Na kuličky:
mleté maso hovězí a vepřové 1:1
2–3 lžíce solamylu
200 ml mléka
2 vejce
1 cibule
1/2 lžičky mletého nového koření
lžička muškátového oříšku
špetka mletého zázvoru
pepř a sůl
máslo na smažení
Na omáčku:
50 g másla
2 – 4 PL hlmouky
1/2 l vývaru
150 ml smetany
pepř
sůl
brusinky (jasně, na talíři nejsou 🙂 )
Z uvedených surovin (cibuli nakrájet hodně najemno) vypracujeme hladkou hmotu, ze které utvoříme kuličky a osmažíme je na másle.
Pak připravíme jíšku, zalijeme vývarem, provaříme, přidáme smetanu, provaříme, ochutíme solí a pepřem. Kdo má alergii, tak rozmíchá ve smetaně maizenu (1/2 KL) a přilije do horkého vývaru. Tím si ušetří práci s jíškou.
Podáváme se šťouchanými brambory, omáčkou a brusinkami.
Kuličky kutálela Květoslava a dodává: „Přimíchala jsem tam i trochu výpeku z kuliček (googlila jsem a někde psali, že ten tomu dává tu pravou chuť) a povedlo se.“
Super, dobrý recept. Vyzkouším.
zkuste si koupit proslazované sušené brusinky a do té masové kuličky dát 2-3 dovnitř 😀
Hmmmmmmmmm, JO!
Proslazené brusinky doma mám běžně, ale přihodit je do mletiny mne fakt nenappadlo… Díky za tip… Zkusím 😎
on to nikdo v tý kuličce nečeká…ale je to dobrý…jen tam toho nedávej moc, pak by to byl spíš ovocný masový knedlíček 😀
PS: budu zkoušet ty brusinky obalovat v bylinkách, než je zabalím do té mletiny, láká mne rozmarýn nebo tymián – sušenej, namletej na pudr…prostě je tím posypu, co se udrží, bude stačit…mačkat to na ně nebudu…
PSS: jo a nasekaný do karbošů nebo do sekaný, jsou taky dobrý, ale pamatujte na úsloví – všeho moc škodí (takže jen tak lehce…..) …..
No a je to tady . To chci a brambory mas taky jen po nich skocit . (Já jsem trosku uchylna na brambory a všechno z brambor)
Jo! To by mi určitě šmakovalo! Na brtamborách taky ujíždím, dát brusinky dovnitř může být dobrý nápad, a je to hezky naservírované – chutě teda umíš nadělat, ale že bys pozvanila, to ne, co??
Helenko, prima je i Tvůj recept č. 154. Masové kuličky s brusinkovou glazurou. Když ale není k dispozici brusinková marmeláda, se smetanovou omáčkou budou taky výborné.
Jojo, ty jsem kdysi objevila na PŽ, vyzkoušela a jsou z nich stálice 🙂
Nádhera udělám je tento týden.A naservírovano jedna báseň.Díky Květo?
Tak to jo. Kuličky dycky. Dorostenka nemá ráda plněné papriky, tak u nás jedou kuličky (různé) dost často. Švédským se říká „pokus o narovnání švédsko-českých vztahů po třicetiletý válce“.
Mně k tomu nějak nesedí ty brambory. Asi bych dala přednost nokům nebo možná i knedlíkum.
No, to pak bude a la Babica, protoze original recept je opravdu s bramborama.
Nevím, proč by to měl být Babica, to že v originále je brambor, neznamená, že si to nemohu dát s něčím jiným. Pamatuji si, že nám v nemocnici jednou naservírovali rajskou s bramborovým knedlíkem, spousta lidí dělá kuře se zelím místo vepřového. Někdy začínám mít pocit, že já nesmím mít jiný náhled na recept, který poslal někdo jiný.
Tak jsem to nemyslela, Babicu beru v dobrem 🙂
Moje máma dělala pečené kuře s nádivkou a k tomu houskový knedlík. Výpeku bylo dost, protože na to kuře a do pekáče ještě dávala kousky slaniny. Otec žbrblal, že knedlíky, ale snědl všechny :-).
V IKEA je dávají s bramborovou kaší. Té omáčky je tak akorát na omatlání (a dochucení) těch kuliček. Knedlíky by byly suché. A udělat omáčky víc, tak už to spíš bude nějaká „sekaná svíčková“ ?
To je jasný s bramborem.?
Přesně, už vidím, jak je švédové dlabou s houskovým/bramborovým knedlem. Ti ani netuší, co to je.
Sorry, ale to si spíš dovedu představit kung-pao se šesti…
:-))
A mne zrovna nesedí kombinace brambor – smetanová omáčka. S bramborem nebo spíš s br.kaší mi sedí ta pálivá omáčka, co dělají v KFC ke kuřeti.
Pokud to mají být echt švédské masové kuličky, tak jako přílohu jedině brambory (i kaši). Prostě tak, jak to podávají Švédové.
Švédové dělají bramborové knedlíky plněné zpravidla vepřovým masem s cibulí. Někdy místo vepřového kuřecí, někde masem z úhoře. Varianty jsou dle regionu. Velikost tenisového míčku. Ji se se smetanou a brusinkovym džemem, nebo rozpuštěným máslem a zase brusinky. Tak to bych si nedokázala představit, švédské kuličky a k tomu plněný knedlík.
Abych to trochu uvedla na pravou míru… Odhadnout, kolik masa umlít na 2 porce jaksi ještě neumím, takže když už se opatlává mlýnek, udělá se víc…. Z půlky byla sekaná a druhou půlku jsem zpracovala na kuličky dle výše zmíněného Hadérčina receptu pod brusinkovou glazuru. Ty nám moc chutnají, byly s hranolkama ?. Jenže zásoba domácích brusinek dochází (jestli se letos něco urodí je ve hvězdách) a já chtěla druhý oběd trochu jiný, tak jsem na druhou polovinu kuliček hledala na netu tu „omáčku IKEA“ . Co jsem našla , se mi moc nepozdávalo. Na mé SOS poradila Úsměvka výše uvedený – vyzkoušený- recept.
Takže kuličky ala Haderka, omajda ala Úsměvka, já to uklohnila a můj mužskej měl další bouličky za ouškama , sotva splaskly ty první po brusinkové glazuře. Na můj dotaz, které jsou lepší , odvětil „je to zase něco jinýho“… Takže asi tak. ?
U nás je to tak, že kolik jich udělám, tolik jich ty pubertální žravky zpráskají. Tak jich dělám třicet (troje střední, podle IKEA). A přesně jako ty, když už patlám mlejnek, je i sekaná, karbanátky a do rajské. Mrazák funí a my máme vařeno na kolik dní.
U nás jsou víc vyžadovány ty Hadérčiny, ale tyto myluje prcek (pravda, ten myluje všecko, co jen trochu připomíná jídlo). Ty s brusinkama jsou na ní ostřejší, sní je, ale …… Takže když koule pro prcka, tak ikea vede. ?
Poslóchej, je důležitý, aby byl chlap nažpapaný a spokojený. Pozdravuj ho??
Já když melu, tak taky na všechno možné. Na co kupuji už předpřipravenou sekanou je rajská, zbytek většinou nacpu do paprik (s přidáním rýže). Tuhle předpřipravenou a dobře ochucenou dělají v Třebovli, u nás je v Sázavě.