibuli přidáme oloupanou, na kostičky pokrájenou nebo na hrubo nastrouhanou řepu, (poměr řepa x cibule by měl být (2-3 : 1), chvíli orestujeme, osolíme, opepříme , podlijeme vývarem a povaříme do měkka. Rozmixujeme tyčovým mixérem, případně dochutíme. Zjemníme zakysanou smetanou. Podáváme s tvarohovými noky.
Recept poslala Květoslava
Tak jo – uděláme si „červený týden“ 🙂
Tak to vypadá zajímavě, zatím si to neumím představit, ale za vyzkoušení to stojí. Zeleniny, zvláště na jaře, není nikdy dost. Té bude v obchodech letos asi míň. Včera jsme vykopali na zahradě krásné velké topinambury, když dojdou brambory, budou se hodit.
No, obávám se, že letos to bude problém, kliku bude mít každý, kdo si dokáže (má možnost) něco vypěstovat…
Helo, nebo konečně spotřebujou lidi to,co mají leta zavařeno a ve sklepě narovnáno….
No nevim – vzhledem k tomu, že zavařím a uskladním jen to, co koupím nebo mi někdo daruje, mám toho vždycky tak akorát na jednu zimu, takže u městských lidí to tak asi nebude. My, lidé bytoví, holt nejsme jako paní Hicksová, která už je čtvrt na osm ráno měla zavařeno šestatřicet litrů kukuřičných klasů, pětadvacet litrů rajských jablíček, dvaaosmdesát litrů zelených fazolek a dvacetilitrový hrnec sladkokyselé zeleniny s koprem (pokud si to chce někdo zkontrolovat, je to strana 188 🙂 )
A kuřatům, aby nechytily nějakou nemoc, dávala desinfekci i do vody na pití. A kupodivu, žádné jí neuhynulo. :-))
vyprávěla Vám někdy Karolína, jak vznikla Albeřická sklepovice? Já ji měla možnost i ochutnat, byla skvostná….
to je takovej „rychle a chudej“ boršč…ale proč ne…. 😀
Boršč!! To by taky nebylo špitný, už jsme ho dlouho neměli, díky za připomtenetí.
A tahle polífka taky přije na řadu, hned jak beze stop vypruju ubrus po tom saltátu..
Boršč bych si taky dala. V Polsku vari barzc. Doufám, že jsem to dobře napsala. Ten je taky dobrý, ale ne všem chutná. Je jiný.
Rumuni vařej borsch – bez červené řepy, zeleninová polévka s masem ve spoustě obměn – něco jako naše bramboračka .. co dům dá….
Ale poctivej boršč bych si dala.. Jenže i když dám od každé ingredience jen trochu (kousek) stejně je toho solidní dávka… Netoužím ho jíst celý týden ??
zamrazíš ….
Čorba se jmenuje ta polévka.
O boršči jsem začala uvažovet ráno, hned jak jsem viděla tuhle polívkoomáčku.
Něco podobného nám naservírovali v roce 1971 v kasárnách v Milovicích. Ale bylo to spíš jen šťáva zřepy, bez zahuštění, v první chvíli jsem tehdy přemýšlela, co to má vlastně být, jestli horká limonáda nebo řídká polívka. Každopádně tuhle dělat nebudu, není to můj šálek kávy (jak kafe nepiju), ale boršč bude.
Vypadá celkem zajimavě.Urcitě stojí za vyzkoušení.
Já si ji taky dam, jsem Polívková ? a borsc možná taky
No holky, jste se rozhodly, že to tady vytapetujete červenou řepou? Jako vážně? A pamatujete si, že tu já neeee? ?♂️
Dnes jsem zakoupila nádhernou anglickou, je jak dietní uzená krkna, tak nápady? ?
Když mám hezkou anglickou, tak pro mne je nejlepší v kombinaci s dobrým chlebem , lehce potřeným pikantní hořčicí a ozdobené proužky cibule. Jakákoliv tepelná úprava je v tomto případě pro mne zkáza kvalitní suroviny ?
A tu vynikající červenou řepu Ti nikdo nevnucuje – sami máme málo? ?
No jo, ale půl kila nesníme s chlebem ?♂️ Navíc je to kus, jako ne nakrájená. No nic, byla tu návštěva, tak jdu na rychlovku – plněný bramborový knedlík (z pytlíku, zabijte mě, na jiný nemám čas) a zelí.
Tak máš písnout rovnou… za dvě hodky stojíme pod balkonem. V rámci bezpečnosti můžeš hodit z balkonu ? ??
Broučku, je hotovo …. tož to jsi měla napsat, že na to máte chuť, ne? Bych udělala dvojnásobnou dávku ?
A klíďo vás zvu ke stolu, když 6, tak fšici ???
A ja snad repu jo? Jen to ctu a klepou se mi utroby.
Ale kdyz cervenej, tak cervenej.
A neboj, zitra repa nebude 🙂
Cervena jo…
Ty bláho, rajda, rajčata (uffff), mrkef, papriky (není sezóna), jahody (to samé) …… hovězí, to je červené ?♂️
Dockej casu 🙂
Guláš z pionýrských šátků a trenýrek!
a v lidlu zlevnili čerstvý maliny… 😀
Neteř dělá podobně krémovou polévku – řepa ala dýně – přihodí i brambory, rozmixuje bez dalších doplňků. Já to ještě nezkusila, ale pokud se zadaří a třeba s podzimem někdo podaruje bulvičky, zase se vyřádím ??