1 kg mletého kančího (jehněčího, krůtího s trochou uzené krkovice, vepřového, hovězího)
20 dkg dozlatova vysmažené cibule – na trošce slaniny nebo špeku
1 hrst (minimálně) proslazených brusinek – nasekaných na menší kousky
sůl
pepř
tymián
chmeli-suneli (gruzínská směs bylinek a koření), ale jde i čubrica
2 dcl bílého suchého-kvalitního vína (chilský Sauvignon Blanc)
Z mletiny, cibule, koření a vína, vypracujeme jemnou masovou směs, rozválíme na potravinářské folii nebo silikonovém prkénku na placku a posypeme krájenými brusinkami (klidně dejte celej 20 dekovej pytlík – mívají ho na Amerických týdnech v Lidlu).
Svineme jako roládu a umístíme do pekáčku a upečeme … pokud kolem rolády umístíte na hrubo pokrájenou cibuli a trochu česneku, nic tím nezkazíte a budete mít velice příjemnou šťávu na polití přílohy nebo na máčení čerstvého chleba. A pokud budete krájet šikmo, bude to na řezu nádherně vypadat, ty sekané brusinky vypadají skvěle.
Recept poslala Sharka: „To se takhle v Době koronavirové doma nudíte a napadne vás projet mrazák a najdete poklad. V remosce se dají také šišky upéct, ale já zvolila „placku“ a brusinky vmíchala celé a zaplnila a uplácala masovou směs do remoskové mísy. Podlila trochou vína a zavřela víko a chodila jsem ji kontrolovat po 30 minutách, po hodině a 10 minutách, jsem ji vypnula a bylo hotovo. U druhé kontroly jsem ještě malinko podlila vínem. K téhle dobrotě jsem si udělala bramborovou šlehanou kaši se smetanou (bylo toho na 3 dny…) a bylo to nekřesťansky dobré.
PS: pokud jehněčí nebo míchané vepřové s hovězím, měním víno na červený merlot.“
Čubricu nééééé, tu nedávám. A navíc bych ji nemíchala s tymiánem, který je podstatně jemnější. Jinak brusinky nebo klikva (větší plody, u nás ale prodávané jako brusinky) dávám i do paštik.
já ti to nenutím, mě to v kančím takto chutná,mám ty dávky koření slušně vychytaný….
Já ji jednou dostala dovezenou přímo z Bulharska. (čerstvou, a asi jsem to nějak nevychytala, a od té doby ji nemůžu ani cítit. Mám to stejně jako někdo tady psal o koriandru. A mám známého, který silně odmítal KFC i Mac Donald, až … až byli s rodinou v Bulharsku, kde té čubrice používají více než dost. I pravil, že po týdnu s čubricí vzal na milost i to KFC….
no jo, ono se jí tam dává jen trocha, ale Bulhaři – jak kdo, no, mám ráda i zelenej koriandr, takže na mne by si nepřišli..ale já preferuju to chmeli suneli, je to takový jemnější…
Pokud se kančí vhodně okoření, je to delikatesa? Jen přístup k němu už mám minimální ? No zkusím z něčeho jiného.
Pokud máš někde poblíž prodejnu Polar, tak mají malé balíčky kančího i srnčího na guláš (čili i na umletí), a je to cenově více než příznivé, jinak potom jedině Makro nebo známý myslivec.
koukni na prodej zvěřiny Šmidrkal, třeba k Vám do řeznictví i zaveze,když si objednáš..jinak i Globus má zvěřinu…
Mě to moc laka a už jsem v remosce dlouho nic nepáchala. Tak je třeba . Já podle vás, holky , recepty dodržují , respektuji . Věřím vám ( a tou kasi jsi mě dorazila , klidně ji budu jist 3 dny i studenou , proto si cela léta dělám víc a pak to dojidam a jsem v nebi, já to tak s brambory mám )
já mám Věrko taky kaši moc ráda, ale jen tu moji… 😀 , nemám ráda takový ty kejdy- utopený mlynář, kaše dělaný tyčákem, kaši s hrudkama a černým nesebraným škrobem a kaši s kmínem..
jím ji horkou,vlažnou a studenou…a kdyby přeci zbyla- tak ji zapeču s chedarem pěkně v malým keramickým pekáčku s trochou masa a udělám „ovčí koláč“ …
Myslím , ze kasi umim a manžel mě měl tak rad , ze právě udělal té kaše tak moooc , aby zbyla pro mě na večer
Ten tip, na proslazené brusinky do mletiny, padl nedávno u švédských kuliček. Zaujalo mne to. Příští mleté bude tedy takhle nějak vytuněné – kořeněná roládka s brusinkama. Jen to víno vynechám (jsem barbar, neumím to ocenit … prostě nám cokoliv na víně nechutná), nicméně věřím, že i tak to sklidí úspěch ??
já to nepodlejvám, vmíchávám to do té masové směsi…tak tam kápni trošku jablečnýho octa nebo citronovou šťávu.. a přidej sodovku (nadejchne se to) nebo vývar
Takto, placku ne, jednou jsem to dělala a přišlo mi to vysušené.
Ale ….. brusinky do mletiny určo zkusím, jen si dám své koření, páč ani jedno z těchto nevlastním. Víno jsem snad ještě nikdy do mletiny nedávala, tak asi zkusím, mno a ten zbytek vyžahnu jak ta matka z youtube co zpívá o chvále vínu při koronaviru.?
Jinak – brkaši myluju (pro začínající kuchařky – to není hrubka, to jí opravdu mám tak moc ráda), ale studenou nebo ohřívanou moc nemusím.?
A poslední – stále vlastním remosku z roku 1986 a stále funguje. Až ta se mi rozbije, tak si to půjdu hodit na první strom na cestě do kolbenky. ?
Já si koupila k vánocům tu pečenku Eta a je více než srovnatelná s tou remoskou. Je fakt bezba. Vidím to zítra na její použití, jdu hrabat poklady do mrazáku.
moje remoska je přes 40 let stará, pořád funkční…jo a není to vysušené,proto to víno…
myslíš tu pěvkyni , jak má text na tu árii z Rusalky? To je boží……