(1617) Sekaná s brusinkami

1 kg mletého kančího (jehněčího, krůtího s trochou uzené krkovice, vepřového, hovězího)
20 dkg dozlatova vysmažené cibule – na trošce slaniny nebo špeku
1 hrst (minimálně) proslazených brusinek – nasekaných na menší kousky
sůl
pepř
tymián

chmeli-suneli (gruzínská směs bylinek a koření), ale  jde i čubrica
2 dcl bílého suchého-kvalitního vína (chilský Sauvignon Blanc)

Z mletiny, cibule, koření a vína, vypracujeme jemnou masovou směs, rozválíme na potravinářské folii nebo silikonovém prkénku na placku a posypeme krájenými brusinkami (klidně dejte celej 20 dekovej pytlík – mívají ho na Amerických týdnech v Lidlu).

Svineme jako roládu a umístíme do pekáčku a upečeme … pokud kolem rolády umístíte na hrubo pokrájenou cibuli a trochu česneku, nic tím nezkazíte a budete mít velice příjemnou šťávu na polití přílohy nebo na máčení čerstvého chleba. A pokud budete krájet šikmo, bude to na řezu nádherně vypadat, ty sekané brusinky vypadají skvěle.

Recept poslala Sharka: „To se takhle v Době koronavirové doma nudíte a napadne vás projet mrazák a najdete poklad. V remosce se dají také šišky upéct, ale já zvolila „placku“ a brusinky vmíchala celé a zaplnila a uplácala masovou směs do remoskové mísy. Podlila trochou vína a zavřela víko a chodila jsem ji kontrolovat po 30 minutách, po hodině a 10 minutách, jsem ji vypnula a bylo hotovo. U druhé kontroly jsem ještě malinko podlila vínem. K téhle dobrotě jsem si udělala bramborovou šlehanou kaši se smetanou (bylo toho na 3 dny…) a bylo to nekřesťansky dobré.
PS: pokud jehněčí nebo míchané vepřové s hovězím, měním víno na červený merlot.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

16 komentářů: (1617) Sekaná s brusinkami

  1. Jana Macůrková napsal:

    Čubricu nééééé, tu nedávám. A navíc bych ji nemíchala s tymiánem, který je podstatně jemnější. Jinak brusinky nebo klikva (větší plody, u nás ale prodávané jako brusinky) dávám i do paštik.

  2. Vera M. napsal:

    Mě to moc laka a už jsem v remosce dlouho nic nepáchala. Tak je třeba . Já podle vás, holky , recepty dodržují , respektuji . Věřím vám ( a tou kasi jsi mě dorazila , klidně ji budu jist 3 dny i studenou , proto si cela léta dělám víc a pak to dojidam a jsem v nebi, já to tak s brambory mám )

  3. kvetula.v napsal:

    Ten tip, na proslazené brusinky do mletiny, padl nedávno u švédských kuliček. Zaujalo mne to. Příští mleté bude tedy takhle nějak vytuněné – kořeněná roládka s brusinkama. Jen to víno vynechám (jsem barbar, neumím to ocenit … prostě nám cokoliv na víně nechutná), nicméně věřím, že i tak to sklidí úspěch ??

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Takto, placku ne, jednou jsem to dělala a přišlo mi to vysušené.
    Ale ….. brusinky do mletiny určo zkusím, jen si dám své koření, páč ani jedno z těchto nevlastním. Víno jsem snad ještě nikdy do mletiny nedávala, tak asi zkusím, mno a ten zbytek vyžahnu jak ta matka z youtube co zpívá o chvále vínu při koronaviru.?
    Jinak – brkaši myluju (pro začínající kuchařky – to není hrubka, to jí opravdu mám tak moc ráda), ale studenou nebo ohřívanou moc nemusím.?
    A poslední – stále vlastním remosku z roku 1986 a stále funguje. Až ta se mi rozbije, tak si to půjdu hodit na první strom na cestě do kolbenky. ?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..